iPon Hírek

Elkészült az Elpida első GDDR5-ös chipje

Dátum | 2009. 11. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Elpida, aki Japán legnagyobb DRAM fejlesztő és gyártó nagyvállalata, végre elkészült legfrissebb termékével, ami tulajdonképpen nem más, mint a gyártó első GDDR5-ös memóriachipje. A prémium kategóriában helyet foglaló újdonság fejlesztése nemrégiben zárult le, a tervek szerint a sorozatgyártás megindítására viszont majd csak a következő év második negyedévében kerülhet sor.

A vállalat első GDDR5-ös memória chipje 1 Gb-es kapacitással büszkélkedik, és kétféle kiszerelésben lesz elérhető a piacon: az egyik 32 Mb x32-es, míg a másik 64 Mb x16-os. Ahhoz képest, hogy a cég most először készít GDDR5-ös memória chipet, az újdonság órajele igen impozáns: az 1500 MHz-en ketyegő chip effektív órajele 6 GHz lesz. Ez a chip kulcsfontosságú, ugyanis vele kezdődik meg az Elpida pályafutása a GDDR5 típusú grafikus memóriák piacán.


Az Elpida számára eléggé evidens, hogy a bemutatkozás alkalmával egyből egy magas órajelen üzemelő prémium kategóriás termékkel nyisson, ugyanis a vállalat már elég régóta gyárt minőségi, magas órajelen üzemelő RDRAM chipeket, valamint XDR DRAM chipeket is, amelyeket eredetileg a Rambus fejlesztett ki. A GDDR memória chipek piaca nem csak a videokártyák miatt fontos, hanem a játékkonzolok miatt is, ugyanis ezekben a készülékekben is használnak GDDR chipeket, így a meghódítható piac mérete igen-igen nagy.

Az 1 Gb-es, 6 GHz-en ketyegő GDDR memóriachipek első mintapéldányai várhatóan még az idei év decemberében elkészülhetnek, a sorozatgyártást pedig jövő április, illetve június között fogják megindítani. A tervek között szerepel, hogy az Elpida számára a Winbond gyárt majd a GDDR5-ös chipeket a cég tajvani gyárában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. _DiEGO_
2009.11.21. 09:23
nemide ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!