iPon Hírek

Elrajtolt az AMD új csúcskártyája, a Radeon Pro Duo

Dátum | 2016. 04. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD ma hivatalosan is piacra dobta a március közepén bemutatott két GPU-s videokártya szörnyeteget, amely Radeon Pro Duo névre hallgat, alapjában véve pedig olyan, mint ha két Radeon R9 Nano lenne egy nagy nyomtatott áramköri lapra integrálva.
A Radeon Pro Duo több szempontból is különleges. Az újdonság egyrészt jelenleg a világ leggyorsabb két GPU-s videokártyájának tekinthető, hiszen az Nvidia jelenleg nem kínál hasonló terméket, másrészt egy sokoldalú megoldásnak is minősül, ami nem csak játékra jó. A Radeon Pro Duo az AMD tevei szerint kiválóan alkalmas VR tartalmak fejlesztésére, illetve ezek fogyasztására is – VR esetén az egyik szem számára az egyik GPU, a másik szem számára pedig a másik készíti el a szükséges képkockákat. Az újdonság persze egyéb esetekben is jól jöhet, például olyankor, ha komplex, grafikai és általános számításokból álló feladat elvégzésére van szükség, ekkor ugyanis az első GPU a grafikai tartalmakkal kapcsolatos feladatokat végezheti el, a másik pedig az általános számítási feladatokba segíthet be, így a munka gördülékenyen, rugalmasan folyhat.
A sokoldalúságot remekül jellemzi, hogy az új videokártyához a szokásos Radeon Software Crimson Edition eszközillesztő szoftver mellett – amiből pont ma érkezett egy friss kiadás – a FirePro videokártyákhoz szánt driver is használható, ami a tartalomkészítők számára kifejezetten jó hír. Persze azt azért feltétlenül meg kell említeni, hogy a Radeon Pro Duo esetében sokkal kevesebb alkalmazás validálását végzik el, mint egy igazi FirePro sorozatú modellnél, de a legfontosabb alkalmazásokkal való kompatibilitás így is biztosított. Ez azt jelenti, hogy a termékkel egyebek mellett az Autodesk, a Maya és a Blackmagic Davinci Resolve szoftverek egyaránt használhatóak.
Hardver tekintetében a Radeon Pro Duo tényleg olyan, mint ha két darab Radeon R9 Nano videokártyát egyetlen nyomtatott áramköri lapra ültettek volna. A termék 350 wattos TDP-vel rendelkezik, így stabil működéséhez három darab nyolctűs PCI Express tápkábelt igényel, melegedő komponenseire pedig kompakt folyadékhűtő szettet szereltek. A Cooler Master műhelyéből származó megoldás a Radeon R9 295 X2 hűtésével szemben egy teljes körű szettnek tekinthető, ami nem csak a két GPU-t, de a hozzájuk tartozó VRM áramkörök komponenseit is lefedi.
A folyadékhűtő blokktól kiinduló csövek 540 milliméter hosszúak, a végükön található 120 milliméteres hőleadó radiátor pedig 63 milliméter vastag – a 120 milliméteres ventilátorral együtt. A különleges videokártyán három darab normál méretű DisplayPort videó kimenet, valamint egy normál méretű HDMI videó kimenet található.
A Radeon Pro Duo forgalmazása tehát ma kezdődött meg, az újdonság listaára pedig 1499 dollár, ahogy az a korábbi információk alapján már várható volt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

70. Zotya21
2016.04.26. 16:41
nem kell aggódni, majd csinálnak még idén olyan 4k-s játékot amit ez se bír el
30fps el se
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. s_otto
2016.04.26. 16:50
Elkezdtem gyűjteni a VR játékok és alkalmazások listáját, aztán megakadtam az elsőnél. Pedig ez a kártya nagyon nagyon ott van a finomszemcsés preemcióban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. fules675 s_ott...
2016.04.26. 17:14
*preempció

Segítek neked gyűjteni: https://share.oculus.com/category/newest#eyJjYXRlZ29yeSI6ImFsbCIsInNvcnQiOiJuZlc3QiLCJwbGF0Zm9ybSI6WyJwYyJdLCJnZW5yZSI6W10sIm9mZnNldCI6MH0= Ez kicsit kevesebb mint 1100 játék és alkalmazás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. BReal
2016.04.26. 17:37
http://wccftech.com/amd-radeon-pro-duo-benchmark-results-leaked/

Érdekes pl. a hőmérséklet összehasonlítás.

