iPon Hírek

Előrendelhető a világ első "etikus" okostelefonja

Dátum | 2013. 05. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A holland székhelyű gyártó már nem ma kezdte a készülék fejlesztését, de mostanáig váratott magára a Fairphone leleplezése. Illetve egyelőre csak az előrendelések felvétele folyik, ami egyben egyfajta igényfelmérés is. Amennyiben befut az ötezredik megrendelés is, akkor kezdik a tömegtermelést. Vagyis nagyjából egy KickStarter projektként indul, annyi különbséggel, hogy itt nem pénzt, hanem konkrét rendeléseket várnak az érdeklődőktől. A forgalmazás tehát szinte biztos, inkább csak az időpont a kérdéses. De lássuk mit is kapunk a Fairphone-nal.

A vállalat azt állítja, hogy minden anyag és építőelem, amit a tervezésnél felhasználnak, teljesen tiszta, konfliktusmentes forrásból származik. Vagyis olyan gyárakból jönnek, ahol gondoskodnak a munkások jólétéről, és a lehetőségeikhez mérten, elektromos hulladékból újrahasznosított anyagokkal dolgoznak. Ezek kellenek tehát a Fairphone szerint az etikus okostelefonhoz, ami a szlogen alapján náluk készül először. Valamelyest azért ez furcsa "reklám", hiszen ezeknek a feltételeknek szinte kivétel nélkül alap elvárásoknak kellene lennie - persze mind tudjuk, hogy sajnos nem így van, de mostantól talán kicsit több figyelmet kap majd ez a terület. A Fairphone néven érkező készülék előlapján 4,3 hüvelykes, qHD felbontású megjelenítő virít, melyet egy Dragontrail Glass mögé bújtattak, így az ellenállósággal biztosan nem lesz gond. Az ügyeletes teljesítményfelelős pedig a napokban bemutatott MediaTek MT6589M, mely az MT6589 egy szolidabb fogyasztású variánsa ahol a PowerVR SGX544 került visszafogásra, a négy Cortex-A7 mag az eredeti formájában, 1,2 GHz-es frekvencián üzemel. Az operatív tár 1 GB-os méretet öltött, a háttértár pedig 16 GB-nyi hellyel szolgál, bővíthetőségről nem esett szó. A két kamera 8 és 1,3 megapixellel bír, természetesen előre tekint az alacsonyabb felbontású, amit a videóhívások végett kaptunk, a hátlapon pedig a 8 megás díszeleg egy LED villanó társaságában. A cserélhető, 2000 mAh-s telep és a viszonylag takarékos hardver jó kombináció lehet az üzemidőre tekintve. Reméljük, hogy az elvárásoknak megfelelően, visszafogottabb használat mellett, akár 3-4 napig is húzza kábelek nélkül az Android 4.2 (Jelly Bean) operációs rendszert futtató vas. Ráadásképpen meg kapunk dupla SIM helyet és az Androidba rootolási jogot - ez a kettő olyan dolog, aminek a hiánya sokak számára kizáró ok vásárláskor, így az hogy itt megvannak, tovább szélesíti a vásárlói kört.
Az elsősorban európai forgalmazásra szánt eszköz egyelőre szépen halad a kijelölt úton, és a marketinggépezet is jól működik. A 325 eurós áron kínált okostelefon a kitűzött cél felén már túljutott, és még van 17 nap az előzetesen kiszabott 30-ból, tehát az ötezres határ, ami a gyártáshoz szükséges, viszonylag könnyedén teljesíthető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. felziusz
2013.05.28. 15:00
325 € hm szépséges. majdnem 100 000 HUF.

Ahogy nézem uSD-vel bővíthető! Je! Így elég korrekt árról van szó.

http://buy-a-phone-start-a-movement.fairphone.com/en/specs/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. myckie2
2013.05.28. 15:23
Hmmm... Durván túlárazott, elvault és a konkurencia is kenterbe veri. Bár 5000 példány fölött már jó sok haszon bejön. Sok sikert nekik a pénztárca megtöltésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. nemlehet
2013.05.28. 15:38
Nem olyan rossz cucc ez, teljesen korrekt középkategóriás telefon, bár tényleg sok érte egy kicsit a 325 euro. Bár ennél sokkal drágábbra számítottam, a FairTrade-es cuccokból kiindulva.

