iPon Hírek

Elkészült az új, modern USB csatlakozó specifikációja

Dátum | 2014. 08. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az USB-IF (USB Implementers Forum) nagyon fontos bejelentést tett a minap: a szakemberek elkészültek a legfrissebb, USB Type C névre keresztelt USB csatlakozóval, amely a korábbi megoldásokkal ellentétben 180 fokkal elforgatva is illeszkedik a hozzá tartozó USB aljzatba, és még a jövőben megjelenő újítások támogatására is fel van készítve. Az USB Type C csatlakozó kellően kompaktra is sikerült, ami a mobileszközök szemszögéből nézve kiemelten fontos szempont. Az USB szabvány nagyon komoly múltra tekint vissza, ugyanis először 1996-ban kezdték alkalmazni. Akkoriban a szabvány által biztosított 12 Mbps-os sávszélesség meglehetően gyorsnak számított, a csatlakozó kialakítása és mérete pedig még nem jelentett problémát, hiszen javarészt asztali számítógépekben használták. Az USB specifikáció azóta többször is frissült, sőt, új csatlakozótípusok is megjelentek, amelyek megpróbáltak igazodni az egyre kisebb és vékonyabb eszközök igényeihez.
Forrás: AnandTech
A 90-es években, amikor az USB szabványt kifejlesztették, a szakemberek aligha gondolták, mennyire univerzálissá válik majd a jövőben. Az első csatlakozótípusok USB-A és USB-B névvel érkeztek. Ezek elég masszív felépítéssel rendelkeztek, és meglehetősen alacsony áramerősséget, mindössze 100 milliampert lehetett felvenni róluk. Az USB szabvány fejlődésével a sebesség mellett még erre a két pontra gyúrtak rá az évek alatt. Először a mini csatlakozókat jelentették be, amelyek 3 x 7 milliméteres mérettel rendelkeztek, így jóval kisebbek voltak, mint az eredeti csatlakozó, de sajnos megőrizték annak néhány hátrányát. Például továbbra is kötött maradt a csatlakozási pozíció, azaz a csatlakozót nem lehetett fordítva bedugni az aljzatba. Ez sokszor kényelmetlenségek forrása lehet – biztosan mindenki átélt már hasonlót. A kisebb méret persze üdvözlendő volt, hiszen segítségével kisebb készülékekre is felkerülhetett az USB port. A mini csatlakozó hamar népszerű lett, így digitális fényképezőgépektől kezdve a különböző kiegészítőkön át egészen a mobileszközökig rengeteg terméken kezdték alkalmazni. 2007. januárjában aztán bejelentették a MicroUSB csatlakozót, amelynek köszönhetően okostelefonokra, illetve hasonlóan kompakt mobileszközökre is felkerülhetett az USB port. A csatlakozó nem csak kisebb és vékonyabb lett, de a maximálisan leadható áramerősség is alaposan megemelkedett: immár 1,8 amperre nőtt, ami az egyes és ötös csatlakozólábakon keresztül vehető fel. Ezzel együtt a csatlakozó strapabírósága is javult, ez ugyanis élettartama során már 10 000 csatlakoztatást bír ki, szemben az eredeti USB csatlakozó 1500-as, illetve a Mini USB csatlakozó 5000-es élettartamával. Sajnos a MicroUSB csatlakozó megjelenésével még mindig nem sikerült minden problémát elhárítani: a csatlakozó továbbra is csak egyetlen pozícióban kapcsolódhat az USB aljzathoz. Később, 2008 folyamán, amikor az USB 3.0 Micro-B csatlakozó megjelent, tovább romlott a helyzet, ugyanis az eredeti Micro-USB csatlakozó újabb öt érintkezővel egészült ki, így szélesebb lett, de vastagsága nem változott. Ez utóbbi extra szélessége miatt csak nagyon kevés mobil készülékre került fel.
Forrás: AnandTech
Itt tartunk most, és a fenti történelem ismeretében meglehetősen jó hír lehet, hogy elkészült az USB Type C csatlakozó specifikációja, ami rengeteg újítást tartalmaz, többek között figyeltek arra, hogy 180 fokkal elforgatva is csatlakoztatható legyen, teljesen szimmetrikus. Az USB Type C csatlakozó és aljzat legfontosabb tulajdonságai - Teljesen új felépítés a visszamenőleges kompatibilitás megtartásával - Hasonló méret az USB 2.0 Micro-B csatlakozóhoz - Elég vékony ahhoz, hogy mobileszközökön használják, de elég strapabíró ahhoz is, hogy táblákon vagy noteszgépeken kapjon helyet - Skálázható töltés: a csatlakozók 5 ampernyi áramerősség leadására képesek, a kábelek pedig 3 ampernyi áramerősséget tudnak kezelni, így akár 100 wattnyi teljesítmény is felvehető rajtuk keresztül - Az új USB teljesítményszintek követelményeinek szem előtt tartásával készült - Az USB 3.1-es szabvány támogatott a maga 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességével - Csatlakozó aljzat nyílásának mérete: 8,2 x 2,6 milliméter - 10 000 csatlakoztatásra tehető a várható élettartam - Továbbfejlesztett RMI és RFI csillapítás A fentebb említett új csatlakozót a meglévő eszközök nem tudják majd használni, az USB-IF szakemberei éppen ezért passzív átalakító kábeleket is terveztek. Az USB széleskörű használata miatt ez különösen fontos szempont.
Forrás: AnandTech
Az USB Type C segítségével az USB pozíciója tovább erősödhet, ugyanis az új csatlakozó számos problémára kínál megoldást. A 10 Gbps-os adatátviteli sávszélesség kellő gyorsaságot biztosít, a nagy áramerősség és nagy teljesítmény leadásának lehetősége pedig segíthet abban, hogy szabványossá váljanak a noteszgépek és a táblák akkumulátortöltő csatlakozói. Átlagfelhasználói szemmel nézve a leginkább üdvözlendő újítás az, hogy a csatlakozó megfordítva is passzol majd az aljzatba, így sokkal egyszerűbb lesz használni – nem kell majd forgatással próbálkozni, mint manapság.
Forrás: AnandTech
Mivel az új szabvány véglegesítése csak most fejeződött be, el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy az USB Type C csatlakozóval ellátott eszközök megjelenjenek kereskedelmi forgalomban, de a pozitív tulajdonságoknak köszönhetően várhatóan nagyon hamar elterjed majd ez a csatlakozótípus is a piacon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Bloodx
2014.08.14. 08:09
Akkor most mar csak a Black Hat-en bemutatott trukkozest kene megoldaniuk... [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gumitamin
2014.08.14. 09:07
Valahogy úgy kéne ezt megoldani, hogy tartós legyen és ne kopjon ki hamar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bitvadasz
2014.08.14. 11:42
Az Apple lighting catlakozója nekem strapabíróbbnak tűnik. És szebb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. TheEnginee... gumit...
2014.08.14. 12:07
Amennyiben 10k csatlakoztatást garantálnak, és a fele valós, akkor is elég jól ellen áll a kopásnak... Napi 4 csatlakoztatással ez majdnem 3,5 évet jelent...