Fury X-nél 50-60%-kal erősebb, a 980TI-nél 32-60%-kal (FHD ill. 4k).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. s_otto fules...
2016.04.26. 17:37
Hűha, olyan is van ami nem commodore 64 szintű graffal nyomja? Régen volt, és kicsit eljárt felette az idő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. s_otto
2016.04.26. 17:41
fules:
90%-ban early demo, és ilyen graffal futó játék:

[LINK]

Maradjunk annyiban jó 2 év mire ez a VR felfut, addigra a pro duo már sehol sem lesz. Ezekre meg bőven jó a 970 is.
Ráadásul az általad linkelt "játékok" nagy részénél 970 vagy 290x az ajánlott hardver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Asagrim s_ott...
2016.04.26. 17:42
- Te farkas, verjük már meg megint a nyulat!
- Na és ma miért?
- Kérünk tőle cigarettát. Ha füstszűrőset ad, akkor azért, ha füstszűrő nélkülit, akkor meg azért.
Így is tesznek, megkeresik a nyulat és eléállnak.
- Te nyúl, aggyál már egy cigit nekünk.
- Na és milyet kértek, füstszűrőset, vagy füstszűrő nélkülit?
- Hmm... Nézd már farkas... ezen már megint nincs sapka!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Asagrim s_ott...
2016.04.26. 18:00
VR alkalmazáslistát kértél, megkaptad.

Az már nem az AMD-re tartozik, hogy neked nem felel meg a választék.

Már rohadtul unom, hogy mindig találtok valami ürügyet, hogy AMD cikk alatt valamit kritizálhassatok. Menj VR cikkhez kifejteni a véleményedet a VR-ról, itt pedig ezennel vége!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. tibaimp Asagr...
2016.04.26. 18:04
Ez jó!

Komoly cucc lett, várok egy tesztet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. s_otto Asagr...
2016.04.26. 18:05
Szóval azt nem kell kritizálni, hogy az elmúlt 5 évben az amd azzal adja el a szarságait, hogy hazudozik hogy ez erre jobb,meg arra jobb, meg azért vedd meg mert a másik gyártó terméke szar.

4 éve várják a csodát, gcn, low level api, windows patch, mantle dx12, vr.

Ezek szerint Te is asszisztálsz ahhoz, hogy az emberek döntését befolyásolni tudják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. vorosokt
2016.04.26. 18:15
lehet átlátszó takarólemezzel kérni? jobban néz az ami belül van mint ami takarja azt ami belül van.
és mi a helyzet azzal hogy az USA-ban nem lehet CM vízhűtővel ellátott terméket forgalmazni? ugye abból kifolyólag ami volt a CM és egy másik vízhűtőket készítő cég között (már nem emlékszem hogy asatek vagy EK blocks), vagy abból lett valami fejlemény csak én lemaradtam róla?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Asagrim s_ott...
2016.04.26. 18:39
Én "a normális, emberi hangnemű, konstruktív beszélgetés lehetőségének, körülményeinek fenntartásához" asszisztálok, amivel szembe megy "minden olyan tartalom, amely "flame"-nek minősül, ide értve az erőteljes érzelmi töltettel ellátott, személyeskedő, felesleges indulatokat gerjesztő, öncélú, a másik fél lejáratására és a közösség rombolására alkalmas, észérveket nélkülöző, provokáló hozzászólásokat". Arról nem én tehetek, hogy az Intel/NV tulajdonosok vannak megáldva egy olyasfajta felsőbbrendűségi komplexussal, hogy jönnek AMD topikokba osztani az észt, így AMD topikokban látni engem többet moderálni, míg az Intel/NV cikkeknél ezel szemben 10-ből 9 cikknél semmi dolgom nincs, mert egyetlen AMD tulajdonos sem megy oda verni a mellét arra, hogy az AMD a legjobb.

