iPon Hírek

Ellepik az iPadek a Los Angeles-i iskolákat

Dátum | 2013. 07. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Los Angeles-i iskolák oktatásért felelős bizottsága az elmúlt hetekben egy több mint 30 millió dolláros üzletet hozott kalap alá az Apple-lel. Ennek köszönhetően több tízezer iPad kerül beiskolázásra a tanévkezdéskor, amelyeknek a képességeit először a frissen kezdő nebulók élvezhetik.

Az oktatási intézmények egyre inkább átlépnek a digitális világba, de ilyen nagy lépés eddig sosem volt ebben az ügyben. Több iskola is vezetett már be táblagépeket, de város szinten erre eddig nem volt példa, ilyen nagy területet érintve pedig végképp érdekes a dolog. A padokban egyébként szintén nagy verseny van a piaci részesedésért, és érdekes módon az Android itt egyelőre nem túl erős. Általában az iPadek vagy a Microsoft rendszerét futtató eszközök részesülnek előnyben az ilyen tenderek során. A jelenlegi információink szerint 30-35 ezer készülék kerül kiosztásra az iskolakezdéskor LA-ben, és ezeknek a száma folyamatosan fog nőni mindaddig, amíg az összes diák felszerelésének része nem lesz az iPad. Ez a becslések szerint 640 ezer (!) táblagépet jelent. A tervek szerint a több mint fél millió iPad 2014 végére veheti át az uralmat a megegyezésben foglalt 47 Los Angeles-i intézményben. Egyelőre ez a beruházás kb. 30 millió dollárjába került az egyesült államokbeli nagyvárosnak.

Az Apple és az oktatási bizottság megállapodásában persze nem csak Los Angeles felé vannak kötelezettségek, a cupertinóiakra is nagy munka vár. Az Apple-nek biztosítania kell minden, a tanulmányokhoz szükséges forrásanyagot, amelyek előre feltöltve lesznek a kiadott készülékeken. Ezekkel minden rendelkezésükre álló szolgáltatást is fel fognak használni: jól jön majd az iWork és az iLife is, mikor a különböző tananyagok szemléltetéséről lesz szó. Az Apple egyébként eléggé jó irányba halad, és az iTunes U programnak köszönhetően egyre több oktatási területnek válik részévé az iPad. A grandiózus beruházás első körét a Los Angeles-iek még az adófizetők pénzéből támogatták, de a továbbiakban már több forrásra is szükség lesz. Arról egyelőre nem esett szó, hogy miből kívánják megoldani a következő egy évben a további, nagyjából 610 ezer gép beszerzését.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. jozsefm
2013.07.30. 17:32
Okos lépés, a későbbi vásárlóbázis kiépítésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. MrFox
2013.07.30. 17:33
"Általában az iPadek vagy a Microsoft rendszerét futtató eszközök részesülnek előnyben az ilyen tenderek során."

Ja, mert nekik van pénzük és pofájuk megkenni vastagon a mutyisokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. MrFox
2013.07.30. 17:34
józsef: csak nehogy fordítva süljön el, amikor a kedves gyerek megvennék az első saját apple termékét, és szembesül a horror ár/teljesítmény arányon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. pdx06
2013.07.30. 17:45
Minek hülyítik el még ilyesmivel is a diákokat... köztudott hogy az ilyen elektronikai dolgok lezsibbasztják, lefárasztják az agyat egy idő után, ezért nehezen hiszem hogy tanulásra tudnák felhasználni. Ígyis zoknik az amerikai diákok minek etetik őket ezzel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. DemonDani
2013.07.30. 17:45
MrFox

