iPon Hírek

Először a fókák hurcolhatták be a tbc-t Amerikába

Dátum | 2014. 08. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az új influenzavírusokat általában a szárnyasoktól vagy a sertésektől kapjuk el, a világot pillanatnyilag rettegésben tartó ebola pedig feltehetően egy denevérfajról terjedt át először az emberre. A betegségek állatról emberre terjedése tehát nem ritka esemény, és egy új kutatás eredményei szerint a múltban sem volt kivételes, sőt: az emberiség egyik legpusztítóbb, máig létező megbetegedésének kontinensek közti elterjesztéséért is állatok felelhetnek. Néhány ezer éves, Peruban előásott tbc-s betegek mikrobiális DNS-ének vizsgálata alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a tuberkulózis kórokozóját a fókák terjesztették el Dél-Amerikában, jóval az európai felfedezők kontinensre való megérkezése előtt. A tuberkulózis, avagy a gümőkor még napjainkban is több mint egymillió embert öl meg évente. A betegség kórokozójának történetéről azonban máig keveset tudni, nem világos például, hogy mióta terjed az emberi népesség körében, ahogy az sem, hogy milyen állattól kaphatta el fajunk a kórt. A korai elméletek egyike szerint a Mycobacterium tuberculosis a szarvasmarháról ugrott át az emberre, valamikor az elmúlt 10 ezer évben. A újabb kutatások eredményei azonban azt sugallták, hogy a kórokozó genetikai sokfélesége alapján erre jóval korábban, nagyjából 100 ezer éve kerülhetett sor, mondja Johannes Krause, a Tübingeni Egyetem genetikusa.
Mycobacterium tuberculosis
A tbc Amerikába kerülésének pontos menetét azonban továbbra is homály fedte. A M. tuberculosis nyugaton elterjedt törzsei azon törzsekre hasonlítanak a leginkább, amelyek a modern Európában voltak elterjedtek. Ez azt sugallta, hogy a korai felfedezők hurcolhatták be magukkal az amerikai őslakosok körében óriási pusztítást véghezvivő kórt. Ezzel az elmélettel azonban nem fér össze az a tény, hogy több mumifikálódott holttestet is találtak a Kolumbusz előtti időkből, amelyeken a tuberkulózis egyértelmű jegyei figyelhetők meg. Helen Donoghue, a University College London mikrobiológusa tíz évvel ezelőtt M. tuberculosis DNS-t talált egy 17 ezer éves, Wyomingban előkerült bölény maradványaiban. A csontokat megvizsgáló más kutatók azonban nem akadtak bakteriális DNS-re, így Donoghue eredményei megkérdőjeleződtek. Aztán David Minnikin, a Birminghami Egyetem szerves kémikusa is megvizsgálta a leletet, illetve más azzal egykorú emlősmaradványokat is, és a tuberkulózis kórokozójára jellemző lipideket mutatott ki azokban. Minnikin teóriája szerint az amerikai őslakosság a nagytestű emlősök fogyasztása révén fertőződött meg a baktériummal, maguk az állatok pedig vélhetően a Bering-földhídon keresztül, Szibériából hurcolhatták be magukkal a kórokozót. A Tübingeni Egyetem kutatócsoportjának tagjai azonban legújabb eredményeik alapján más véleményen vannak. Krause és kollégái 68 ősi dél-amerikai emberi lelet genetikai állományát térképezték fel, amelyek mindegyike a tbc-re jellemző deformitásokat hordozott. Három maradványban is kimutatták az M. tuberculosis DNS-ének jelenlétét, így bebizonyosodott, hogy az áldozatok valóban tuberkulózisban haltak meg, mégpedig jóval az európai felfedezők megérkezése előtt.
Oroszlánfókák napfürdőznek Patagóniában
A szakértők a kórokozó összefércelt genomját összevetették egy 200 éves magyarországi múmia baktériumának genetikai állományával, illetve a jelenleg is fertőző törzsek génkészletével is. Vizsgálatuk során nem korlátozódtak az emberi fajra, hanem összesen több mint 250 különböző állatfajban jelenlevő baktériumot is bevontak az összehasonlításba. A mutációs ráta figyelembe vételével aztán kiszámolták, hogy az embert fertőző törzsek fejlődése mikor válhatott külön. A becslések szerint az emberi tbc-baktériumok közös őse nagyjából 5000−6000 éve élhetett, vagyis a kór vélhetően jóval később kezdte megfertőzni az emberi népességet, mint azt bárki is gondolta volna. A legnagyobb meglepetést azonban a perui múmiákban talált bakteriális DNS és az állatokat fertőző kórokozó genomjának összevetése hozta, kiderült ugyanis, hogy az embert fertőző baktérium a tengeri emlősök tbc-jével van a legközelebbi rokonságban. Krause ennek alapján úgy véli, hogy a dél-amerikai lakosság valamikor több mint 1000 évvel ezelőtt kaphatta el a kórt, mégpedig azért, mert fertőzött fókahúst fogyasztottak. A fókák vélhetően Afrika partjainál fertőződhettek meg, majd áthurcolták a betegséget Amerikába. A „fóka-tbc” aztán a jóval fertőzőképesebb európai változat megjelenését követően rövidesen eltűnt a kontinensről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. atti2010
2014.08.21. 15:05
Aztaaa!, napalmot nekik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. benczeb90
2014.08.22. 10:22
Hogyne. Mire Colombus meg a többiek megérkeztek, a fókák már végeztek a Zindiánok nagy részével. Tehát a spanyolok és később a zamerikaiak csak megmentették a maradék indiánt. Jaj de milyen rendes tőlük!
Szerintem meg csak egy indián eltévedt Grönlandra és egy dán halász lehapcizta, az visszakenuzott, és megfertőzte az egész kontinenst. Persze ez is csak azt bizonyítja, jó kis tudományossággal, hogy nemisvót indián holokauszt, mindent a fókák számlájára tessék írni. Indián felvonulók, jogérvényesítők, tessék hazamenni.

