iPon Hírek

Először nyomtattak embrionális őssejteket 3D-ben

Dátum | 2013. 02. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy specializált nyomtatási eljárás segítségével skót kutatók elsőként nyomtattak embrionális őssejteket 3D-ben. Az eljárás akár a teljes mesterséges szervek létrehozása felé is megnyithatja az utat, feleslegesség téve az szervadományozást és örökre megszűntetve a szervezet számára idegennek minősülő szervek beültetésével járó kockázatokat. Ez persze még odébb van, de a módszer viszonylag hamar helyet kaphat a gyógyszer-tesztelésben, ahol különösen fontos lehet minél hitelesebb háromdimenziós emberi szöveteken is kipróbálni az adott hatóanyagokat. Manapság már lehetséges alkalmas sejtvonalakból laborkörülmények közt őssejteket növeszteni. Őssejtek a kifejlett szervezetből is kinyerhetők, például a csontvelőből vagy a köldökzsinórvérből, és ezeket már korábban is sikeresen használták háromdimenziós nyomtatásban. Az őssejtek felnőtt változata azonban bár ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, jóval kevésbé rugalmas, mint az embrionális őssejtek.

Bár az utóbbi években kiderült, hogy a felnőtt vagy szöveti őssejtek korántsem csak egyetlen irányba elkötelezettek, vagyis eltérő szöveti környezetben alapprogramjuktól eltérő sejtek létrehozására is képesek, az embrionális őssejtek azok, amelyek valóban pluripotensek, vagyis mindenfajta embrionális szövet létrehozására és korlátlanul osztódásra is képesek. A Heriot-Watt Egyetem és a Roslin Sejtlabor munkatársai most tehát kidolgoztak egy módszert, amellyel ezek a jóval érzékenyebb embrionális sejtvonalak is nyomtathatóvá válnak három dimenzióban. A „biotintában” lebegő őssejteket a nyomtató olyan aprócska cseppekben viszi fel a felületre, amelyek legfeljebb öt darab embrionális őssejtet tartalmaznak, ilyen módon precízen meghatározott méretű és formájú sejtcsoportokat lehet belőlük létrehozni, amit az egyetem lent látható, őssejtekből kreált logójával demonstráltak a szakértők. A nyomtatási folyamatot a sejtek 99 százaléka sértetlenül átvészelte, így elsőre valóban nagyon bíztatónak tűnik a fejlesztés alatt álló módszer.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. mtrx220
2013.02.06. 15:48
Repo Man c. film jutott eszembe hirtelen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster
2013.02.06. 18:53
Unatkozunk, nyomtassunk őssejteket... Troll tudósok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror
2013.02.06. 18:56
Ennek az unalomnak könnyen az lehet az eredménye, hogy a technológia mondjuk megmenti a veseelégtelenségben szenvedő gyermeked életét. Mielőtt leköpnéd őket és voodoo babát mintáznál belőlük, azé' gondojjá erre es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2013.02.06. 22:57
akrámennyire is hangzik rosszul: minnél több beteg, gyenge, vagy hibás embert mentenek meg, annál több lesz a betegséget örökölt, és egyre gyengébb lesz az emberek szervezete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Flegeton
2013.02.07. 05:03
Egyetértek!
Evolúciónak keresztbe tettünk rendesen. Csak halmozódnak a genetikai defektusok... nézzünk szét a nagyvilágba.
Indiában mennyi genetikai utközés van és emiatt mennyi testileg torz gyerek. (sziami ikrek, holt iker egybenövések stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pogi67
2013.02.07. 07:50
Nem csak a genetikai mutációkra kell gondolni. Ott vannak a balesetek, fertőzések miatt elhalt ,vagy hiányzó szövetek, szervek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. myckie2
2013.02.07. 16:28
Mert ti azt hiszitek, hogy régen nem volt ennyi genetikai problémás, és mindenki egézséges volt? Nagyon el vagytok tévedve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2013.02.07. 22:01
Axe/Flegeton:
Az evolúciónak akkor tettünk keresztbe, amikor elkezdtük használni a tüzet
Másrészt meg kíváncsi lennék ha pl neked mondaná azt az orvos, hogy:
"Igen uram! Sajnálom! A dns szekvenálás után rájöttünk, hogy rengeteg gén defektusa van, bár most egészséges, de megvontuk a TB támogatást, hogy olyan emberek segítésére költhessük az ön által befizetett pénzt, amely erősebbé teszi az emberiséget."