Mert a Googlenek nem lenne pénze? A Google ha nagyon akarná csinál(tat)na egy Nexus Student tabletet csak erre a célra... szvsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. aAron_
2013.07.30. 17:51
pdx06: nem vagy elég kreatív, ennyi erővel a számítógép is csak hülyeségre használható, hatalmas tévedés amit gondolsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. pdx06
2013.07.30. 17:59
Ha egyetemistáknak vagy középiskolásoknak adják akkor még oké, de ne a töpörödötteknek adják, így sincs már semmi gyerekkoruk. Meg aztán töltögetni állandóan, mert biztos lesz akinek lemerül óra közben. Kínszenvedés az egész. A másik fele meg majd tananyag helyett játszik rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Floki
2013.07.30. 17:59
Az ötlet nagyon jó. Rengeteg szuper oktatóprogram létezik, (fizika, biológia, anatómia, matematika, geometria -és még sorolhatnám). A lényeg, hogy okosan, értelmesen használják ki az eszköz adta lehetőségeket (3d-s megjelenítés, interaktivitás, visszacsatolás), persze ehhez megfelelő oktatógárda is kell. Nálunk is vannak kísérletek, próbálkozások, de - mint minden másban is - ebben is le vagyunk maradva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. djbundy
2013.07.30. 18:00
én bezzeg milyen menő voltam a suliban amikor végre nem újságpapírral, hanem donáld kacsás füzetborítóval nyomultam, egyedi voltam, ezeknek meg mind egyforma ájpadjuk lesz! búzák!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gamerod
2013.07.30. 18:12
djbundy, sokkal jobb is volt az a korszak. Ezeket nem tudom irigyelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. aAron_
2013.07.30. 18:12
pdx06: igen ebben már van valami, pont ezért kéne inkább egy erre szakosodott android, ahol a gyerek nem tud csak úgy kilépni az adott szoftverből.

egyébként már az is megoldható, hogy a tanár az óra alatt folyamatosan nyomon követi ki mit csinál éppen, ha valaki nem dolgozik az hamar lebukik, azért ez így nem rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. hellego
2013.07.30. 19:51
Mindenféle összeesküvés elméletet félretéve, nem hiszem, hogy bármiféle versenytárgyalást tartottak volna a beszerzéssel kapcsolatban.. akkor miért éppen az Apple?? De tényleg egy nagyon jó stratégia, csak éppen Európában és Amerikában és sehol a világon sem erkölcsös, etikus és kétlem, hogy teljesen legális lenne.. De mint tudjuk odaát mindent meg lehet tenni ha az USA nagy almájáról van szó.. Ha minden kicsi kezébe adnak egy terméket az biztos, hogy ők a későbbiekben biztos vásárlói lesznek a termékeiknek! USA-ban amúgy is teljes mértékben elfogult és elvakult a vásárlói rétegük..de ezzel nem hiszem, hogy újdonságot mondtam. Ez a vita nem az operációs rendszerekről szól, hanem az adott gyártó termékeinek, híveinek bővítéséről és az utánpótlásukról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tibaimp
2013.07.30. 21:04
Egy dolog fontos, szerintem, egy elemi iskolásnak fontos lenne a kézzel írás rutinszerű elsajátítása, így ez nem fog menni, szóval később visszaüthet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Csupman
2013.07.30. 21:32
Ey egy jó üzlet almának, és persze az optikusoknak is. 3 év villamosmérnöki képzés után szemüveges lettem. Szerintem ezek se fognak jobban járni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. aAron_
2013.07.30. 21:41
Csupman: én még naponta több órát ülök a gép előtt már 10 év legalább és mégis tökéletes a látásom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. davidrt
2013.07.30. 21:45
tibaimp: Mert aztán a kézírás mostanában olyan fontos, igaz. -.-
A mai fiatalság nagy része nem ír helyesen, és nem ír szépen kézzel. És ez egyedül a begyepesedett, konzervatív szülőket zavarja, akik körmöst kaptak, ha nem volt szép kerek az O betű. Szánalmas!!!
Nincs funkcionalitása annak, hogy szépen írjunk, mert mindent gépelünk! Amit mégis kézzel írunk annak nagy részét magunknak jegyzeteljük le, így más el sem olvassa.
Játszani a Grammar Nazi-t meg fölösleges, mert a számítógép kijavítja annyira a hibáinkat, hogy az a megértést ne hátráltassa! Sőt, lassan gépelni sem kell, mert a hangfelismerés eléri azt a szintet, hogy hibátlanul megért mindent, bármilyen nyelven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szaszyka
2013.07.30. 21:54
Múltkor olvastam, hogy az USA jó néhány tagállamában már nem is tanítják a kézírást, szóval.... Hajrá táblák!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zopad
2013.07.30. 22:05
davidrt
hidd el hogy nem a szépírás a lényeg, hanem a gyermekekben a kézzel íráshoz szükséges motorfunkciók és koordinálás fejlődése. a helyesírásban pedig ne támaszkodjunk már a számítógépre..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. budspencer
2013.07.30. 22:08
Nehogy véletlenül papírra írjanak már ceruzával, a végén még kifejlődik valami féle kézügyesség és az rossz, mert az önállóan cselekvő, gondolkodó ember a rendszer ellensége.

