iPon Hírek

Elnavigálta magát a TomTom

Dátum | 2011. 02. 20.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Meredek profitcsökkenésről volt kénytelen beszámolni a holland TomTom: a navigációs eszközöket (PND) gyártó vállalat 52 millió euró adózott eredménnyel zárta a tavalyi negyedik negyedévet, ez 29 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az árbevétel is csökkent ebben az időszakban, 3 százalékkal, 516 millió euróra. Az Európában piacvezető vállalatra egyre nagyobb csapásokat mérnek a Google, illetve a Nokia olcsó vagy ingyenes navigációs megoldásai (Google map, Navteq), amelyeket jellemzően a gyorsan terjedő okos telefonokon vesznek igénybe a felhasználók.

Az idei és a 2012-es év az átmenet éve lesz, változatlan árbevétellel és egy részvényre jutó nyereséggel, 2013 viszont már a haszonkulcs növekedését hozhatja - nyilatkozta a Reutersnek a TomTom vezérigazgatója, Harold Goddijn. Később ezt úgy korrigálta, hogy 2012-re most nem adna iránymutatást, addigra azonban már 9 százalékkal is gyengült a cég általában volatilis árfolyama. A vezérigazgató ugyanakkor azt is közölte, hogy várakozásai szerint idén 10-15 százalékkal zsugorodik a PND-k globális piaca.

A TomTom számos autógyártóval kötött már megállapodást arról, hogy eszközeit beépítik a személy-, illetve tehergépkocsik műszerfalába: tavalyi bejelentéseiben a Mazda, az USA-ban gyártott Subaru szerepelt új partnerként és kibővítették a Renault-val kötött szerződést is (a TomTom eszközeit építi be korábbi szerződések alapján a FIAT és a Toyota is). Ebben a szegmensben a TomTom sikerrel zárta 2010 utolsó negyedévét, eladásai 52 százalékkal, 55 millió euróra szöktek fel. Idén újabb autógyártókkal szeretnének megállapodni - idézte a Dow Jones Goddijnt -, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple iPhone-ján is elérhetők a TomTom szolgáltatásai.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!