iPon Hírek

Elrajtolt a Microsoft OneDrive szolgáltatása

Dátum | 2014. 02. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Nemrégiben derült ki, hogy a Microsoft SkyDrive szolgáltatása hamarosan OneDrive néven folytatja tovább pályafutását. Hogy miért van szükség az átnevezésre? Azért, mert a Sky Broadcasting beperelte a Microsoftot, a per pedig előbbi győzelmével zárult, így a Microsoftnak be kell fejeznie a Sky márkanév használatát. A névváltásról szóló hír január végén érkezett, most pedig arról számolhatunk be, hogy a OneDrive végre el is rajtolt, így a SkyDrive felhasználók mostantól OneDrive névvel találják meg felhő alapú tárhely szolgáltatásukat. A Microsoft szerint a meglévő SkyDrive felhasználóknak semmi különösebb teendőjük nincs: a névváltás után is hozzáférnek különböző fájljaikhoz, sőt, a szolgáltatást is ugyanúgy használhatják, mint korábban. A OneDrive szolgáltatás weboldala a onedrive.com címet kapta – itt ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval lehet bejelentkezni a felhő alapú tárhelyre, mint korábban a SkyDrive esetében.
Az átnevezésen kívül egyéb említésre méltó változásokról is beszámolhatunk. A Microsoft felhő alapú tárhely szolgáltatása mostantól automatikus fotómentés funkciót (Camera Backup) kínál az androidos eszközökhöz, plusz a videók megosztása is hasonlóan egyszerűvé vált, mint a különböző fotóké. A 7 GB-nyi ingyenes tárhely mellé 3 GB-nyi extra tárhelyet kapnak mindazok, akik igénybe veszik a Camera backup szolgáltatást. A Microsoft azokra is gondolt, akik barátaiknak ajánlják a felhő alapú tárhelyet: minden olyan új felhasználó után, aki elfogadja a neki küldött meghívót, 500 MB-nyi extra tárhely jár, így összesen maximum 5 GB-nyi ingyenes plusz tárhelyhez lehet jutni. A sima OneDrive az átlagfelhasználókat, a OneDrive Business pedig az üzleti felhasználókat veszi célba. A Microsoft illetékesei a OneDrive startjának örömére 100 000 felhasználót 100 GB-nyi ingyenes felhő alapú tárhellyel lepnek meg, igaz, ez az ingyenes tárhely kapacitás csak egy évig használható díjmentesen, de a nagylelkű ajándéknak valószínűleg így is sokan fognak örülni.
Az átnevezett felhő alapú tárhely mától globálisan is elérhető, méghozzá minden fontosabb platformon – ide tartoznak a Windows operációs rendszert futtató számítógépek, a Windows Phone okostelefonok, a Mac számítógépek, az iOS alapú eszközök és az androidos táblák, illetve okostelefonok is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Merwenus
2014.02.20. 11:43
"egy évig használható díjmentesen"
Baromi lassú tud lenni a skydrive, mire fel tudsz rakni 100 gigát letelik az 1 év. Szóval jól járt 100 ember, viszont semmi értelme ennek a felhőnek.
Vegyél egy normális NAS-t és megkapod ugyanazt töredék áron és örökre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Tafuh
2014.02.20. 11:56
Abba azért belegondolhatnál, hogy ha nem lenne semmi értelme, nem csinálnák, nem nyújtanának az embereknek ilyen felhőalapú szolgáltatásokat.
Máskor inkább gondolkozz és maradj csendben, mint fordítva