Tudod miért? Mert tudja hogy nem az, és a magadfajtákra pont emiatt nincs szükség AMD hír alatt, hogy ezt az orruk alá dörgöld, tudják maguktól is, mert ugyanazokat a híreket olvassák mint te!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. thestock
2016.04.26. 18:50
Teljesen jó. Így sem olcsó,de megnéztem volna mit hoznak ki belőle a gyártók hogy ha szabad kezet kapnak hűtés terén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Meteoreso
2016.04.26. 18:55
Van éppen teszt csak nem kell tul komolyan venni
Azt azért tessék megérteni hogy 2 GPU VR re verhetetlen
Normál játékokon meg változo teljesitményt fog hozni
s_otto-val nem kel foglalkozni mert végigtrollkodja az osszes AMD hirt
Nem olyan embereknek kell megfelelni aki végigpuffogi az osszes hirt hanem aki kommunitkativ
Az nagyon messzirol sem igaz hogy Nincs VR re játék aki látta az Adr1ft ot vagy látta az EVA urszimulátort az tudja hogy be vannak tole ájulva emberek az igaz hogy vannak gyerekbetegségei pl hogy nincs sajna még az a felbontás hogy egy szimulátorban elolvasd a kapcsolokat a feliratok sajna még pixelesek de sok ember már átalakitotta a VIVEhez a szobáját és irigylem is oket rendesen 3*3 vagy 4*4 méteres tér javasolt
Meglesz ennek a saját helye a játékiparban sajna pont az huzza vissza az iparágat hogy mindenkinek meg akar felelni
Ha csak a DUO lenne rá kártya johetne is rá a next gen Elder Scroll extrénem felbontással de amig egy 970 est adnak meg neki minimálnak addig rengeteg kis texturás játék lesz mert sajna itt nem lehet kis FPS el játszani rosszul leszel boritékolt
Ennek a kártyának is megvan a saját helye a VR tronján ul és se a Pascal se a Polaris nem fogja onnan leverni a Dual Vegáig ott is marad
Ha valaki játékot akar fejleszteni annak tokéletes és marad egy fanatic réteg aki megveszi majd a Far Cry motorral is szépen muzsikál
4Kra én nem ilyet vennék hanem megvárnám a 490x et vagy a Vegát
Ja és még valami lábjegyzetben létezik egy olyan progi ami azt csinálja hogy régebbi nagy nevekkel mahinál és egy plusz kamerát épit a motrokba és VR ready vá tesz nagy neveket is
Amugy Oculus -SteamVR-OSVR plugin en keresztul kompatibilis a VIVEvel

Akit meg nem érdekel a VR azt hadd kérjem már meg hogy ne fanyalogjon minden VR hirnél hogy neki nem kell mert pont ez az amit senki nem érdekel
Sok ember komoly erofeszitéseket tesz érte hogy megszerezze

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. s_otto Meteo...
2016.04.26. 19:07
"VR tronján ul és se a Pascal se a Polaris nem fogja onnan leverni a Dual Vegáig ott is marad"

Tehát már tudod milyen lesz a pascal. Rettentő sokat elárultál ezzel magadról, és hogy mennyire vagy független a témában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. ThePoweR Asagr...
2016.04.26. 19:14
Te pedig túlzásba viszed. Ez a fórumszabályzat is relatív. Kinek mi a flame. Ha valaki felhoz egy közvetett problémát az AMD adott termékével kapcsolatban az már flame.
Igen VR app listát kért, de ő feltételezte hogy olyan listát kap amin olyan játékok/alkalmazások vannak felsorolva amihez szükséges egy ilyen kártya. Mivel kb az összes VR játék kb Mario grafikát produkál nincs értelme VR-ra bármilyen vga-t is venni. Mire lesz normális kontent már messze lesz ez a kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Asagrim ThePo...
2016.04.26. 19:30
"Szóval azt nem kell kritizálni, hogy az elmúlt 5 évben az amd azzal adja el a szarságait, hogy hazudozik hogy ez erre jobb,meg arra jobb, meg azért vedd meg mert a másik gyártó terméke szar.

4 éve várják a csodát, gcn, low level api, windows patch, mantle dx12, vr."Felhozott egy közvetett problémát egy termékkel kapcsolatban? Elnézést kérek, de a cikkben hol volt szó low level API-ról, vagy windows patchről? A "szarságait", "hazudozik" meg ugye nem gerjeszt felesleges indulatokat, érzelmi töltettel sincs ellátva, és ugye érveket is tartalmaz a hozzászólás? És ugye abszolút nem az én lejáratásom az a pocskondiázás miszerint asszisztálok a vásárlók félrevezetésében?

Ezt ugye te sem gondolod komolyan hogy ez egy teljesen elfogadott hangvételű hozzászólás, és én vagyok a mumus, hogy ezt nem hagyom kommentár nélkül, mert menten magamhoz nyúlok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. fules675 s_ott...
2016.04.26. 19:43
Nem tudja hogy milyen lesz a Pascal.Csak a VGA-k történelméből merített hogy idén és se a jövő év második felében (aztán lehet hogy az egész évben) biztos nem lesz dupla GPU-s csúcskártya.

Amúgy szerintem se a csúcs Pascal és se a csúcs Vega nem lesz erősebb játékokban mint ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. xcomman Asagr...
2016.04.26. 19:47
Biztos elfelejtették a 4 gigás 970-et vagy a rendes dx12 supportot ami valamiért mégsem lett rendes... És még büszkék is rá, hogy ezért pénzt adtak ki, szóval csak gratulálni tudok Lehet szúrkálni a másikat, de egyik gyártó sem szent. Más kérdés, hogy a 4 éves radeonoknak még mindig nincs miért szégyenkezniük, ha kihasználják rendesen a bennük rejlő lehetőségeket.

Nem zavar, hogy beszólnak a gyártóra, mert szíve joga. Az már inkább zavar, hogy idejön egy kevésbé informált ember és elhiszi azt a sok hülyeséget amit itt összeszednek páran.

