iPon Hírek

Előre elmondja a Google, meddig frissülnek a Nexusok

Dátum | 2016. 06. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google mindig is hangsúlyozta, hogy bár a Nexus termékcsalád tagjai kiemelt figyelemben részesülnek, ezek sem élveznek örök támogatást, ezeknek is meg vannak számlálva a napjaik. A vállalat ráadásul azt is előre elmondta korábban, hogy mennyi ideig jogosult egy-egy szerkezet a friss Androidra, mostantól pedig már a támogatás lejártának konkrét időpontját is megadja a vállalat.
Amióta léteznek a Nexus okostelefonok (és egyebek), jóformán azóta vezeti rendszerben a garantált frissítéseket a Google, tehát egyáltalán nem új dolog az, hogy lehet tudni, mikor jár le egy adott okostelefon támogatása. A vállalat 18 hónapos időintervallumot határozott meg a készülékeinek, amit igazából jobbára be is tart. Hogy miért csak jobbára? Nem kell rosszra gondolni, egész egyszerűen azért nem lehet ezt határozottan kijelenteni, mert volt már példa arra, hogy egy elvileg nem támogatott masina is megkapta a soron következő főverziót az újabb társaival. (Ilyen volt például a Nexus 4, amire ugyan csúszásokat követően, de még az Android 5.0 Lollipop is elkészült.) Most annyi változás történt a rendszerben, hogy a Google már meghatározza azt az időpontot, ameddig frissítéseket kap egy adott okostelefon, szóval nem kell számolgatni a 18 hónapos ablak végének idejét.
Nexus 4 és az Android 5.0
Nos, akkor hogy is állunk a jelenlegi eszközökkel? A legtovább a tavaly ősszel leleplezett Nexus 5X és Nexus 6P számíthat frissítésekre, ezek az okostelefonok biztosan megkapnak minden szoftvert jövő év szeptemberéig. Akik a Motorola által tervezett Nexus 6-tal vagy esetleg egy Nexus 9 táblagéppel rendelkeznek, azok még az Android N-t biztosan megkapják, ugyanis nekik októberig garantált az összes frissítés. A vállalat továbbra is jegyzi a Nexus 5 és a Nexus 7 (2013) modelleket, valamint a Nexus 10-et is, bár ezeknek a támogatása már lejárt. A „legújabb” referencia megoldás a Nexus 4, ami már nem került fel ide. Sajnos a Nexus Player multimédiás lejátszó és a Pixel C tablet sorsáról nem szintén nem tesz említést a Google, pedig ezek is referencia eszközöknek tekinthetőek, és egyáltalán nem öregedtek még ki.
Fontos ugyanakkor kiemelni azt, hogy a dátumok nincsenek kőbe vésve olyan tekintetben, hogy nem feltétlenül kell lemondani a táblázatban jelzett időpontot követően a frissítésekről. Gondolunk itt arra, amiről fentebb is szó esett, hogy a Nexus 4 ugyan elvileg már nem volt támogatott az Android 5.0 érkezésének idejében, mégis elkészült rá a Lollipop néven futó operációs rendszer. Tehát a Google által meghatározott időpontokon túl is lehet élet, de biztosan nem fog kiemelt prioritást élvezni egyetlen eszköz sem ennek a lejártát követően.
Zárásul pedig még egy dologra ki kell térni: a Google egészen más megítéléssel van a biztonsági frissítésekről. Ez azt jelenti, hogy a biztonságot javító frissítések egyáltalán nem esnek a fenti időpontok alá. A keresőóriás a korábbi állásfoglalásának megfelelően továbbra is azt vallja, hogy a biztonsági réseket befoltozó csomagok 36 hónapig vagyis 3 évig jönnek majd a referencia eszközökre, legyen szó táblagépről, okostelefonokról vagy egyéb termékről. Illetve ez akár még hosszabb is idő lehet, ha az adott szerkezet sokáig kereskedelmi forgalomban marad, ugyanis a Google meghatározott egy olyan kitételt is, mi szerint a Play Store-ból való kikerülés után 18 hónapig szintén garantált a támogatás, és ez felülírhatja a 36 hónapot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. blase1989
2016.06.24. 11:56
Huawei nexus 6-ot még nem láttam de lehet gondolom MOTOROLA[ akart lenni, hogy van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DemonDani blase...
2016.06.24. 13:22
való igaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2016.06.25. 20:12
"biztonsági réseket befoltozó csomagok 36 hónapig vagyis 3 évig jönnek majd a referencia eszközökre"

Azaz a telefon vételára valójában egy 3 éves készülék-bérlés, és utána mehet a kukába, mert ugye biztonsági frissítés nélkül mit ér az internet korában egy internetet is használó kütyü.

Mikor jutnak el a mai telefonok a régi telefonok szintjére, hogy egy 1940-ben vett telefon az 1980-ban is ugyanúgy betöltötte eredeti funkcióját?

40 év helyett 36 hónap, 3 év, --- ez bizony rettenetesen nagy visszalépés.

És környezetvédők is mobillal a kezükben élnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim prohl...
2016.06.26. 08:30
"40 év helyett 36 hónap"

Azaz! Meg Gary Killdall-nak is a jó édes nénikéjét, hogy a CP/M nem fut i7-6700K-n![/troll off]

Imádom a hozzászólásaidat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zsolt501 Asagr...
2016.06.26. 09:25
Viszont sajnos részben igaza van, ez az irány nem túl jó irány a felhasználóknak, ez a gyártóknak oké.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Zsolt...
2016.06.26. 10:57
Marhaság. Nézz rá egy Windowsra. Tele van szarva gigabájtnyi mennyiségű fájlokkal, hogy biztosítsák a visszafele kompatibilitást 10+ évre visszamenőleg. Biztos ez kell neked mobilon is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr... prohl...
2016.06.26. 11:09
Mi ebben neked az újdonság? Sok márka még addig sem támogatja a telefonjait, egy-két év után elapadnak a frissítések. Meg nézd meg az iPhone 4S-t. Az IOS10-ig támogatják, 5 év, de már a 9-esekkel is döglassú, egyszerűen nem bírja a hardver.

Emellett ha nem szó szerint csak telefonálásra és SMS-ezésre tartod a telefont, legfeljebb 3 évente úgyis lecseréled.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thestock Asagr...
2016.06.28. 06:13
Igen. Most már akkora tárhely van a telefonokon hogy "talán" elfér 1-2 nagyobb fájl. Ha nem is évtizedekre visszamenőleg, de pár évvel még megtoldhatnák azt a 36 hónapot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiP
2016.06.28. 16:55
Ha azt nézem, hogy a Nexus Player és a Pixel C részt vesz az Android N Bétaprogramban, szerintem nekik nem nagyon kell izgulni, még ha nincsenek is rajta a fenti listán.

Én a Nexus 5-tel viszont nem vagyok nyugodt. Mert bár elvileg fel lehet majd rá erőltetni az N-t, de a fene tudja, hogy valóban jön-e majd rá hivatalosan. (technikai akadálya nem lenne)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!