iPon Hírek

Elkészültek a DECam első képei

Dátum | 2012. 09. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Megkezdődött az eddigi legátfogóbb vadászat a sötét energia után, mivel a Dark Energy Survey Collaboration Chilében elhelyezett kamerája elkészítette az első fotókat, amelyek nagy segítséget jelenthetnek a kutatóknak abban, hogy megértsék: hogyan befolyásolta a rejtélyes energia a világegyetem fejlődését.

A Sötét Energia Kamera (DECam) 570 megapixeles felbontással bír, így az eddig létrehozott legérzékenyebb csillagászati képalkotó eszköz. „Pontosan úgy működik, mint a hagyományos digitális gépek, csak éppen sokkal nagyobb, sokkal érzékenyebb és egy nagy távcsőre van felszerelve” ‒ mondja Josh Frieman, a kutatás vezetője.

A műszer segítségével minden eddiginél pontosabban igyekeznek megmérni az univerzum tágulását, és felderíteni a világegyetem szerkezetének változásait. Mindkét cél érdekében az égbolt óriási területeit vizsgálják meg. A következő öt év során az Atacama-sivatagba telepített DECam 300 millió galaxisról készít felvételt.


A lefotózott csillagrendszereket koruk, alakjuk és távolságuk alapján kategorizálják, és ezen adatok alapján próbálják megérteni, hogyan fejlődött ki a világegyetem mai szerkezete, és mi várható a jövőben. A rendkívüli érzékenységű műszer 8 milliárd fényévnyire „lát el”, vagyis olyan csillagok fényét is képes érzékelni, amelyek ilyen távolságban vannak (voltak).

 A Hubble űrtávcső kilencvenes években készült képei megmutatták, hogy a világegyetem gyorsulva tágul, az előzőleg feltételezett egyenletes sebesség helyett. A sötét energiát tartják annak a hipotetikus hajtóerőnek, amely lehetővé teszi ezt a gyorsuló folyamatot. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. vivanto
2012.09.18. 15:51
Az a lencse szakasztott steam-punk design.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Norbert09
2012.09.18. 16:39
És tényleg..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.09.18. 18:12
Képzelem mekkora gyártósor kellett volna egy egy lapkából álló CCD-hez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mandris90
2012.09.18. 19:28
nagyobb minthogy megérte volna a bevételt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!