iPon Hírek

Elpida: alacsony feszültségű, gyors DDR3 chip

Dátum | 2008. 11. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Elpida, aki az egyik vezető szereplője a DRAM piacnak, most bejelentette, hogy elkészült legfrissebb technológiájával, amelynek köszönhetően hamarosan alacsony feszültségű, gyors DDR3-as memóriák gyártására nyílik lehetőség, amelyek alacsony fogyasztás mellett üzemelnek.

Az 50 nm-es gyártási technológiának és a rézből készült csatlakozási pontoknak köszönhetően az új DDR3 SDRAM chipek alig 40 mm2-es felülettel rendelkeznek. Az új technológiával készült termékek között a szabványos 1,5V mellett akár alacsonyabb, 1,35V-os vagy 1,2V-os feszültségen üzemelő típusok is jelen lesznek. Az alacsony fogyasztású chipek ideálisak lesznek például adatközpontokban és szerverekben történő felhasználáshoz, ezeken a területeken ugyanis kiemelkedően fontos az energia megtakarítás.


Az 50 nm-es memória chipekből 800Mbps-os, 1066Mbps, 1333Mbps, 1600Mbps, 1866Mbps, 2133Mbps és 2500Mbps-os változatok készülnek majd. A fejlett technológia jóvoltából alacsonyabb áram folyik a chipeknél, ami a 70 nm-es csíkszélességgel készülő ramokhoz képest akár 50%-kal is alacsonyabb lehet.

Az újdonságoknak a nagyteljesítményű számítógépek, a noteszgépek és a szerverek piacán egyaránt örülni fognak a felhasználók. A gyors, alacsony feszültségen üzemelő modulok főleg a Nehalem processzorral szerelt rendszerekben hódíthatnak, ahol a jelenlegi gyorsabb DDR3-as modulok nem rúghatnak labdába a magas működési feszültségük miatt. Az 50 nm-es memória chipek előállítása is költséghatékony lesz, ami szintén fontos szempont. A gyártó jelenlegi tervei szerint az 50 nm-es csíkszélességgel készülő DDR3-as memória chipek sorozatgyártása 2009 januárja és márciusa között kezdődik meg. Az Elpida ezzel egy időben rendkívül nagy hangsúlyt fektet az 50 nm-es szórakoztató elektronikai termékekhez készülő memóriák szegmensére is, valamint a mobil eszközök memóriáira egyaránt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.11.26. 19:49
És mi van a Micron-nal? Ők nem akarnak véletlenül váltani, hogy csökkenjen a minőségi tuningRAM-ok ára is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!