vagy a holodomorra ezt is lehetne mondani, (akarom mondani: kutatni, megszakérteni), hogy véletlenül elterjedt egy olyan kórokozó, ami nem kimutatható, de 30 millió ukránt bulémiássá tette és tele lett hányással az összes szántóföld és kihaltak a növények és ezért halt meg ennyi ukrán, nem pedig azért, mert elvették minden eszközüket, állatukat, élelmiszerüket, meg hasonló dilettáns délibábos fantazmagóriák miatt, merthát mindent, amit a komcsik tettek, azt tulajdonképpen csak és kizárólag sztálin elvtárs tette, őrá minden ráfogható, kivéve ez, mert ezt még a SZU jogutód államának vezetőinek se kell elismernie. Politikailag inkorrekt lenne bevallani csakúgy, mint a zamerikai vezetésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010 bencz...
2014.08.22. 10:28
Még az is kiderülhet hogy a bálnák mészárolták le a halászokat, ez olyan emberi magatartás, ha valakit 10 évben 1x megcsíp egy kígyó akkor az összeset ki kell irtani, hogy másodpercenkét halnak meg autóbalesetben az mellékes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. benczeb90
2014.08.22. 10:31
Ja. Kettős mérce van akármerre néz az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dzsuz87
2014.08.22. 11:01
Össze is házasodtok?

Olyat véletlenül se mondtak, hogy nem a frissen behurcolt betegségek végeztek az indiánok nagy részével. Pont ellenkezőleg, egy furcsa anomáliának jártak utána.

Az pedig, hogy az ilyen veszélyes kórokozók kialakulását próbálják jobban megérteni, számomra elég egyértelmű, hogy hasznos az egész társadalomnak a jövőnk szempontjából. Nem is értem, hogy nem szúrja ki a ti szemeteket. Ja tudom, a szemellenző...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 dzsuz...
2014.08.22. 11:20
Bocsi nagyfőnök elfelejtettük hogy csak 1 féle holokauszt létezik minden más tömeggyilkosság emberségből történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dzsuz87
2014.08.22. 11:45
Az indiánok egy jelentős része valóban a tudatos népirtásban halt meg, viszont egy ennél még nagyobb csoporttal végeztek a különféle frissen behurcolt baktériumok és vírusok. Ez utóbbi tevékenység nem szándékosan történt, és most róluk van szó.

Én úgy vettem észre, hogy ez egy biológiai témájú cikk, nem vágom miért kevered bele a történelmet és a politikát. Légyszi keverd még ide az Intel-AMD vitát is (vagy bármelyik hasonlót), csak hogy teljes legyen az összhang.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 dzsuz...
2014.08.22. 11:55
Mutasd hol kevertem ide a történelmet, az állatok lemészárlásáról beszéltem ameddig bele nem szóltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dzsuz87
2014.08.22. 12:47
A harmadik hozzászólásban egyetértettél az előtted szólóval (illetve rosszabb, mert még adod is alá a lovat). Hogy abban hol van a történelem, az legyen házi feladat.