Azért egy ilyen után megnézném milyen képet vágsz. Kíváncsi lennék, hogy akkor is egyet értenél-e a leírt kommenteddel?
Nem ártana kicsit átgondolni a bődületes marhaságokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2013.02.07. 22:20
Az evolúciónak akkor tettünk keresztbe, amikor a disznópásztor is be lett engedve a városba, meg az egyetemre. Azóta a diploma egyenlő a szarral, mert írni-olvasni nem kell tudni hozzá, hogy meglegyen, a disznópásztor tömegízlésének megfelelő műsor megy a tévében, és még a számítógépes játékok is csak annyira bonyolultak, hogy disznópásztor aggyal is el tudjon menni a spíler A-ból B-be, közben lelőve minden spawnoló konkurens gizdát. Azóta a disznópásztor szájíze szerint hazudik a politikus, és ahelyett, hogy megpatkolna éhen, inkább hülyére keresi magát, mint ombudsman, és a gazdasszony még ellik is neki nyolc kicsi disznópásztort, hogy még teljesebb legyen az idiokrácia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Flegeton
2013.02.08. 02:57
Humbuk.: felőlem. Elfogadnám. Gondolom magadból indultál ki hogy felelőtlenül szórod a gondolatokat amik a fejedben vannak. Én valahogy úgy vagyok vele, ha leírtam valamit, akkor az természetesen igaz rám is.
Vidéki gyerek vagyok legnagyobb bajom az volt amikor szegbe léptem. Nem mondanám beteges fajtának magam. Házasság előtt csináltunk genetikai tesztet feleségemmel és szerencsére összeillünk. Ő pont szellemi sérültekkel foglalkozik és nagy százalékban az ilyen ütközésekből vannak a bajok. Pl.: van egy szülő páros aki a 4. sérült gyerek után gondolták megnézetik mennyire illenek össze,.. és nem. Ők lennének a jövő. Azt pl tudtátok e ha két szellemi sérült összejön, akkor hagyják kiélni a vágyaikat. Erről is lehetne vitatkozni.

Tűz és az eszközhasználat nem feltétlenül keresztbetevés. Elgondolkodtató filozófiai szál, egyébként. Tárgyak készítése és használata nélkül erős állatok lennénk és ennyi. Vagy azok se, mert nem éltük volna túl.
Két irányba lehet fejlődni, ugye a fizikai erő, szívósság, ellenállás a betegségeknek és/vagy a szellemi irányvonal. Merre haladnánk?! Nem véletlenül próbálkoznak a kiborg dolgokkal.

Degéneráció már nem új keletű. Hiába vannak jó tárgyaink, agyat megmozgató eszközeink, tudásunk, ha egyrészt nem használjuk, másrészt meg amit Terror is írt. Továbbá itt bukik meg a TBs dolog... értelmes agyonművel többdiplomás politikusaink milyen faszántos okosságokat találnak ki.(nem csak a nálunk, szinte mindenhol)

Humbuk.: Szerinted az emberiség jó úton halad?

pogi67.: természetesen, más fele mentünk a témában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2013.02.08. 15:53
@myckie2:
"Mert ti azt hiszitek, hogy régen nem volt ennyi genetikai problémás, és mindenki egézséges volt? Nagyon el vagytok tévedve..."

De volt, csak másképp álltak hozzá össztársadalmi szinten. Tajgetosz mond valamit?

@Terror:
Ilyen régen is volt. Régen az egyházak hülyítették a népet, ma elsősorban a média. Ugyanaz a sztori más köntösben. Még csak azt sem mondom, hogy más ül a fazéknál, mert nem tudhatom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!