iPon Hírek

Elkészültek a QNAP legújabb hálózati adattárolói

Dátum | 2016. 07. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A QNAP két új hálózati adattárolót mutatott be, amelyek remek felszereltséggel érkeznek, meglehetősen sokoldalúak, a mellékelt távirányító jóvoltából pedig akár a nappaliban is helyet kaphatnak, hiszen kiválóan helytállnak HTPC feladatkörben is.
QNAP TS-251A
Az újdonságok a TS-x51A sorozatot erősítik: a kétlemezes modell a TS-251A, négylemezes társa pedig a TS-451A típusjelzést kapta. Alapjukat egy 14 nm-es csíkszélességgel készülő, Intel Celeron N3060 típusú SoC egység adja, amelynek két processzormagja 1,48 GHz-es alap- és 2,48 GHz-es maximális boost órajelen ketyeg. A SoC egység mellé 2 vagy 4 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemória jár, ami szükség esetén egészen 8 GB-ig bővíthető – ez akkor jön jól, ha nagyon sok háttérfolyamat kiszolgálására van szükség. A torony formátumú hálózati adattárolók közül a kétlemezes példány RAID0, 1 és JBOD, a négylemezes pedig RAID 0,1,5,6 támogatással érkezik – az adattároló kapacitás azonban most is könnyen kibővíthető egy UX-800P vagy egy UX-500P típusú bővítőegységgel. A gyártó közleménye úgynevezett Virtuális JBOD funkcióról is említést tesz, amelynek segítségével a hálózatban található más QNAP NAS-ok szabad, kihasználatlan tárhelyét lehet munkára fogni.
Hasznos funkció, hogy a TS-x51A sorozat tagjai egy új szolgáltatással érkeznek, ami a QuickAccess USB nevet viseli, lényege pedig az, hogy a NAS külső merevlemez módjára az adott PC-hez vagy Mac-hez csatolható, így akár 100 MB/s-os tempóval is folyhat a közvetlen adatcsere. A klasszikus Ethernet alapú kommunikációt két darab GbE port segíti, amelyek összevonva akár 211 MB/s-os adatátviteli sávszélességgel is képesek kiszolgálni a helyi hálózat eszközeit. Sőt, extraként hardveres alapú AES adattitkosítás is igénybe vehető, hála az AES-NI támogatásnak – két GbE port használatával ráadásul alig csökken az adattitkosítás melletti teljesítmény, hisz a maximális tempó 211 MB/s környékéről 205 MB/s környékére mérséklődik.
QNAP TS-451A
Az új NAS-ok a QNAP QTS Manager legújabb, 4.2.2-es kiadását használják, amelynek funkcionalitása szédítően gazdag. Egyebek mellett rendelkezésre áll a korábbról ismert Container Station és a Virtualization Station szolgáltatás is, a NAS tartalmai között pedig a Qsirch funkcióval kereshetünk gyorsan és hatékonyan – akár még a .eml kiterjesztésű e-mail fájlokon belül is. A Virtualization Station segítségével Windows, Linux, Unix vagy Android alapú virtuális gépek futhatnak a NAS-on, a Container Station QIoT funkciójával pedig IoT alkalmazásokat fejleszthetünk a magánfelhőre.
QNAP TS-251A
Érdekes újítás, hogy a TS-x51A modellek az OceanKTV App és egy 3,5 milliméteres Jack Audio csatlakozóval ellátott dinamikus mikrofon segítségével akár karaoke platformként is használhatóak. Multimédiás szolgáltatások terén természetesen szintén rengeteg lehetőségünk van – egyebek mellett akár a 4K UHD tartalmak lejátszására is van mód.
QNAP TS-451A
Csatlakozók terén a már említett két darab Gigabites Ethernet port mellett egy USB 3.0 Micro B típusú QuickAccess port, egy HDMI videó kimenet, egy 3,5 milliméteres mikrofon bemenet és egy 3,5 milliméteres audió kimenet sorakozik. A TS-251A a rendelkezésre álló információk alapján két darab USB 2.0-s és egy USB 3.0-s portot kapott, míg a TS-451A már három darab USB 3.0-s porttal érkezik – az egyik az előlapon található. A fotók alapján a NAS-ok előlapja egy SDXC memóriakártya-olvasót is rejt. Az újdonságok hírünk írásakor még nem voltak jelen a QNAP hivatalos globális weboldalán, csak a kínai aloldalon, de a helyzet hamarosan változni fog, sőt, a termékek kereskedelmi forgalomban is rövidesen feltűnnek. Az egyelőre nem derült ki, hogy a TS-x51A család tagjai pontosan mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. rottenbull
2016.07.22. 15:14
A taviranyitok kinezete eleg bator huzas toluk, nehogy lepereljek a gatyajukat erte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. expander rotte...
2016.07.22. 15:16
Miért? Már vagy 5 éve ilyen a távjuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. expander
2016.07.22. 15:18
Amúgy nekem volt ebből a 4 magos változat. Nehézkes és nyögvenyelős volt a használata. Inkább megváltam tőle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rottenbull expan...
2016.07.22. 15:33
Akkor kb 5 eve nem nezett ra a qnap oldalara egy apple alkalmazott sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gazda20
2016.07.23. 08:16
Ha a távirányítón nem is tűnne fel a hasonlóság másik ismert gyártó termékével, de maga NAS szintén egy újabb cég ismert asustor eszközére hasonlít, mint küllemében, mint felszereltségében és tudásában is, igaz ők már egy éve piacra dobták ezt, 2-4-6-8 ..st lemezes változatban:

https://ipon.hu/elemzesek/full_extras_halozati_adattarolo_az_asustortol/2532/3
vagy
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83 Gazda...
2016.07.25. 14:48
Teljesen tipikus qnap dizájn továbbfejlesztve, az égegyadta világon semmi köze ehhez asustorhoz. Ha mégis, úgy maximum az utóbbiak számlájára írhatod a koppintást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!