A jövő rabszolgáinak nem lesz szükségük sem olvasásra, sem írásra. Minek tanítanának kézírást? Minél bunkóbb az állampolgár, minél kevesebbet tud, annál jobban el lehet nyomni, annál több adót lehet belőle kisajtolni. Éljen a hülyék paradicsoma!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. budspencer
2013.07.30. 22:45
Apuci és anyuci adója így kerül a milliárdos bácsikhoz/nénikhez. És van pofájuk azzal kérkedni, hogy ingyen osztják ki. Az ész megáll...

"...a cupertinóiakra is nagy munka vár. Az Apple-nek biztosítania kell minden, a tanulmányokhoz szükséges forrásanyagot, amelyek előre feltöltve lesznek a kiadott készülékeken..."

Nagy meló lehet összeollózni a wkikipédiából egy általános iskolai tananyagot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szaszyka
2013.07.30. 22:46
Akkorát röhögtem, mikor megláttam a nickneved, hogy majdnem megfulladtam!
budspencer
De talán még az is volt múltkor a cikkben, hogy a 5x állam többségében már nem is tanítják a gyerekeket kézzel írni, és majd digitális aláírás lesz a kézzel történő szignálás helyett....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LechooEdy
2013.07.31. 00:18
Inkább digitális táblákkal írni...
Azért engem is megdobhatnának egy ilyennel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr... MrFox
2013.07.31. 00:41
Nem ez fog történni. Ha ezeket a gépeket megkapják, appokat vesznek hozzá és utána már nem mondanak le róla olyan szívesen és dobnák el mindenestül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kobest
2013.07.31. 07:54
Volt szerencsém több évet az USÁban tölteni, és itt van egy-két gondolat a cikkel kapcsolatban.

Amire legfőképpen kíváncsi vagyok, hogy milyen iskolák kapják meg a tableteket. Ez olyan szagú nekem, mintha pár, elit Los Angeles-i iskola kapná meg (nézzétek meg, csak ázsiai van a képen, ugyanolyan ruhában, könnyen lehet, hogy kötelező iskolai ruházatban vannak) és maguk az állami iskolák kimaradnának ebből az akcióból.

Persze ez mindegy, mivel minden a használaton múlik, ahogy Floki is írta. De ne felejtsétek el, hogy a technikai háttér az még nem egyenlő az oktatási színvonallal. Pár példa erre:

Az USÁban a legtöbb középiskolás egy grafikus számológéppel dolgozik, ami hipp-hopp megrajzolja a függvényeket. A "gond" csak az, hogy a magyar, középiskolás tantervben olyan matekot tanulnak nálunk a diákok (mindenféle csilli-villi számológép nélkül), ami megfelel egy amcsi 1-2 szintű egyetemi (!!!) matek tantárgynak. Az egyetemen megkértek, hogy ugyan vigyem már el a nemzeti tantervünket matekból, és nem hittek a szemüknek. (Az egyetememről sokan jöttek Pestre matekot tanulni, például.)

