iPon Hírek

„Élő” sejt műanyagból

Dátum | 2014. 01. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A holland Nijmegeni Radboud Egyetem kutatói elsőként hoztak létre olyan mesterséges sejtet, amely egyes vegyi reakciók végrehajtására képes sejtszervecskékkel is rendelkezik. Az élő sejt folyamatainak másolása rendkívül nehéz feladat, mivel egy roppant kicsi térben egymással párhuzamosan zajlanak a különféle komplex reakciók. Igazándiból megérteni mindezen történéseket, és általa közelebb kerülni annak megfejtéséhez, hogyan alakulhatott ki az élet, csak úgy lehet, ha sikerül reprodukálni a folyamatokat. Jan van Hest és Ruud Peters a műsejt létrehozásához egy vízcseppben helyezett el különféle kémiai anyagokkal megtöltött, apró gömböket (ezek lettek a sejtszervecskék), majd a cseppet polimerrel vonták be. Fluoreszcens jelzőanyagokkal demonstrálták, hogy az így kreált sejtben valóban végbementek az előre eltervezett, a szervecskék együttműködését igénylő reakciósorozatok. A szervecskékben lezajló reakciók végtermékei kijutottak a „plazmába”, majd újabb reakciókba léptek be. Ez az első alkalom, hogy hasonlóan működő mesterséges sejtet sikerült létrehozni.
A különféle sejtszerű struktúrák létrehozása jelenleg a kémia egyik legfelkapottabb területe. A szintén ugyanezen a Radboud Egyetemen dolgozó Wilhelm Huck egy, a citoplazmához hasonló összetételű anyag kikísérletezésével próbálkozik, és ennek cseppjeiből gyártja sejtjeit. Más kutatócsoportok zsírsavakból igyekeznek létrehozni az élet alapegységének mesterséges verzióit. Van Hest kutatócsoportjának eredménye óriási előrelépés a területen. Ahogy a szakértő elmondta, a következő fázisban azt szeretnék megoldani, hogy sejtjeik képesek legyenek az energiatermelésre is, illetve igyekeznek precízebb irányítás alá vonni a különféle anyagok sejten belüli transzportját. Mindezen kísérletek révén közelebb kerülünk annak megértéséhez, hogyan működnek az élő sejtek, mondja van Hest. „Egy napon pedig talán képesek leszünk olyan sejteket is létrehozni, amelyek szinte megegyeznek a természet által kreáltakkal.”
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. AZISTI
2014.01.16. 20:27
Ennyire sötét csak egy kutató lehet, ha azt irja: ,,amit a természet kreált,,. Lelket csak lélek hozhat létre. Ha ezt elfogadjuk igazságként, akkor amiképpen az anyagot elfogadjuk mint öröktől fogva létezőt, úgy a Lelket is el kellene fogadjuk mint öröktől fogva létezőt. Ellentétben az anyaggal a lélek megsemmisülhet, ha nem iródna ujra és ujra más hordozóra. Csak úgy magától lélek (információ) nem jöhet létre. Vagyis a természet semmit sem kreál.
Általában az emberek ezt az önzés miatt nem értik meg. Kevéske ebben az irányban gyüjtött információit elegendőnek itélve nem keresnek több ismeretet s igy elképzelhetetlen számukra az idealista életszemlélet. Tehát az ember feladata megőrizni ezt a kapott lelket, nem pedig újat alkotni, mert az oly hatalmas munka, hogy az ember számára telyesen lehetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Grafy12 AZIST...
2014.01.16. 20:45
Ez is egy vélemény....1899-ben két ember (Orville és Wilbur Wright) kitalálták, hogy a levegőnél nehezebb repülő szerkezetet építenek! Kész őrület nem? Botrányos!
Tehát az én véleményem szerint az életet megérteni igenis hasznos dolog és nincs lehetetlen, csupán tehetetlen....vagy elvakult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.16. 21:25
Most szalajtottak a középkorból?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Meteoreso
2014.01.16. 22:24
De most ebben van DNS ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. magyargabo...
2014.01.17. 09:59
szépen halad a gyakorlat, lesz ebből élet is nemsokára
de jó lenne nem megfeledkezni arról, hogy mindennek az elméletét sok sok évtizede lefektették már:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2014.01.17. 17:32
@Meteoreső
nincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller AZIST...
2014.01.18. 19:37
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandion
2014.01.20. 13:08
Az ilyen AZISTI félék mit keresnek itt? Én sem írkálok bele a vallási fórumokba, hogy "nade hogy fért fel egy bárkára annyi sok állat?" akkor az ilyenek minek kontárkodnak bele a tudományos kutatásokba, miért szeretnék megmagyarázni, hogy a tudomány az szar és minden kutató hülye? Eggyáltalán hogy jön ide a "lélek"???? vagy mi a fene, AZISTI te olvastál ilyet a cikkben mert én nem?! Szerintem te vagy a sötét, mert egy tudományos kutatást valamiféle vallási, hitbeli hablattyal akarsz megkérdőjelezni! Én személy szerint a tényekre vagyok kíváncsi, és nem egy ilyen önjelölt hittérítő eszement véleménnynyílvánítására!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!