iPon Hírek

Először láthatjuk folyamatában a vérképzés első lépéseit

Dátum | 2015. 01. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Bostoni Gyermekkórház kutatói genetikailag módosított, átlátszó zebradániók és fejlett képalkotó eljárások segítségével első alkalommal nyertek bepillantást abba, hogyan zajlik az élő szervezetben a vérsejtek képződése. Az eredmények ismeretében kedvezőbb a csontvelő átültetési módszerek lehetnek kidolgozhatók, amelyek után kisebb lesz a kilökődés veszélye, és az új csontvelő több vérsejtet termel majd. A folyamat pontos lépései az alábbi animáción tekinthetők meg. A kutatás vezetője, Leonard Zon elmondása szerint az események közvetlen megfigyelése révén új részfolyamatokat sikerült feltárni, amelyeket megcélozva hatékonyabbá tehető a beültetett csontvelő működése és talán a saját vérképzés is. Az őssejtek és a csontvelő átültetése még mindig elég homályos folyamat, mondja a szakértő. Új sejtek kerülnek be a szervezetbe, amelyek mérhetően javítanak a keringési rendszer állapotán, ám hogy pontosan mit is tesznek, arról nagyon keveset tudni.
Annyit már korábban is tudtak a szakértők, hogy a vér őssejtjei az aorta falában képződnek, majd a véráramba bekerülve jutnak el a test azon pontjaira, ahol érésüket befejezhetik. Ennek az érésnek a lépéseit sikerült most megfigyelniük a kutatóknak. A zebradániókban az őssejtek a farokrészen lépnek ki a véráramból. Ezt megelőzően az ér falához tapadnak, majd egy kémiai jelsorozat hatására alakot változtatnak és átfúrják magukat a falon. Odakint aztán egy hámsejtekből álló bölcső veszi körül őket, amely mindig egy strómasejt (a felvételen szürkével jelölve) közelében alakul ki. Ez utóbbi fontos szerepet játszik az őssejt érésében. A kutatók a három féle sejt interakcióit konfokális és eletronmikroszkópos felvételeken rögzítették, majd a képek segítségével három dimenzióban rekonstruálták a folyamatot, és ez alapján készült a mellékelt animáció. „Még soha senki nem látta a saját szemével, hogyan viselkednek az őssejtek ebben a bölcsőben” – mondja Zon. Az őssejtek némi érést követően osztódni kezdenek, majd az egyik utódsejt a helyén marad, a másik pedig távozik. A véráramba visszakerülő leánysejtek egy új helyszínre kezdenek vándorolni, ahol a tényleges vérsejtek fognak keletkezni. Ez a halakban a vesékben történik, ahol az őssejtek egyre méretesebb kolóniát kezdenek kialakítani. Egereken végzett vizsgálatok alapján az emlősök vérképzése nagyon hasonló kezdőlépéseken megy át, leszámítva, hogy az emberben a vese helyett a csontvelőben kötnek ki az érett őssejtek. A zebradániókon végzett kísérletekből többek közt az is kiderült, hogy a likorin nevű vegyület elősegíti az őssejtek és a bölcsőt alkotó sejtek közti interakciókat, és alkalmazásával adott idő alatt nagyobb mennyiségű vérképző őssejt keletkezik a felnőtt halakban, mint likorin nélkül. Elképzelhető tehát, hogy a vegyületet használni lehetne a vérképzési zavarok kezelésére, feltéve persze, hogy az emlősökben is hasonlóan fejti ki hatását.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. expander
2015.01.22. 17:57
És ez is egy ősrobbanás által, véletlenül jött létre. Röhögnöm kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Renhoek expan...
2015.01.22. 18:35
Remélem csak irónia akart lenni.

Amennyiben mégsem: Csak egy kérdés, a videóban szereplő thymus az emberben is megtalálható mint az immunrendszer egy központja a mellkasodban. Szépen lépésről lépésre le van írva, bizonyítékokkal alátámasztva, hogy hogy fejlődött ki ez a szerv az emlősőkben és az emberben is kis.

