iPon Hírek

Élő elektromos kábelek az óceán mélyén

Dátum | 2012. 10. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Három évvel ezelőtt egy kutatócsoport töltésáramlásra utaló jeleket fedezett fel a tengerfenék anyagában, akkor azonban még nem tudták, hogy ezt mi okozhatja. Dán és amerikai tudósok most úgy vélik, hogy megfejtették a rejtélyt: a tenger mélyén egymással összekapcsolódni képes, élő elektromos kábeleket felépítő baktériumok élnek. A felfedezés biológiai érdekességén túl egészen újfajta organikus elektronikai készülékeket eredményezhet, köztük akár olyan rendszereket is, amelyek talán az élő emberi szervezetbe is beépíthetők.

Nils Risgaard-Petersen, Christian Pfeffer és kollégáik egy addig ismeretlen típusú, hosszú, többsejtű baktériumtelepekre lettek figyelmesek a tengermélyi töltésáramlatok környékén. A Desulfobulbaceae családba tartozó mikroba mindössze 92 százalékban osztozik legközelebbi rokonai génállományán, így a család egy új nemeként tartják számon. A különleges baktérium a jelek szerint kulcsszerepet játszik a tengermély biológiai, geológiai és kémiai folyamatainak összekötésében.


Az egyes mikrobák végeiknél összekapcsolódva 2,5 centiméter körüli hosszúságú filamentumokat alkotnak, és olyan szoros rendszerben működnek együtt, hogy egyetlen többsejtű élőlénynek tekintendők, magyarázzák a szakértők. Az óceán fenekén az oxigénben gazdag üledékréteg és a mélyebben fekvő, oxigénben szegény, kénvegyületekben gazdag rétegek között húzódnak. Működésük során a mélyebb rétegek hidrogén-szulfidjából táplálkoznak, és az ebből nyert elektront vezetik fel a felsőbb rétegekbe, ahol ennek segítségével oxigént kötnek meg. A folyamat a légzés egy egyszerű formája, melléktermékeként víz keletkezik.

A baktérium olyannyira alkalmazkodott ehhez az életmódhoz, hogy az egyes egységekben párhuzamosan futó kis csatornák fejlődtek ki, valószínűsíthetően a töltés vezetésére, amelyek az összekapcsolódott filamentumban hosszú, egymástól membránrendszerrel elválasztott és szigetelt huzalokat képeznek, vagyis az egész rendszer nagyon hasonlít azokhoz a kábelekhez, amelyeket nap, mint nap használunk.

Egyetlen teáskanálnyi iszapban közel egy kilométernyi bakteriális kábel található, és a jelek szerint az élőlény nem korlátozódik Dánia vizeire. A kutatók a világ több pontján azonosították a baktériumot, amely globálisan elterjedtnek tűnik a mélyebb tengervizek üledékében, így könnyen elképzelhető, hogy fontos szerepet játszik a mélytengeri ökológiai folyamatokban. Annyit biztosan tudni, hogy a mélyebben fekvő rétegekben található vas-szulfidokat és karbonátokat bontva vas-oxidot és magnézium-kalcitot termel a felszíni üledékben, mely utóbbi fontos szerepet játszik az óceáni élővilág rendszerében.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. norbi119
2012.10.26. 14:25
"található vasszulfidokat és karbonátokat"
vas-szulfidokat és -karbonátokat.
Arról mondjuk már nem szólnak, hogy a szükséges protonokat honnan fedezik a mikróbák, mert így fent az oxigénből csak oxidion keletkezhet, ami olyan erős bázis, hogy a víztől egyből elvesz egy protont és szépen ellúgosodik a környezet, alul meg ahol kén keletkezik a leadott protonok miatt savas lesz. Lenni kell még valami transzportfolyamatnak ami kiegyenlíti a töltéseket. Mivel fent víz képződik ez valószínűleg egy felfelé irányuló proton transzport.
Ismét kiderült, hogy a Föld még tartogat számunkra érdekességeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zorrd023
2012.10.26. 19:37
Itt a Földön az Avatar Kábelekkel összekötött rendszer. Megy a kommunikációjuk ezerrel. Végén kiderül hogy ezekkel cserélnek adatot a mélytengeri halak. Vagy ezeknél töltik fel magukat Hogy tudjanak világítani( tudom tudom a szervezetük termeli azokat a vegyi anyagokat amikkel a fényt létrehozzák) De mekkora lenne ha valami faj használná ezeknek a "kábeleknek" az áramát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Norbert09
2012.10.26. 20:17
Hú b*zdmeg, most lebuktam.

Kiderült honnan itthon a 4Gbit/s net elérés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fex
2012.10.26. 21:15
...de hülék vagytok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zorrd023
2012.10.26. 21:57
Földanya pereli az Avatart mert felhasználta a kábeleket amiket sokkal régebben használ mint a filmesek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2012.10.27. 00:56
szerintem ez mögött a reptoidok állnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nextman
2012.10.29. 12:51
Huha, Gaia elmelet
Ezen at skypolnak a deli sarkos es eszaki sarkos pingvinek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.10.29. 17:15
Jó tudni, hogy legtöbbször az a dolog vége, hogy kiderül: amit kitaláltunk, már évmilliók óta létezik és olyan dolog használja, aminek agya sincsen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!