iPon Hírek

Először készült mikroszkópos felvétel a hidrogénkötésekről

Dátum | 2013. 10. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Júniusban számoltunk be arról, hogy a Berkeley kutatói olyan felvételt készítettek egy molekuláról, amelyen az egyes atomok, illetve a köztük lévő kötések is megjelennek, és a molekula egy reakció során történő átalakulását szintén sikerült lencsevégre kapni. Hsziaohui Csiu és kínai kutatócsoportja most még egy lépéssel tovább ment: szintén atomerő mikroszkópot használva nem a kovalens kötéseket, hanem az ezeknél jóval gyengébb hidrogénkötéseket jelenítették meg. A nem érintkező módban használt mikroszkóp hegye nem letapogatja a mintát, hanem közvetlenül afelett haladva egy bizonyos frekvencián rezeg. A molekulák közti másodlagos kötések jelenlétében a frekvencia csökken, így ennek változásait felvázolva képet kaphatunk a kötések elhelyezkedéséről, magyarázzák a kutatók. A hidrogénkötések rendkívül fontos szerepet töltenek be számos molekula életében. Ilyenek tartják össze például a DNS két szálát, illetve számos enzim működése függ attól, hogy milyen külső molekula kapcsolódik hozzájuk ezen másodlagos kötések révén. Hidrogénkötések egy nagy elektronegativitású, kis méretű és nemkötő elektronpárral rendelkező atom (legtöbb esetben fluor, oxigén vagy nitrogén), illetve egy hidrogénatom között formálódnak. Egy nagyobb molekula két távolabb eső része, illetve két különálló molekula közt is létrejöhetnek.

A hidrogénkötések széleskörű elfordulása ellenére pontos természetük a mai napig nem tisztázott. Sokáig úgy hitték a kutatók, hogy elektrosztatikus kölcsönhatásról van szó, a legújabb eredmények alapján azonban egyre valószínűbbnek tűnik, hogy vegyi összetevői is vannak a kapcsolódásnak. Csiu 8-hidroxikinolin molekulák között kialakuló hidrogénkötéseket vizsgált, mivel ezekben minden atom egy síkba esik, egyetlen hidrogénkötésük azonban kilóg ebből a síkból, így a kutató feltételezte, hogy ennek köszönhetően talán könnyebben lesz észlelhető. Mindennek ellenére a szakértő és munkatársai egyáltalán nem voltak biztosak abban, hogy a hidrogénkötések elegendően erősek lesznek ahhoz, hogy ezzel a technikával megfigyelhetők legyenek. Az eredmény lenyűgözte a kutatókat: bár a hidrogénkötés tényleges mibenléte továbbra is tisztázásra vár, a felvételeken világosan kirajzolódnak a molekulák közti másodlagos kapcsolódások, kísértetiesen hasonlítva azokra az ábrákra, amelyeket annak idején a kémia órán láthattunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. somakb
2013.10.03. 11:04
Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy ezekről a közszolgálati tvben miért nem lehet hírt adni szórakoztató módon? Biztosan az is érdekelne pár nézőt, hogy hol tart már a tudomány. Nem pedig 11 baleset/halál/gyilkosság/kataszttrófa hír (akár Peruban keresni egy buszbalestet, csak legyen halálhír), majd a végén 2 percben pandabocsok születtek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2013.10.03. 11:22
Mert az előremutató hírek nem gerjesztenek félelmet. Egy rettegő, de még nem pánikoló embert pedig lehet irányítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2013.10.03. 12:22
Ez már benne mis felmerült:
De nagyon kell arra vigyázi, hogy nehogy valami olyat adjanak le, amitől elkezdenek gondolkozni az emberek, mert ha esetleg nem hagyják abba, akkor kérdéseket tesznek fel, pl.
- miért szakítják meg a reklámokat rendszeresen mindenféle műsor ürügyén?
- miért is kell bármilyeket néznie, amikor léteznek értelmes műsorok / neadjisten hasznos/érdekes dolgok a tévén kívül is?
- Ha az aktuális politikai propaganda nem jut el a tömegekhez, akkor esetleg a gondolkodáson túl kérdezni is fognak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. aAron_
2013.10.03. 18:57
szerintem meg a sz@rra van igény, azért nyomatják azt. szerencsére vannak igényes tv csatornák is, mégsem nézi azokat senki az arányokat nézve. persze ezzel nem a kereskedelmi csatornákat akarom védeni, hányingerem van tőlük, ezért is örülök, hogy az internet egyre jobban nyomja le a tv népszerűségét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2013.10.03. 19:14
Én egyszerűen oldottam meg, nem nézek tv-t (hazudtam, a forma 1-et igen, de csak azt )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2013.10.05. 02:13
Én sem tudom, hogy mi értelme van a kereskedelmi csatornáknak. Értelmetlen hülyeségek mennek rajtuk éjjel-nappal. Félelmetes, hogy mégis mennyien nézik. Rengeteg buta ember van. Személy szerint undorodom már 1 perc reklám, vagy bármi más műsor után az egésztől. Förtelem.

Nekem akkor sem kell TV ha nem vagyok internet közelében. Inkább elő veszek egy könyvet. A TV nézéssel úgy érzem sorvad az agyam, visszafejlődök. De komolyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!