Az első hsz még vicces is volt, de nem arra reagáltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010 dzsuz...
2014.08.22. 12:54
A harmadik hozzászólásban egyetértettél az előtted szólóval (illetve rosszabb, mert még adod is alá a lovat). Hogy abban hol van a történelem, az legyen házi feladat.

Egyszerűen csak arra gondoltam hogy az emberek néha túlreagálnak dolgokat az állatokkal kapcsolatban de nem azoktól kell féljen az emberiség hanem saját magától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. benczeb90
2014.08.22. 13:08
Én kevertem bele, elgurult a gyógyszer a cím olvasatán. Mindenki kezelje úgy, ahogyan jól esik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. benczeb90
2014.08.22. 13:20
Én csak amiatt akadtam ki, hogy nem hallok semmit a két legjelentősebb halálozási ok (betegségek, tömeggyilkosság) egyikéről, a tudatosról, annak következményeiről, JÓVÁTÉTELRŐL (azt csak a zsknak kell adni neked és unokáidnak is 4ever) és BOCSÁNATKÉRÉSRŐL.
Ha a zsknak az n-edik generáció is pénzzel tartozik, akkor az indiánoknak, ukránoknak (stb) miért nem tartozik senki még elismeréssel, bocsánatkéréssel sem?
A választ nem itt kell megadni, egyikőtöknek sem kell ezen a fórumon ezen vergődni.
Szóval én csak azt látom, hogy egyes egyedül a betegséges verzió van elismerve, és a kutatások támogatva. Mintha csak ez létezne. Ez a dualitás, és kettős mérce ami bosszant. És ezzel én nem azt mondom, hogy mindezeket a kutatásokat fölösleges csinálni. De ha már a szemellenző szócskát használtad, a média (ez a felület is) azt adja nekünk. Lássuk azt, amiről azt akarják, hogy lássuk, és felejtsük el, amiről tudatosan nincs szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dzsuz87
2014.08.22. 13:50
atti2010:
Ezzel én is egyetértek., Akkor csak rosszul értelmeztem, vagyis nem vettem a lapot. Bocs!

benczeb90:
Lehet, hogy én túlságosan természettudományos szemmel látok, de nem értem, miért tartoznék én bárkinek is olyan dolgokért, amit nem én követtem el. Tanulságos volt az összes ilyen esemény? Igen. Érdemes szánni időt rá, hogy levonja az ember a megfelelő következtetéseket? Persze. Elfogadható-e az ilyen tett? Nem, semmilyen körülmények között. (elárulom, ezzel a véleményemmel sajnos egyedül vagyok a közvetlen rokonságomban)

Az engem is dühít, hogy évente legalább 10-15 alkalommal megemlékeznek a zsidókról, viszont senki másról nem. Nem kell elmenni Amerikáig, itthon hány családott tettek tönkre a kommunizmusban politikai okokból? Csak épp nem egy napon tették mindenkivel. Igazságot adni pedig utólag már senkinek nem lehet.


Az ilyen diskurzusok gyakran erős érzelmi töltetet tartalmaznak, ezért nem vizsgálhatók tudományos keretek között. Pont ezért nem gyakran foglalkozom ilyenekkel. De mivel kultúráltan kifejtetted a véleményed, köszönetem jeléül most kivételt teszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 dzsuz...
2014.08.22. 14:01
Például Stalin 2x annyi embert ölt meg mint Hitler csak máshogyan, ettől Hitler bűnössége nem lesz kisebb de ez is hozzátartozik az igazsághoz, a Don kanyarban hány ártatlan magyar katona halt meg értelmetlenül, az ő családjaiktól ki kér elnézést, nem szeretem ha egyes nemzetek fontosabbnak képzelik magukat a másiknál, nem létezik ilyen, de most már részemről vége az OFF -nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. benczeb90
2014.08.22. 14:16
Jaja úgy látom mindannyian látjuk ezt a kettősséget. Tenni valóban, csak a tudomány oldalán tud a közember, mint mi magunk, míg a tömeggyilkosságok, csakúgy, mint az érte való hivatalos bocsánatkérés, és a jóvátételek kiírása nem rajtunk múlik.

Csak ne hagyjuk, hogy a nagy hallgatással, tagadással és figyelmünk, érzelmeink lefoglalásával elérjék, hogy szép lassan tudat alatt átértékeljük magunkban a múlt szándékosan feledésre ítélt történéseit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!