iPon Hírek

Először teszteltek piezoelektromos implantátumokat emberi méretekben

Dátum | 2014. 01. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Rengeteg olyan mozgás létezik szerveztünkben, amelyet megfelelő eszközökkel elektromosság termelésére lehetne használni. Ennek kiaknázása a célja az Illinois-i Egyetem kutatóinak is, akik élő szarvasmarhákon, disznókon és juhokon teszteltek olyan orvosi implantátumokat, amelyeket a szív, a tüdő és a rekesz mozgásai látnak el energiával. A John Rogers vezette kutatócsoport abban reménykedik, hogy módszerükkel a jövőben olyan szívritmus-szabályozók, cochleáris implantátumok és szívmonitorok hozhatók létre, amelyek a beültetést követően nem igényelnek több műtétet, mivel sosem kell amiatt aggódni, hogy akkumulátoruk lemerül. A szakértők által kreált műszerek a piezoelektromos hatás révén termelnek energiát, vagyis a bennük elhelyezett kristályrácsos anyag fizikai deformálódásának hatására fejlődik rajtuk feszültség. A kutatócsoport ehhez ólom-cirkonát-titanátból készített nanoszalagokat, amelyeket aztán egy flexibilis szilikon alapra erősítettek. A rendszer egy szintén beültetésre kerülő akkumulátorhoz csatlakozik. „Nagyon érdekesnek tartom azt az elképzelést, hogy a belső szervek mozgásai révén próbáljunk energiát termelni” – mondja Rogers. „A dolog kulcsa, hogy mindezt jó hatásfokkal kell megoldani, és el kell érni, hogy a kimenő teljesítmény ténylegesen használható legyen a kívánt célra.”
A kísérletek során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtalálják az ideális helyet az implantátumok számára. Olyan pozíciót kellett találni, amely mellett kellő mértékben mozogni tudnak a nanoszalagok, ugyanakkor a szilikon tapasz nem akadályozza a szerv mozgását. A szíven ilyennek bizonyult például a kamrák külső felülete. Bár korántsem ez az első hasonló kezdeményezés, a szakértők több ponton is túlszárnyalták a korábbi kísérletek eredményeit. Rendszerük a jelenlegi elrendezésben négyzetcentiméterenként 0,2 mikrowatt előállítására képes, ami elegendő a jelenleg használatos pacemakerek üzemeltetéséhez. Ha pedig nagyobb teljesítményre lenne szükség, a nanoszalagok a mostani elosztásnál jóval sűrűbbre is pakolhatók, így elviekben ez sem jelent problémát. Ami azonban talán a legnagyobb előrelépést jelenti a területen, hogy Rogers és társai az elsők, akik emberhez hasonló méretű állatokon tesztelték a technológiát. A következő időszakban azt vizsgálják majd, hogy a tesztalanyok hosszabb távon hogyan viselik a beültetett piezoelektromos generátorok jelenlétét, majd ha minden jól alakul, jöhetnek az emberi tesztek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. wasder
2014.01.22. 09:17
Töltés keletkezik felületükön nem feszültség, meg amúgy is nem élőlény a feszültség, fejlődjön egyébként se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dzsuz87
2014.01.22. 09:54
A feszültség nemes egyszerűséggel a töltések felhalmozódása, a harmadik mondatrészed pedig tökéletesen értelmetlen. Amúgy is rendszeresen beszélünk különböző fizikai paraméterek időbeli fejlődéséről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djalienecs...
2014.01.22. 10:36
Én pont ellenkezőleg gondolom! Teher alatt nő a pálma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wasder
2014.01.22. 10:37
Persze, hogy értelmetlen, mivel ez a hitvány ipon annyira jól meg van írva, hogy az valami eszméletlen. Új dizájnra futotta de egy "szerkesztés" gombra meg persze hogy nem.
Egyébként a harmadik része a mondatomnak az lett volna, hogy a feszültség mióta fejlődik, esetleg keletkezik vagy mérhető. Fejlődni más szokott és nem egy mennyiség. Nekem a mondat megfogalmazásával volt bajom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djalienecs...
2014.01.22. 11:00
Szerintem nem működött megfelelően, mert a dizájn váltás utáni első pár napban még volt mind "Szerkesztés" mind pedig "Válasz" gomb .. ha az emlékezetem nem csal, örültem is neki. Nem tudom, hova tűnt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. EgoPista
2014.01.22. 11:54
OFF: Most meg van egy "Fórumhoz" gomb, amivel be tudsz lépni a fórumba, ahol ott a Válasz és Szerkesztés gomb. Ha pedig végeztél a szerkesztéssel, van egy "Vissza a hírhez" gomb!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jamborka
2014.01.22. 14:48
Érdekes cikk, azért csak fejlődik a technika.

Azért jó hogy pattog a gagyi 1 bites user hogy nincs szerkesztés. -,-

pedig van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!