Egyébként itt volt már az ideje ezt meglépni.
Jó dolognak tartom, hogy a széles nagyközönség is kap (nem kell figyelni az irányultságra), és a technikai oldal is fejlődik (10GBps, 5A, ...). Bár az érdekel, hogy a 100W hogy jött ki... Nem néztem meg alaposabban még, de akkor esszerint a 12V-on és az 5V-on túl valami másra is számíthatunk?

@Zotya21: Azért ilyen méretekben a ma ismert anyagok mellett, úgy megcsinálni (megtervezni) egy csatlakozót, hogy ne kopjon, törjön ki könnyen, de még erintkezőfelület is legyen, ami nem olvad el 5A-től, nem egyszerű feladat. Ráadásul nem támaszthatod meg egy oldalon egy masszívabb fém lemezzel, igenis mérnöki teljesítmény. Szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zotya21
2014.08.14. 12:08
hát ehhez őrületes mérnöki tudás kellett hogy középre dugót és mindkét oldalra érintkezőt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2014.08.14. 16:19
Ez a csatlakozó se ér többet 20 forintnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kajafun pdx06
2014.08.14. 17:41
Hidd el nem is kerül majd többe, majd a neve hogy super usb megdobja az árát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ZILtoid199...
2014.08.14. 20:06
Végre valaki meghallotta a 9gageseksírását arról, hogy "nehéz" bedugni a helyére. Én elsőre be tudom dugni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fofoka
2014.08.14. 21:09
Hihetetlen, hogy 20 év alatt eljutottak odáig, hogy bárhogy be lehet dugni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fofoka pdx06
2014.08.14. 21:11
Ezt most úgy mondtad, mintha hátrány lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. patrik2991
2014.08.15. 10:13
Nem azért, de ezt még mindig nem lehet bedugni úgy ahogy akarom, csak kereken 180°-t lehet hibázni, ha ettől eltérek, máris nem jó. Az usb 4.1 már kör alakú lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. I.Jozsef83
2014.08.15. 18:29
patrik2991

A rev 4.15 meg már optikai kábelen megyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.08.15. 20:51
Együtt tudok élni azzal, hogy sokszor csak 3-4. alkalomra sikerül félvakon a helyére dugni az USB-t, de annak örülnék, ha egy ilyen szabvány jönne két méretben, a többit meg elfelejtenék végre a p**ába. Nem érdekel, hogy kéne pár évig venni a type-c átalakítót a régebbi cumókhoz, csak legyen már végre egységesítés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2014.08.16. 08:04
Az apple dúlfúl dokkolómon már 5 eve jack dugón keresztül megy az usb...
Mi ez az őskövületi szutyok itt akkor???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!