iPon Hírek

Elkészült az első nyújtható lítiumion-akkumulátor

Dátum | 2013. 02. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Nap, mint nap röppennek fel hírek a rugalmas elektronika legújabb fejlesztéseiről, léteznek már nyúlékony vezetékek, áramkörök és flexibilis kijelzők is, ezek energiaellátása azonban mindeddig általában valamilyen hagyományos, merev szerkezetű akkumulátorral volt megoldva. A Northwestern és az Illinois-i Egyetem kutatói azonban most végre kifejlesztették azt az akkumulátort, amely önmaga is többé-kevésbé rugalmasan nyúlik, és bár a prototípus egyelőre meglehetősen kezdetleges fázisban van, az irány bíztatónak tűnik. A nyújtható elektronikai fejlesztések egyik, viszonylag jól bevált útja, hogy a kellően lekicsinyített és vezetékekkel összekötött alapelemeket valamiféle rugalmas anyagba ágyazzák. A módszer áramkörök esetében teljesen működőképes, az akkumulátorokat viszont egyrészt elég nehéz úgy lekicsinyíteni, hogy ne veszítsenek a teljesítményükből, másrészt az egyes elemeket sokkal közelebb kell elhelyezni egymáshoz, mint az áramköröket, így viszont kevesebb nyújtható anyag jut közéjük, tehát összességében alig lesz rugalmas a rendszer.

A szakértők ezt a problémát úgy hidalták át, hogy 100 aprócska korong formájában lítiumion-akkumulátorokat ágyaztak négyzet alakban egy szilikonból készült rugalmas lapba, majd ezeket rugószerűen elrendezett vezetékekkel kötötték össze (a hullámos formába összecsomagolt vezeték egy nagyobb S-et is formál, így két szinten nyújtható). Ha a szilikonlap megnyúlik, az korongok közti távolság nőni kezd, a vezeték egyes részei pedig elkezdenek kiegyenesedni. A rendszer összességében eredeti méretének háromszorosára nyújtható és közben végig funkcióképes marad, de kiválóan bírja a hajlítgatást és a csavaró erőhatásokat is. A prototípust úgy tervezték meg, hogy az induktív módon, vezeték nélkül is tölthető legyen, mivel a továbbfejlesztett változat egyik legfontosabb felhasználási területe a beültethető orvosi elektronika lehet. Egy ilyen megoldás alkalmazásával nem kellene minden töltés idejére eltávolítani az implantátumot, hanem ez műtéti beavatkozás nélkül, kívülről is megoldható lenne. A kutatók elmondása szerint az akku jelenlegi formájában egy töltéssel nyolc óráig tud működtetni egy LED-égőt. A prototípus legnagyobb problémája, hogy pillanatnyilag már húsz töltési ciklus után jelentősen csökken a rendszer kapacitása, de a fejlesztők szerint mind ezen, mind pedig a teljesítményen képesek lesznek jelentősen javítani a jövőben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. patrik2991
2013.02.28. 15:30
Kit érdekel, ha a laptop 1 óra alatt lemerül, de nyújtható ember Nem hogy inkább az üzemidőn melóznának ennyit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ZoliS
2013.02.28. 15:50
Nekem is ez volt az első reakcióm a cím olvasásakor. Ki a szt érdekel, hogy mennyire nyújtható, ha pont a céljára nem jó. Találnának ki inkább valami jobb energiatárolót, amivel egy lapos húzza legalább 12 óráig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2013.02.28. 15:54
Cikket meg egyikőtök sem olvas, csak magatokat égetitek a címre való reagálással.

"egyik legfontosabb felhasználási területe a beültethető orvosi elektronika lehet."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asti
2013.03.01. 10:21
Ne foglalkozz vele, ostoba bithuszár mindegyik, csak ajvékolni tud, olvasni nem, sajnos erre tanították meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!