Amúgy ha ugyan ezt a telefont meg lehetne kapni "véresen" normális áron (kb 65-80 között valahol) akkor szerintem sok elkelne belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Kobest
2013.05.28. 15:58
Kíváncsi leszek, hogy mi lesz ebből. A 325 € sok vagy sem, ilyen kis mennyiségnél ez gondolom érthető. Ha tíz vagy százezres tételekről beszélnénk, akkor gondolom lejjebb menne az ára.

Az, hogy a konkurencia kenterbe veri teljesítményben vagy sem, az már egy másik kérdés. Nem teljesítményben versenyeznek, hanem abban, hogy a távol-keleti alkatrész beszállítónál ne legyenek olyan "kisebb" bakik, mint az ablakok alá helyezett hálók, hogy a szerencsétlen, kizsigerelt munkás még öngyilkosságot se tudjon elkövetni.

Persze, hogy mennyi ebből az igazság, és mennyire "fair" ez a telefon, azt is érdemes lenne megvizsgálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. myckie2
2013.05.28. 15:59
nemlehet 70-80 között már úgyahogy reális lenne az ár, de ez egyáltalán nem különbözik a kínai telefonoktól. Nehéz és a Nexus 4 és a Galaxy S3, de talán még az S2 is sokkal jobb alternatíva mint ez.
Kobest, igen ahogyan írtad érdemes lenne kivizsgálni, mert szerintem, sőt biztos is, hogy csak a marketing része ez a szöveg. Lehet, hogy a telefont nem mostoha körülmények között rakják össze, de attól az alkatrészek a kínai gyárakból jönnek, ahol "mostohák" a körülmények.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Atocha
2013.05.28. 16:04
myckie2: Gondolom te egy szót sem értettél meg a Fair, gondoskodnak, hulladék feldolgozás szavakból...
Sajnálatos. Igaz nem te dolgozol 1dollárért naponta.

Ennyi pénzem nincs - többek közt ezért sincs okostelom -, de ha lenne, ebből rendelnék. Megérdemlik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. myckie2 Atoch...
2013.05.28. 16:07
Atocha ezek a cégek pont az ilyen mentalitású emberekre építenek mint te. Ezzel már be is bizonyosodott, hogy jó a marketingjük.
Apropó a Samsungot Koreában rakják össze, nem mostoha körülmények között és nem 1 dollárért. Peace!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Kobest
2013.05.28. 16:24
Azért, hogy mit hol raknak össze, és honnan jönnek az alkatrészek, az két különböző dolog. Ugye, egy darabig az Apple telefonokat is Kaliforniában szerelték össze, az is milyen "fair" volt, nem?

Az igaz, hogy könnyen beetethetik a vásárlókat egy ilyen marketinggel, de ez még nem jelenti azt, hogy teljesen értelmetlen alternatívák után keresgélni. 5000 db esetén meg ilyen gonoszak lennének ezek a klumpás hollandok, hogy csak a saját zsebüket tömnék vele tele?