Ott a kézírás kérdése. A legtöbb amerikai képtelen összekötni a betűket, úgy írnak, mint egy írógép, csak kézzel. Ha egy magyar ember oda kikerül, akkor egyből szájtátva nézik a suliban, hogy milyen szépen ír, még ha nem is számít az olyan szépnek nálunk. (Nem beszélve arról, hogy a "szabadság országában," mindenki, ugyanolyan módon/stílusban ír, tehát ilyen egyéni kifejezésformának már korai évek alatt lőttek. )

Végül pedig, egy pár éves dokumentumfilmben mutatták, hogy több iskolában adtak egy "ingyen" laptopot a tanulónak. Ez papíron jól is hangzik (meg lehet is nézni az országra, hogy "bezzeg ott adnak laptopokat a középiskolásoknak" ), viszont a gyakorlatban katasztrófális volt: a diákok a tanulás helyett óra közben cseteltek, játszottak, aztán végül a kukázták az ötletet. Talán most jobban sikerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabesz7630
2013.07.31. 10:56
Floki :
Neked ugy tunik, hogy az amcsik ertelemesek?
Pedig ertelmes dologra hasznalni valamit csak ugy lehet.
Mert nekem nem.

aAron_:
Letezik androidon olyan hogy csak koddal tudsz a szoftverbol kilepni es csak az fut rajta amit megegengedsz neki.
Kerdes mennyi ido kijatszani egy 7-es gyereknek ezt.
Aztan meg megheggeszti a cimbiknek is.

tibaimp :
Egy normalis tarsadalomban vissza is utne, de az usaban nem fog.
De az cel, hogy sok idiota legyen, mint a hangyaknal egy valamire valo, de onalloan gondolkozni nem tud.

Kobest:
+1
"Talán most jobban sikerül."
Nem fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. HUFEUR
2013.07.31. 11:41
Annak kicsit több értelmét látom, amikor harmadik világbéli országok tanulói kapnak laptopokat, tableteket. Ott még a gyerekek talán tanulni is akarnak, és nem csesznek ki magukkal azzal, hogy elkezdenek chatelni meg játszani tanulás helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2013.07.31. 12:54
davidrt - 2013-07-30 21:45:16 "16" : egyáltalán nincs igazad, igenis kell a kézzel írás, csak egy példa, több nagy céghez kézzel írott önéletrajzot és motivációs levelet kellett beadnom...ha ákombákom az írásom, el tudod képzelni mi van akkor...

előbb tanulj meg járni, aztán akarj versenyfutó lenni...

A "hülye-ember" nevelés meg, igen, sajnos, lásd média itthon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kobest
2013.07.31. 14:52
A szépírással kapcsolatban meg még annyit, hogy akkor vajon keleten miért annyira népszerű a kalligráfia? Vagy adjunk nekik inkább egy tabletet, sok időt spórolnának meg vele.

Az amcsi kézíráshoz még egy gondolat: épp egy ottani, iskolai gyengélkedőn voltam, amikor egy nővér megjegyezte, a kézírásomat látván, hogy "Látom külföldön ez még mindig fontos. Nálunk, amikor csökkentették az iskolák költségvetését, akkor ez volt az első, ami repült az ablakon."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2013.08.01. 11:37
Tibaimp igazad vajon sajnos mióta számítógépet használok romlott a kézírásom is sajnos kénytelen vagyok nyomtatott nagybetűvel kitölteni egy jelentkezési lapot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Kobes...
2013.08.01. 12:01
Brit anyuka perelt már iskolát, hogy minek akarják megtanítani a kis elsős fiát a kézírásra, mikor már eleve úgy ment suliba hogy tudott gépelni.

Hogy ez a hír mennyire volt kacsa, azt nem tudom, de a trendek egyre inkább a hitelességét igazolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. palacsa
2013.08.01. 14:40
Az apple elnök is megérdemelne néhány tojást a fejére...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. malvoisen
2013.08.01. 15:20
Vihar a biliben... A 13. hozzászóló kitalálta, hogy nem fognak kézírást tanulni, utána meg jön a lavina.

Igen, az Apple nyert, őket választották teszteken a tanárok és diákok.

A papír tankönyveket akarják helyettesíteni és egyébként olyan jelentéktelen cégek álltak a dolog mögé, mint a Pearson.

Nem 47 iskolában terítenek szét 640k iPadet, hanem a teljes LA school districtben.

Nem az elsősök kapják első körben, hanem olyan iskolák, ahol szegényebb diákok tanulnak, akiknek nincsen saját számítógépük.

Itt egy rendes cikk: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!