iPon Hírek

Először figyeltek meg szűznemzést vadon élő gerinceseknél

Dátum | 2015. 06. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A gerinces fajok többsége számára a szaporodáshoz egy hím és egy nőstény egyed együttes közreműködése szükséges. Akad azonban néhány olyan állat, amely partenogenezissel, azaz szűznemzés is képes utódot létrehozni, vagyis a nőstény hímek jelenléte nélkül, saját genetikai állományából kreálja meg a következő generáció tagjait. Korábban kizárólag fogságban tartott gerincesek, egészen pontosan néhány kígyófaj, illetve komodói sárkányok esetében figyelték meg a szaporodás ezen, aszexuális formáját (legalábbis a laboratóriumon kívül). Egy új kutatás azonban fényt derített rá, hogy egy floridai élőhelyen a vadon élő nagy fűrészesráják közel négy százaléka szintén szűznemzéssel jött a világra. A cápák ezen jellegzetes, fűrészre emlékeztető „csőrrel” rendelkező rokonai egykor nagyon nagy számban éltek az Egyesült Államok keleti és déli partjai mentén, a halászat és a partok emberi benépesülése nyomán azonban drasztikusan lecsökkent a létszámuk. A súlyosan veszélyeztetett faj tagjai manapság már csak Florida délnyugati partvidéke mentén léteznek. A Stony Brook Egyetem kutatói egy rutin genetikai vizsgálat során fedezték fel a szűznemzésre utaló jeleket a populációban. A vizsgálat célja a ráják közti beltenyészet mértékének megállapítása volt. Összesen 190 egyedtől vettek mintákat, és meglepődve fedezték fel, hogy egyes példányok szokatlanul nagy mértékben hasonlítanak a populációban megtalálható más fajtársaikra. A szakértők a vizsgálat során egy nullától egyig terjedő számmal jelezték az egyes példányok esetén azok szüleinek rokonsági fokát, ahol a nulla annyit jelentett, hogy az egyed szülei közt nem állt fenn kimutatható rokoni kapcsolat, a 0,5 pedig azt jelezte, hogy a szülők testvéri viszonyban álltak egymással. A megvizsgált 190 rájából 7 esetében azt állapították meg a szakértők, hogy ez a rokonsági fok közel áll az egyhez, ami gyakorlatilag csak szűznemzés esetén fordulhat elő.
Ahogy Andrew Fields, a kutatás vezetője elmondta, először azt hitték, hogy valamiféle hibáról lehet szó, és más magyarázat is létezhet az eredményekre. Az adatok és a minták gondos elemzéséből azonban kiderült, hogy valóban a szűznemzés látszik a legvalószínűbb lehetőségnek. Ha csak egy ilyen állatot találtunk volna, akkor továbbra is bizonytalanok lennénk, de a vizsgált 190-ből 7 egyed ilyen, ami viszont elég meggyőző szám, mondja a szakértő. Az említett hét állat különböző anyáktól származik, mindannyian egészségesek és a koruknak megfelelő fejlettséget mutatnak, ami azt jelzi, hogy a szűznemzéssel létrejött gerincesek képesek túlélni a természetben. Ennek kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy mennyire lehet gyakori a szaporodás ezen formája más fajok esetében. A kutatás vezetői arra biztatják a többi gerinces faj szakértőit, hogy vizsgálják át a szülők rokonsági fokának szempontjából a létező DNS-adatbázisokat, hátha így újabb, hasonló módon szaporodni képes állatok létére derülhet fény. Field és kollégái szerint elképzelhető, hogy egyes fajok körében akkor jelenik meg a szűznemzés, mint szaporodási stratégia, ha a populáció sűrűsége egy bizonyos szint alá süllyed, és a nőstények egyszerűen nem találnak maguknak párt. Ha ez az elmélet igaz, a szaporodás ezen formája a kihalás szélén álló fajokban lehet a leggyakoribb, legalábbis ami a magasabb rendű élőlényeket illeti. A szűznemzés ugyan önmagában nem elegendő a populáció megmentéséhez, de segíthet fenntartani annak létszámát, amíg a „hagyományos” módon szaporodó párok ismét gondoskodni tudnak a népesség gyarapodásáról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Terror
2015.06.03. 11:34
Megmondták, hogy Jézus visszatér, és így is lett! Azt nem állították, hogy emberi formában, de végül is itt van, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sirdani566
2015.06.03. 11:55
Ott a pont. Egyébként én mindig azon gondolkodom, hogy miért olyan nagy cucc, hogy Szent Mária szűzen fogant? Úgy értem, mégha elfogadjuk, hogy nem is kamu, de azért az emberiség egész történetében, vagyis 2011-ben kb 107,602,707,791* emberre egy eset jutott önmegtermékenyítésre, az akkor annyira nem is durva. Úgy értem, már volt kétfejű gyerek, meg egyszarvú ember, meg egy rakat más lehetetlen dolog, akkor valami hermafroditás, fertőzéses, vagy "nagy sor volt a női mosdó előtt, és a férfi WC-ben "dzsuvás" volt az ülőke, és terhes lett Mária" dolog nem tűnik annyira csodának.
Főleg, hogy statisztikailag 107,602,707,791 születés során (most már + 2 milliárd majdnem) már erőteljesen várható volt egy olyan esemény, aminek létezését el tudjuk képzelni (szűzen fogantatás, ha máshol nem, hát az állatoknál van (nem a konkrét biológiai folyamatokra gondolok, hanem magára a jelenségre))...

