iPon Hírek

Élő nyomkövetés a Google Earth segítségével

Dátum | 2009. 10. 01.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Igen érdekfeszítő új fejlesztést demonstráltak a Georgia-i Technológiai Intézet hallgatói, melynek segítségével ténylegesen "életre kelthetik" a Google Earth-öt.

Ezt pedig azzal valósítanák meg, hogy valós idejű, helyi kamerák által rögzített felvételeket illesztenek be a térképen oda, ahol az adott események ténylegesen történnek. Így bármikor ránézhetünk például egy sportstadionban épp zajló meccsre, egy út forgalmára, vagy akár a felhőkre és az időjárásra - a lehetőségek korlátlanok.


Mindennek a hátterében igen komoly munka áll; sokrétű számítások, különböző szemszögű felvételek összeillesztése, animációk - a végeredmény pedig magáért beszél. A technika már most is kellően hatásos, további fejlesztések nyomán pedig idővel tényleg szó szerint "beemelheti a valóságot a képernyőnkre" - bár persze leginkább csak akkor, ha olyan helyekre vagyunk kíváncsiak, amelyek kellően bővelkednek a kamerákban (pl. Anglia).

Persze hogy mindez mikor és milyen formában válik majd a szélesebb nyilvánosság számára is elérhetővé, az egyelőre még a jövő zenéje, de mindenesetre a fejlesztők már a jövő hónap folyamán bemutatják munkásságukat az IEEE nemzetközi fejlesztett-valóság-konferenciája alkalmával. Angolul tudók pedig itt olvashatják el a PDF-formátumú vázlatukat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Gigabyte
2009.10.01. 16:16
VISSZA A HIRHEZ

ameddig nem jelenik meg csak az ÁVH használhatja gondolom..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. StevyXIX
2009.10.01. 16:36
ÁVH már nem létezik, titkosszolgálatoknak pedig sokkal jobb jobban is meg tudják ezt oldani, elég ha mobilod nálad van és van rajta aksi ami még nem merült le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jani00
2009.10.01. 17:12
üdv
Szerintem ezt a nemzetbiztonság úgysem fogja engedni ,ha pedig igen akkor vagy korlátozott lesz vagy valami iszonyat ronda képet fognak közvetíteni a kamerák.Gondoljunk csak bele a világon bárki meglesheti az utcánk egy részét abból rájön ,hogy 7 töl 2 ig senki nincs a házban.
pozitívum ha valaki látja ,hogy betörnek hívhatják a rendőrséget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Konkii
2009.10.01. 17:28
Szerintem így is bárki meglesheti, hogy mikor vagytok otthon, a külfödieket meg nem hiszem, hogy érdekli. :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Hunsziszi
2009.10.01. 18:21
A publikus webkamerák képeit így is meg lehet nézni csak most könnyebb lesz megtalálni őket nem hiszem hogy ezért kaphat a google mivel publikus információkat oszt meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.10.01. 18:23
Most is vannak nyilvános kamerák, Budapesten meg nagyobb városokban, utcákban meg nem most lesz és tényleg bajos a dolog, volt múltkor hír, hogy szintén google earth segítségével térképeztek fel bűnözök gazdag városrészeket és használták fel a látottakat saját céljaikra (betörés) amit megelégeltek az ott lakók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.10.01. 18:57
A Google Earth-nek inkább másban kéne fejlődnie. Magyarországról lehetne már egy sokkal újabb, nagyobb felbontású kép. De Ausztriával még rosszabb a helyzet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajthabala...
2009.10.01. 19:22
Ügyes kis trükk, de elég lassan töltődiik néha igy is a google, hogy statiku képeket kell töltenie. Ha ugyanezt 24fps-el vagy mondjuk 12-vel kéne megcsinálni, használhatatlan lenne a szolgáltatás.

És ha le is tudnánk tölteni, ennyi információt emberként is képtelenség feldolgozni, esetleg 1-1 embert nyomkövetni. De szerintem ahhoz már kevés az emberi agy, hogy egy ilyen mozgóképen mondjuk kiválasszon egy kevésbbé telitett útvonalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2009.10.03. 22:15
Durva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. valentine2
2009.10.06. 22:37
A Google már a címoldala egyszerűsítésével is kísérletezget:

Szélessáv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!