Évmilliók... évmilliárdokról beszélünk. Egy porszemnyi ember a porszemnyi agyával ezt nem képes felfogni. Baktériumok, algák összeálltak apró telepekbe, különváltak a funkciók, a kémiai jelekkel kommunikáló közösségből kialakult a többsejtű élet is.. pont amilyen te is vagy, épp nyomogatva a billentyűket. Innentől már nem volt megállás, az élet fája megállíthatatlan volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek
2015.01.22. 18:38
...és igen, az évmilliárdok, és a véletlen mutációk együtt elképesztően gazdag élővilágot eredményeztek.... amíg valaki nem képes látni az apró lépéseket (amik olykor egymillió évig tarthattak) addig persze hogy a nagy kreátor vagy a zufók csinálták az egészet

Persze miért is várható el egy 70 évig élő embertől, hogy ténylegessen felfogjon mondjuk 1 millió évnyi evolúciót, ami amúgy is csak egy pillantásnak számít?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. m-a-r-i-u-... expan...
2015.01.22. 19:33
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop... expan...
2015.01.22. 19:37
Nekem meg sírnom a röhögéseden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Adderoo002 expan...
2015.01.22. 22:08
És ilyen emberek élnek... Szégyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Adder...
2015.01.23. 01:46

Amúgy valamilyen szinten érthető emberi reakció a felfoghatatlan dolgokra. Jóval egyszerűbb kreacionizmussal, UFO-kkal és teremtésmítoszokkal magyarázni a dolgokat, mint mondjuk megérteni egy kvantumbiológiai modellt, ami azt mutatja meg, hogy a szerves molekuláknak miért ilyen nyilvánvaló a kapcsolódásuk.

Tényleg felfoghatatlan dolog, hogy a mi univerzumunkban pont ezek a fizikai törvények érvényesek, hogy abszolút kedvezzen a szerves molekulák kialakulásának. (DNS pl)

... de azt, hogy miért így lett, és miért ezek a törvények érvényesek, például itt a "wacky" kvantummechanika... az már filozófia, és nincs értelme vitázni.

Aztán a fene tudja, lehet tényleg csak szimuláció az egész de jól megcsinálták az fix
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Atesz1987
2015.01.23. 11:23
Szegényt úgy lebaxtátok, nem is meri elmondani hogy értette.

Amúgy a hívőket sem kell földbe döngölni. Sok nagyon híres tudós volt mélyen vallásos. Arról sem tehetnek a hívők, hogy sokan vallási indíttatással akarnak igazolni embertelen tetteket. A jegyes oktatás óta összejárunk egy nem buta emberekből álló társasággal, ahol kötetlenül szoktunk beszélgetni mindenféléről, és a plébános is szokott elég jókat mondani. Sokat olvas, főleg pszichológia témakörben. Érdemes meghallgatni, amit mondd. Ő sem szereti ezt a dogmatikus, elvont vallásosságot. A lényeg, amit ki akarok hozni az egészből, hogy a hívőket sem kell beskatulyázni. Nem mindenki értelmezi szóról szóra a bibliát, nem mindenki hiszi szentül a teremtéstörténetet, és nem mindenki tagadja a tudomány eredményeit. Van egy értelmes réteg a vallásos emberek között is, akik ugyanolyan materiálisan, és tudományosan látják a világot, mint a nem hívők, de emellett belefér Isten is a világképükbe. Ugyanakkor a hitetlenek (még sem írhatom, hogy "nem hívők", vagy ateisták, mert a "nem hívőket" az előbb írtam, az ateista szó, meg a mondat második felében lesz, és akkor már sok lenne a szó ismétlés... Meg amúgy is van egy ilyen vicces, pejoratív áthallása a "hitetlen" szónak) között is van egy elvetemült réteg, jellemzően a divatateisták, akik nem sokban különböznek a gyöpös, dogmatikus mélyen(?) vallásos emberektől.

Szóval én azt mondom, hogy ey kellően intelligens emberben az Isten hit megfér a tudomány mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ZSORRO
2015.01.24. 16:22
Azért megnézném mindenkinek az arcát, amikor ufóék idejönnek és kiderül ők csinálták az egészet... (persze én sem hisszem hogy ők csinálták, és azért érdekes lenne).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!