*forrás: http://www.prb.org/Publications/Articles/2002/HowManyPeopleHaveEverLivedonEarth.aspx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror sirda...
2015.06.03. 11:59
(leginkább azért, mert egy nő nem tud Y kromoszómát adni a gyermeknek. Ha hipotetikusan abból indulunk ki, hogy egy petesejt teljes kromoszómaszettel rendelkezik, és önmaga beindítja a terhességet, akkor is maximum lánygyermeke születhetett volna.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.03. 13:44
ez a statos dolog ott sántít, hogy a 107,602,707,791 emberből pont az az egyetlen szűznemzett, aki isten fia, megváltó, stb...
Ez kb. olyan, mintha elmennének interjút készíteni egy emberrel, aki az ÖSSZES ritka genetikai betegségben szenved és miközben az interjút csinálják vele, egyszerre csap bele egy villám, találja el egy meteorit, a háttérben pedig lezuhan egy repülő és egy autó a becsapódástól csinál egy 720 fokos pördületet, majd négy kerékre érkezik és kiszáll belőle egy bohóc. Biztos lehetséges, mert a számok alapján lehetséges, csak nem túl valószínű...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller FaL
2015.06.03. 15:24
A lényeg az volt, hogy ha arra alapozod, hogy Jézus Isten gyermeke, hogy Mária szűzként szült. mert ekkor az apa csak valami természetfeletti lehet, akkor ebben az esetben jó érv az, amit sirdani írt.

Ez nyilván nem magyarázza meg a vizenjárás meg víz - bor varázslatot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.03. 21:59
Egyáltalán nem szükséges, hogy egy férfinak XY kromoszómapárja legyen, ahogy az sem szükséges, hogy egy nőnek XX. Hogy biológiailag általában ekkor tekintünk egy embert 100%-ig férfinak/nőnek, az egy dolog, de ha áll előtted egy külsőleg abszolút férfinak tűnő, férfi nemi szervvel rendelkező és férfiként élő ember, ma se tudod megmondani genetikai analízis nélkül, hogy tényleg XY férfi-e. Ugyanez nőre is igaz. És mért ne tudna amúgy egy nő Y kromoszómát "adni" az utódjának? Azért, mert nincs dokumentált eset, hogy egy XY nő utódja örökölte volna tőle az Y kromoszómát? Ez alig érv. Élnek ugyanis nők XY kromoszómapárral és férfiak XX-szel, és habár általában nem nemzőképesek, tudunk kivételekről.
Aztán az se szükséges, hogy egyfajta kromoszómapár legyen egy emberben, ahogy az se, hogy párban legyenek a kromoszómák. Elméletileg 2-től 5-ig bármilyen kombinációban előfordulhatnak (illetve van "pár nélküli" X is), igaz YYY-ról nem tudunk (legalábbis én nem), valamint négyet és ötöt csak X-szel ismerünk, ami nagyon ritka és nagyon nem egészséges, de nem ez a lényeg, hanem hogy amennyi variációt ma dokumentáltak és amennyi még lehetséges, nagyon nem zárható ki a szűznemzés valami oknál fogva embereknél sem pusztán az ismert kariotípusokra és a dokumentált átörökítésekre alapozva.


Más:
Érdekes megjelenése van ennek a halnak. Van valami funkciója is annak a "fűrésznek"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr FaL
2015.06.03. 22:16
Csakhogy ez egy mítosz, ennyi erővel Dart Vaderről is beszélhetnénk. A lényeg, hogy a szeplőtelen fogantatásnak, ahogy a keresztények hívják, nagyon is lehetséges, hogy van valóságalapja: ez esetben a szűznemzés.

És helyesbítés az előző kommentemhez: van XXYY férfi is, illetve csak Y felépítés nem lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror freyr
2015.06.03. 22:27
Szívesen reagálnék erre valamit, de olyan szinten ostoba vagy biológiából (elnézést a kifejezésért, de ez a legmegfelelőbb szó rád), hogy teljesen okafogyottnak érzem a dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.04. 09:27
Na meséld el miből következtettél erre, csak mert amit írtam, az úgy, ahogy van, helyes, te voltál az, aki ostoba módjára belekeverte a kromoszómákat meg a nemet a szűznemzésbe egy hipotetikus esetben, de még azt is rosszul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!