És ugye lehet mondani, hogy elfogult WindowsPhone tulaj vagyok, illetve Microsoft szimpatizáns, csak nem érdemes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. grrrgo
2014.02.20. 12:36
Én is a NAS-ra szavazok, mivel elég sokat tartózkodom otthon és az 50MB/s feltöltési és letöltési sebességgel és a 6TB tárhellyel nemigen lehet versenyezni semmilyen típusú felhővel. Távolról meg elég nekem az 1MB/s letöltési sebesség is. És manapság már elég sokféle tartalom típust lehet streamelni. (Ha tényleg backup kell, akkor meg a Dropbox 2-3GB-ja is elég)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gabest
2014.02.20. 15:05
Már csak egy Windows 8.1 desktop kliens kéne hozzá (mert az nincs!), és akkor valaki használná is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer
2014.02.20. 16:19
Én is az 1. kommenttel értek egyet. Soha fel sem merült bennem, hogy az adataimat külső, tőlem független platformon tároljam. Legalábbis kizárólagosan. Privát infókat meg pláne nem.
Nagyon max Cross platformos cuccokat, vagy e-bookokat tárolok felhőben, amiket nyugodtan olvasgathat az NSA, de azok is le vannak itthon backupolva, amit szeretek, az többszörösen is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zephyrus
2014.02.20. 19:34
gabest: default benne van, sajátgépbe bemész ott a skydrive mappa, jobb klikk rá és betudod állítnai szinkronizálás módját is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zephyrus
2014.02.20. 19:36
amúgy meg aki NAS-ozik, az remélem legalább egyből vesz 2t, mert itt a redundancia a fő érv nálam, hogy ha valami kihal akkor is elérhető marad. illetve nem tudom mi baj skydrive sebességével, itthoni uploadom fostalicska fél megabit, nem csodálom hogy az lassú de bme-ben wifi-n 70mbittel tolta fel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lazahunter j.pan...
2014.02.20. 19:48
Érdekesek vagytok ... azt hiszitek minden ember ért a NAS-hoz, meg tudja/akarja venni, otthon akarja folyamatosan futtatni, de adj karbantartani, stb ... mert egyébként a Win és Android és egyéb internetfelhasználók nagyobbik fele egyébként nem tök hülye az egészhez, és nem csak egy egyszerűen és könnyen számára elérhető vackot akarnak egy saját NAS helyett ... értem én.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog Merwe...
2014.02.20. 19:51
Es az eltunt adatokert vallal feleloseget a HDD gyartoja?
Mert,ha nem,akkor nem egy a ketto.
Jo a NAS,de az nem egy profi felho,ne is keverjuk ide.Otthonra kalozfilmekkel teletolni remek.
Egy komolyabb,szerverkent is hasznalhato,RAID-elheto NAS pedig 2000 dodo kornyeken indul uresen,HDD nelkul.Abbol jopar evig fizetem a felhot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. m4ss.cor3 j.pan...
2014.02.20. 20:01
És szerintem ez a legfőbb érv ami el kéne hogy tántorítson mindenkit attól hogy egy harmadik félre bízza a személyes dolgait. Igaz, erre most biztos akadna olyan aki azt mondaná hogy akinek nincs takargatnivalója, annak nem kell paráznia......!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gyuszi02
2014.02.20. 22:17
"akinek nincs takargatnivalója, annak nem kell paráznia......"

Mert ez így is van.


Nekem mondjuk a dropbox még mindig szimpatikusabb, a telefonos kliens pedig messze jobb bármelyik szolgáltatóénál, már ami a fényképes részt illeti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog m4ss....
2014.02.21. 10:31
Erre egy dolgot lehet mondani,amit nem akarsz,hogy mas is lathasson,azt ne engedd a net kozelebe sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zephyrus
2014.02.21. 11:20
DogTheDog: pontosan... nem mintha attól félnék hogy a microsoftot érdeklik a jelszavaim, vagy esetleg a számláim/ügyfelek adatai, szimplán nincs rá igényem cloud szinten hogy meg legyen. rendszerint forráskódokat rakok csak fel különböző aktív projectekhez, de volt már rá példa hogy openvpn configot raktam fel különböző szervergépeimhez, érdekes módon senkinek nem volt rá igénye..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zephyrus
2014.02.21. 11:21
mielőtt bárki beleköt hogy github, bitbucket stb: ott is fentvannak fizetett privát repokban csak skydrive gyorsabb meg kényelmesebb saját gépeimhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!