Egyetértek Atochaval, nincs okostelóm, nem is lesz, de ha lenne, és igaz lenne ez az egész emberségesebb gyártás, akkor ennek a vételén elgondolkoznék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. LechooEdy
2013.05.28. 16:32
Nagyjából ez a reklám videó a 10 éveseknek jó, ugyan már, ezt a baromságot. Pedig az ötlet nem lenne rossz. Inkább működjön jól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. myckie2 Kobes...
2013.05.28. 16:38
Kobest csak számold ki, hogy mondjuk ha csak 5000ft nyereség van egy telefonon (hidd el sokkal több van), akkor 5000 példány után mekkora nyereség üti a markukat. Mert szerinted azért kezdenek el telefont gyártani a másik +50 gyártó mellett, hogy jót tegyenek az emberiségnek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ravenseldo...
2013.05.28. 16:47
Nem olyan vészes ez az ár, mondjuk ha legalább egy 720p kijelzőt raktak volna bele, akkor még barátibb lenne, de így se vészes. Akinek szempont amit a cég szellemisége kínál, az szerintem nem jár rosszul vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. chris-v
2013.05.28. 17:45
Érdekes, azon nem hisztizik senki hogy egy iphone 4-nek vagy 5-nek mennyire irreális az ára.
Egyébként itt az ár azt is tartalmazza, még ha nem is hiszel benne, hogy egy "etikus" telefont veszel, ráadásul elsők között, ami lássuk be, gazdagabb körökben menőbb mint egy S4!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. myckie2
2013.05.28. 18:16
chris-v de, sokan hisztiznek amiatt, csak a sok Apple fan és az ellentábor kommentjei között elvesznek ezek a kisebb kommentek. Amúgy az Iphone 5-nek elég jó az ára, a konkurenciához képest. (Már akinek nem kell nagyobb kijelző.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Atocha
2013.05.28. 18:52
myckie2

Igazad van, Peace meg minden. De most nem vágom, azért vagyok megszólva, mert kicst figyelnék a környezetemre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DemonDani
2013.05.28. 19:26
myckie2

És pont az iPhone kapcsán van a legtöbb olyan botrány, aminek a Fairphone elébe menne... De igazán nem akarok itt flamelni, de ezt azért le kell szögezni úgy érzem. Szóval ez nyilvánvaló, tudjon róla mindenki, nem kell reagálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2013.05.28. 20:05
Jó kezdeményezés, megveszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.05.28. 20:15
Én simán fizetek kicsit többet az átlagnál, ha kapok egy tartósabb, és nem kizsákmányoláson alapuló termelésben készített eszközt, a hagyományosokkal ellentétben.

Biorobot vagyok szóval tudom milyen az amikor csak azért nem minimálbért viszek haza mert túlóráztam/túlóráztattak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. laczkovikt...
2013.05.28. 20:30
Én nemtom alkatrész ide vagy oda lehet bennem van a hiba de nekem a hivatalos root jog és a dual sim sokkal jobban felkeltette az érdeklődésem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2013.05.28. 23:06
myckie2: Ehhez a nyereségesdihez csak annyit tennék hozzá, hogy amiről Te beszélsz az még nem a profit, hanem csak a bevétel. Ebből ki kell fizetni az utolsó konyhásnénit is.
Nyilván minden telefonon van profitjuk is (hiszen ezért hozták létre a céget), de koránt sem annyi, mint ami egy egyszerű szorzás eredményeként adódik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. myckie2
2013.05.29. 09:46
thedeveloper én a profitról beszélek. Ha értesz egy kicsit a témához, akkor tudod, hogy a telefon valós értéke megáll 40e ft körül. Ebből vontam le a hollandiai szintű darabonkénti munkaköltségeket, garancia, marketing stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nancsi
2013.05.29. 15:08
@Atocha: van ebben a telefonban egy MediaTek SOC, ami ha jól tudom kínai gyártó. Most ezek szerint ők emberségesek, meg minden? Emberségesebbek, mint mondjuk a Qualcomm, ami amerikai gyártó?
Ez egyszerűen csak egy olcsó telefon, amit olcsó kínai gyerekek raktak össze, és eladják a hülyéknek. A holland cég meg megszedi magát a készülékenkénti kb 20-30% plusz profiton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. myckie2 nancs...
2013.05.29. 15:38
nancsi hála az égnek, hogy valaki még ért a dolgokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2013.05.29. 16:38
Nem kötekedésképpen, de olyan jól megbeszéltétek itt kettesben csak azt az apróságot felejtettétek el, hogy attól mert kínai tervezés valami nem kínai gyártmány. És bizony az MTK a TSMC partnere
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!