iPon Hírek

Elrajtolt a Core i7 960-as Bloomfield CPU

Dátum | 2009. 10. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel háza táján az elmúlt hetek folyamán a P55-ös lapkakészletre és a Lynnfield kódnévvel ellátott négymagos processzorokra helyezték a hangsúlyt. Ezek a termékek a kereskedelem fő áramában kaphatnak helyet és az X58 + Bloomfield párossal ellentétben sokkal több felhasználó számára érhetőek el, ugyanis a csúcskategóriás modelleknél olcsóbbak. Úgy tűnik, hogy a vállalatnál kezd lecsengeni a Lynnfield láz, ugyanis most ismét a Bloomfield processzorok kapták a főszerepet, igaz, csak egyetlen új modell megjelenésének erejéig.

A vállalat a korábbi tervekhez híven útjára indította legfrissebb LGA-1366-os tokozással ellátott Core i7-es processzorát, amely a Core i7 960-as típusjelzést viseli. A felsőkategóriás újdonság 45 nm-es csíkszélességgel készül és a Nehalem architektúrára épül. A termék négy maggal rendelkezik, de a Hyper Threading technológia jóvoltából akár 8 szálon is képes dolgozni egy időben. A processzor háromcsatornás beépített DDR3-as memóriavezérlőt tartalmaz, magórajele 3,2 GHz-es, míg a QPI busz órajele 4,8 GT/s. Az újdonság ugyanazon az órajelen ketyeg, mint a nemrégiben nyugdíjazott Core i7 965 Extreme Edition modell.

A csendes rajt alkalmával bemutatkozó processzor, azaz a Core i7 960-es termék 562 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba, ami  megegyezik a 3,06 GHz-en ketyegő Core i7 950-es modell árával. Az egybeesés nem véletlen: az új termék nyugdíjba küldi a Core i7 950-es processzort.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. gedezoli
2009.10.20. 14:32
VISSZA A HIRHEZ

Azért ez még mindig sovány... Már ideje volna 45nm helyett 32-esekkel foglalkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2009.10.20. 15:38
amerikában nem ennyit keresnek náluk nem nagy cucc a core i7 proci meg mellé 3db gtx285 meg még 12giga ram
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. shabbarule...
2009.10.20. 15:57
No.1.:

A presztízs szegmensben nem válnak olcsóbbá termékek, mert akkor oda lenne a presztízs jellegük. Egy olcsó S600-as merci sem kellene a célközönségének, hisz abban pont az a pláne hogy mivel drága kevesen engedhetik meg maguknak, ezért státusz szimbólummá tud válni. Ha 4 miláért lehetne S600-as mercit venni és mindenkinek olyan lenne, akkor az már nem presztízs termék lenne, hanem népautó.

A mainstream és value szegmens sajátossága az ha jön egy újabb gyorsabb termék, akkor az meg kapja adott termék szegmensen belül a csúcs árcédulát, a korábban ott helyezkedő terméket meg árban egy lépcsőfokkal lentebb löki, ahogy az is az alatta lévőt, míg az árkategória legalján lévő ára már nem változik majd rövid idő után kivezetődik a piacról.

A presztízs szegmensben ilyen nincs, ott nem árazódnak le a termékek mert akkora oda lenne mindaz amit képvisel ez a kategória. Ott csak termék helyettesítődés történik, jön egy új termék a régi helyére változatlan áron, a régebbi termék pedig egy idő után kivezetédik a piacról.

Ez régen is így volt és ez után is így lesz, akár az Intel birtokolja ezt a termék kategóriát, akár az AMD. A presztízs kategóriánál nem az a cél hogy olyan olcsóvá váljon leárazódás által, hogy sokan megvegyék és mainstream procivá váljon. Itt csak a vásárló közönség felső 1-2%-ának megcélzása a cél, azoké akik hajlandók prémium felárat megfizetni egy olyan aktuálisan a csúcskategóriát képviselő termékért, amit nem sokan engedhetnek meg rajtuk kívül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vokaL
2009.10.20. 16:12
és olcsóbbak is az ottani i7esek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2009.10.20. 16:50
egyetértek, Shadda csak egy dolgot felejtett ki:
konkurencia hiányában meg is teheti....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shabbarule...
2009.10.20. 17:27
tibaimp:

Ennek semmi köze nincs a konkurencia hiányához. Ha mindkét gyártónak lenne ugyanolyan nagy teljesítményű csúcs processzora, ami egymással tudna rivalizálni ebben a presztízs kategóriában, akkor mindketten ugyanúgy drágán adnák, nem lenne olyan árverseny mint a mainstream vagy value kategóriában. Gondolj csak az autó piacra, ott is van S600-as Merci, A8-as Audi, 7-es BMW, stb, szóval több piaci szereplő aki felső kategóriás, presztízs modelleket kínál, ettől még nem válik olcsóvá ez a kategória. Sőt a gyártók alapvető célja hogy ne is legyen olcsó, hisz akkor elveszne a kategória lényege.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabest
2009.10.22. 13:07
Pont annyiert adják, amennyiért még megveszik, különben már rég bezárhattak volna. A hiba az Önök készülékében van sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!