iPon Hírek

Először tesztelik az űrben az Oriont

Dátum | 2014. 12. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Két nap múlva, december 4-én kerül sor a NASA Orion nevű személyszállító űrjárművének első űrbéli tesztrepülésére. Ha minden a tervek szerint alakul, ez az űrhajótípus szállíthatja az első amerikai űrhajósokat a Marsra a 2030-as években. Az Apollo-program 1972-es befejeződése óta a mostani kezdeményezés az első olyan NASA-projekt, amelynek keretében alacsony Föld körüli pályán túlra kíván embereket küldeni az űrügynökség. A mostani tesztrepülés során egy Delta 4 Heavy típusú hordozórakéta fogja a magasba emelni az emberi utasokat egyelőre nem szállító űreszközt. A startra a jelenlegi tervek szerint közép-európai idő szerint 13:05-kor kerül sor a floridai Cape Canaveral légibázison. A négy és fél órás út során az Orion a kétfokozatú rakéta révén több mint 5700 kilométeres magasságig fog emelkedni, miközben kétszer megkerüli a Földet.
Az űreszköz ezt követően 32 ezer km/órát megközelítő sebességgel visszatér a légkörbe, ahol külseje 2200 °C-ra hevül majd, alaposan próbára téve a hőpajzsokat. A légellenállás hatására a sebesség 480 km/órára mérséklődik, mielőtt egy sor kinyíló ejtőernyő tovább lassítaná az Oriont, amely útjának végén Kalifornia partjainak közelében belecsobban a Csendes-óceánba. A 72 méter magas, tulajdonképpen három rakétából összeállított Delta 4 Heavy a világ jelenlegi legerősebb hordozórakétája, és az egyetlen rendelkezésre álló eszköz, amely képes Föld körüli pályára juttatni a 21 tonnás, 4 fő befogadására alkalmas Oriont. Ha a mostani tesztrepülés jól sikerül, a következő hasonló tesztre 2017-ben kerülhet sor. Ennek során a személyzet nélküli járművet egy több napos útra küldik majd, amelynek során a Holdat is megkerüli. Az első emberi utasok várhatóan 2021-ben próbálhatják ki az űrhajót.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. stefiboy
2014.12.02. 21:24
nem sietik el a dolgokat......a második teszt csak 2017-ben.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensorprim...
2014.12.03. 01:13
Én ezt elég nagy visszafejlődésnek érzem.
A legelején bohóckodtak ilyenekkel.
Aztán sokáig használták az űrsiklókat de ezek szerint azt drága volt fent tartani vagy nem tom, hogy most megint ezekkel a meteorként bezuhanós szarokkal vesződnek.
Az meg csak engem zavar hogy ezzel csak zuhanni lehet, na most akkor aki a marsra megy ott is marad? mert gondolom nem visz magával zsebben pár hordozó rakétát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gargoyl
2014.12.03. 05:15
-Ettől még az apollo modul is nagyobb.
-Teljesen igaza van @sensorprime-nak,ezzel a Marsra?egy vicc
-Ha 2021ben kezdi meg a szolgálatot és addig míg az SS,akkor nagy baj van
-Hol a bré-be van a scramjat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2014.12.03. 12:13
Mindenesetre arra elég lehet, hogy el a Marsig, megkerülni és vissza. Első körben ez is elég kihívásnak tűnik. Utána lehet továbblépni a landolás kérdéskörre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!