iPon Hírek

Elkészült az első kitapinthatatlanná tevő köpeny

Dátum | 2014. 06. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Borsószem hercegkisasszony, a világ túrázói és a legózó gyermekek szülei nagy örömére a Karlsruhei Műszaki Intézet (KIT) munkatársai kifejlesztették a világ első mechanikai „láthatatlanná” tevő köpönyegét, amely kitapinthatatlanná teszi az általa elrejtett tárgyakat mind az emberi bőr, mind pedig az annál jóval érzékenyebb detektorok számára. A fejlesztés révén egyebek mellett minden korábbinál kényelmesebb túramatracok, a kábelekre bátran ráfektethető szőnyegek, és játékálló zoknik jöhetnek. Az elmúlt évek során számos hír érkezett különböző anyagokkal kapcsolatban, amelyek a látható fény, a mikrohullámok, a hanghullámok vagy éppen a földrengések hullámai elől tüntetik el a velük körbevett objektumokat. A mechanikai rejtőanyag ezekhez hasonló szintén metaanyagból készül, azonban míg az optikai metaanyagok szokatlan fénytörésük révén fejtik ki hatásukat, a mechanikai változat a fizikai erőket „téríti el” speciális módon. Minden metaanyagra általánosságban jellemző, hogy különleges, periodikus szerkezete révén képes a környezetből valamilyen szempontból kilógó objektumokat a környezethez hasonlóvá tenni, legalábbis egy bizonyos behatással szemben. A KIT szakértőinek új metaanyaga rugalmas polimerből készült, hosszú kúpokból áll, amelyek kristályrácsot alkotnak. Bár az anyag maga puha és nyomásra könnyen deformálódik, az alája rejtett objektumokat képtelenség kitapintani, azok ugyanis látszólag teljesen beleolvadnak az aljzatba. Míg a látható tartományban működő láthatatlanná tévő köpenyek a legoptimálisabb jóslatok szerint is évtizedekre vannak a megvalósítástól, elsősorban azért, mert túl széles hullámhossztartományban kellene működniük, a mechanikai rejtőanyagok jóval könnyebben legyárthatóak lehetnek. Az ilyen matériából készült borítások vagy textilek pedig hatékonyan elrejthetik a talaj kisebb-nagyobb egyenetlenségeit, például a sátor alatt maradt köveket, a szőnyeg alatt futó kábeleket, vagy sötétben alattomosan elrejtőző legódarabokat. Ehhez már csak a metaanyag tömeges előállításának problémáját kellene valahogy megoldani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. fofoka
2014.06.23. 22:18
Milyen vastag köpeny kell egy X méretű test kitapinthatatlanná tételéhez Y erő hatására?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.23. 22:31
Remek kérdés, de sajnos fogalmam sincs, nem találtam rá adatot. De gondolom jelentősen vékonyabb, mint ami egy sima szivacsból vagy más átlagos borításból kéne hasonló hatás eléréséhez, különben nem sok értelme lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2014.06.23. 22:59
De akkor most ez valami tartós szerkezet, nem veszít úgy a tulajdonságaiból idővel, mint a memóriahab vagy a mesterséges szivacsok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fofoka Jools
2014.06.24. 00:01
Ja, bocs, elfelejtettem odaírni, hogy csak költői kérdés. Igen, az eredeti cikk is meglehetősen szűkmarkúan méri az információt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka mikej...
2014.06.24. 00:04
Nincsenek tartós szerkezetek. Valamilyen szintű degradáció mindig fellép. Persze ennek mértéke függ az anyagtól és a körülményektől. A kérdésed ebben az értelemben sántít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pongracz6
2014.06.24. 17:01
A Metabond is metaanyag? Ha igen miért nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Egyhazasge...
2014.06.25. 14:44
feltalálták a szivacsot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!