iPon Hírek

Elpida: új, költséghatékony gyártástechnológia

Dátum | 2009. 12. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Elpida Memory bejelentette legfrissebb újítását, amelynek köszönhetően kedvező előállítási költségek mellett gyártható 65 nm-es 1 Gb-es kapacitású DDR3-as memória. Ennek hála árban versenyképesek a hasonló, de 50 nm-es csíkszélességgel készülő chipekkel, ami azért nagy szó.

Ez a chip még nem 65nm XS technológiával készült.A szuper költséghatékony 1 Gb-os chip a vállalat legfrissebb gyártástechnológiájával készül. Az új eljárás tulajdonképpen a 65 nm-es S technológia továbbfejlesztett változata a 65 nm XS (Extra Shrink). Ennek jóvoltából egy 300 mm-es szilícium ostyából a korábbi 65nm S eljáráshoz képest nagyjából 25%-kal több chipet lehet készíteni. A friss technológia nem csak a chipek előállítási költségeit csökkenti, de a felszereléssel kapcsolatos anyagi terheket is mérsékeli, így a gyártó könnyen versenyképesebbé válhat a piacon, mint konkurensei. A 65nm XS eljárás nagyobb tranzisztorsűrűséget alkalmaz a korábbi 65 nm-es technológiáknál, így képesek hozni  azt a szintet, amelyet a konkurensek az 50 nm-es gyártástechnológiával kínálnak.

Az új eljárással készülő 1 Gb-es DDR3 DRAM chipek az Elpida Memory tervei szerint asztali számítógépekben és szerverekben használatos memória modulokon tűnhetnek majd fel a nem is oly távoli jövőben. A chipek mintapéldányai már készülnek, a sorozatgyártás pedig a jelenlegi információk szerint már a következő év első negyedévében megindulhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Power
2009.12.17. 18:34
Ez így bukta.
A samsung már a nyáron folyamán megkezdte a 40nm-es DDR3 lapkák tömegtermelését.
Az pedig nem +25% több chipet jelent, hanem +165%-ot a 65nm-hez képest.
Tehát több, mint 2x annyit hoz ki egy ostyából.
Persze a gyártósorváltást megússza, de akkor sem elég versenyképes, hogy 2 generációval le van maradva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!