iPon Hírek

Először észlelték folyamatában egy fekete lyuk táplálkozását

Dátum | 2015. 12. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai elsőként detektáltak anyagkilövelléseket közvetlenül azt követően, hogy egy fekete lyuk darabokra tépett egy csillagot. Sjoert van Velzen, a John Hopkins Egyetem munkatársa és kollégái nyomon követték, ahogy a Naphoz hasonló csillag letér megszokott pályájáról, egyre közelebb kerül egy szupernehéz fekete lyukhoz, majd megsemmisül annak árapály-erői nyomán. „Rendkívül ritka eseményről van szó” ‒ mondja van Velzen. „Ez az első alkalom, hogy néhány hónap leforgása alatt a folyamat minden részét sikerült megfigyelnünk a csillag megsemmisülésétől a kúp alakú, jetnek is nevezett anyagkilövellés létrejöttéig.”
Fekete lyukaknak az űr azon részeit nevezik, amelyek annyira sűrű anyagúak, hogy gravitációjuk még a fényt sem engedi elszökni. Az objektumokkal kapcsolatos modellek ugyanakkor évtizedekkel ezelőtt megjósolták, hogy ha egy fekete lyuk nagy mennyiségű gázhoz jut hozzá, például egy egész csillagot kebelez be, részecskék szökhetnek el az eseményhorizont közeléből. A kiáramló anyag a mágneses mezők hatására a fekete lyuk forgástengelyében gyűlik össze, erőteljes plazmakilövellést, jetet formálva a lyukat körülvevő akkréciós korongra merőlegesen mindkét irányba. Ezeket a jeteket eddig a gyakorlatban nem sikerült úgy megfigyelni, hogy előtte a csillag pusztulásának is tanúi voltak a csillagászok, magyarázza van Velzen. „Nagyon ritka eseménynek számít, hogy egy galaxismag szupernehéz fekete lyuka ténylegesen elpusztít egy csillagot, eddig mindössze talán hússzor láttunk ilyet” ‒ mondja Gemma Anderson, a Curtin Egyetem asztrofizikusa, a kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány társszerzője. Minden, amit a fekete lyukakról tudunk, azt sugallta, hogy a létrejönnek a jetek, amikor ez bekövetkezik, mostanáig azonban csak különösen nagy energiájú események után sikerült ezeket megfigyelni, az előzmények ismerete nélkül, folytatja a kutató.
Van Velzen és társai a tavalyi év végén értesültek arról, hogy egy hawaii optikai távcső 2014 decemberétől figyelni kezdte egy csillag fekete lyuk általi megsemmisülését. A szakértő és csapata alig három héttel később rádiótávcsövekkel kapcsolódott be a rendszer vizsgálatába, így minden korábbinál részletesebben követhették nyomon a folyamat előre haladását. Mivel a korábbi hasonló észlelésekhez képest egy viszonylag közeli, 300 millió fényévnyire található fekete lyukról van szó, amelynek orientációja is kedvező volt a földi megfigyelők számára, amikor elérkezett a jetek formálódásának ideje, ezeket is észlelni tudták a kutatók, igazolva a modellek helyességét. A fekete lyukakkal kapcsolatban persze továbbra is rengeteg kérdés vár megválaszolásra, ahogy van Velzen is megfogalmazta „egy csillag fekete lyuk általi pusztulása gyönyörűen bonyolult, és egyelőre kevéssé nagyon értett folyamat.” A mostani vizsgálatból annyi mindenesetre kiderült, hogy a jetek meglehetősen hamar létrejönnek, ami segíthet a háttérben zajló események megértésében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. ChoSimba
2015.12.03. 09:55
"Nagyon ritka eseménynek számít, hogy egy galaxismag szupernehéz fekete lyuka ténylegesen elpusztít egy csillagot, eddig mindössze talán hússzor láttunk ilyet”"
De most sem ezt látták ! Milyen galaxismag van 300 fényévre ??? Még a sajátunk sem

Szerk:
Az eredeti cikkben 300 MILLIÓ fényév van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.03. 10:44
Kösz, javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Yodamest
2015.12.03. 11:02
"Nagyon ritka eseménynek számít"

Olyan nagyon ritka nem lehet ha már 20 ilyet láthattunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba Yodam...
2015.12.03. 12:23
De most láthattuk előtte is a dolgot. Mármint hogy a csillagot egyben és ahogy szépen felemészti a fekete lyuk.
Korábban csak a végeredményt láttuk. Vagy azt, hogy majd meg fogja enni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun
2015.12.03. 18:36
A második kép nekem tök furcsa. Elméletileg, ha a fekete porszívóból nem jöhet ki fény, mert azt is magába szívja, akkor az a fénycsóva meg mi a franc? Csak azt ne írja senki, hogy épp a határon kapta még el ezt a fotót a kamera, mert pont a túl oldalon is ugyan az látszik csak kicsiben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Hoax99 Kajaf...
2015.12.03. 19:24
Az a csóva a csillag pályáját mutatja, gondolom hagyott hátra anyagot maga mögött miközben elindult a fekete lyuk felé. + rá van írva a képre hogy illusztráció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba Kajaf...
2015.12.03. 20:13
Te a jet-re gondolsz, ami piros-kék színű ? Az nem a fekete lyukBÓL jön, hanem valójában az akkréciós korongból. Pontos kialakulása egyelőre kérdéses, de jelenleg úgy néz ki, hogy a fekete lyuknál lévő mágneses erőtereknek lehet ilyen hatása. Tehát az anyag a befelé spirálozás közben közel fénysebességre gyorsul és a sarkoknál kilép a lyuk gravitációs teréből. Nyilván még azelőtt, hogy elérné az eseményhorizontot.
Így a korongban lévő anyagnak csak egy kis része esik közvetlenül a lyukba, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a zuhanás közben felforrósodó anyag az akkréciós korongot eltávolítani igyexik a lyuktól.

Vagy nem is léteznek, csak ezt láttatják velünk a tudjug'gik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!