Más:

Milyen lesz a pascal? A spec alapján erős főleg, ha benne lesz végre az hiányzó gyöngyszem a dx12-höz. Jó vétel lesz, ennyi. Még én is gondolkodom rajta, de 1-2 hónapot biztos várok vele, mert nem szeretnék útólag megtudni olyan dolgokat, hogy az nv mit csalt ki belőle a dobozra írt szöveggel ellentétben. Jelenleg a Rop unitok a legfontosabbak a teljesítménynél. Ez már nem kevés:

LINK

(Tudom, hogy egy része moderálandó komment, de ez van. Töröld, ha úgy gondolod )

- Dehogy törlöm, ha neki szabad akkor neked is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. s_otto Asagr...
2016.04.26. 19:48
"1070 en marad a Gddr5 ez nagyon ciki"

Legutóbbi nvidiás hír egyik hozzászólása. És rengeteg ilyet tudnék, csak mert amd-s fiúk nem trollkodják az nvidia híreket. Ugye?

És akkor nézzük a hsz értékét. Miért is ciki a GDDR5? Mit hozott a várva várt HBM a furykon? Mekkora előnyt? Mert sok helyen, sok hírben ez is ott volt, HBM nélkül vége a világnak, jön a Fury, HBM és mindent visz. Semmit nem vitt, hozott, csíkozást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. 0rigami Asagr...
2016.04.26. 19:51
+1

Egyesek szeretik a kritikát, csak ugye nem kapni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. fules675 xcomm...
2016.04.26. 20:01
Azok a táblázat úgy ahogy van egy nagy BS,nem érdemes foglalkozni vele.Vannak már sokkal újabb információk a Pascalról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Asagrim s_ott...
2016.04.26. 20:22
Hűha, hívja valaki a rendőrséget, nem érti miért nem pakolnak minden új kártyára HBM-et!

Igazad van, ez annyira aljas rágalmazás, hogy teljesen egy fajsúlyban van azzal a megnyilvánulásoddal, hogy az AMD 4 év alatt elért összes eredménye szarság, a reklámtevékenysége pedig hazudozás.

Míg a kártyáról nyilatkozhatott akár egy csalódott vásárlást fontolgató, akár jelenleg is NV kártyát birtokló fórumozó (és hiába megállapítás, egyetlen könnyen megválaszolható kérdést vet fel), addig a te kijelentésedet kizárólag olyasvalaki írhatta, aki irracionális mértékű gyűlöletet ápol egy cég iránt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. gabest
2016.04.26. 20:34
Valamit a világ 99%-nak is fognak gyártani egyszer?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. hazazs
2016.04.26. 20:54
Ez mind szép, és tök jó, hogy akinek rengeteg pénze van, az el tudja ilyenekre költeni, ha akarja.
Viszont én személy szerint jobban örülnék, ha az ilyen szörnyetegek mellé a programozók is végre megtanulnának játékot fejleszteni. A DX12-es kisebb/nagyobb/óriási fps növekedések is tökéletesen azt mutatják, hogy bőven van még tartalék a több éves kártyákban, csak épp fel kellene ébreszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. xcomman fules...
2016.04.26. 21:13
Dobjál már egy linket légyszi, mert érdekel a dolog. Én csak ilyen adatokat találtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. BReal
2016.04.26. 21:25
Most nézem csak, alig fogyaszt többet, mint egy darab FuryX. Az nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. BReal ThePo...
2016.04.26. 21:28
Nem. Itt az elsődleges probléma az, hogy van itt 2-3 ember, aki semmi jót nem tud felhozni az AMD-vel kapcsolatban soha. Vagyis inkább úgy mondom, hogy egy pozitív hírrel foglalkozó cikknél is képesek valami negatívval gerjeszteni a feszültséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. fules675 xcomm...
2016.04.26. 21:41
Pascal: http://videocardz.com/nvidia/geforce-1000
Polaris: http://videocardz.com/amd/radeon-rx-400
Itt megtalálsz majdnem minden pletykát,hírt az új kártyákról.Azokat a spekulációs táblázatokat ne nézd a hírek fölött mert azoknak sincs semmi értelmük,csak találgatás az egész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. ThePoweR BReal
2016.04.26. 22:09
Azt én is néztem. Az vagy kamu vagy alacsonyabb órajel vagy válogatott chip. Valószínűleg az utóbbi kettő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. atix2
2016.04.26. 22:18
Már itt tényleg csak azt látni, h. bármit is tesz le az AMD az asztalra, az egyesek szemében mindíg csak szemét marad. Valami komplexus lehet a háttérben.
A cikkhez áttérve viszont úgy gondolom jó kis kártya ez, benne van minden, amit ki tudtak hozni a 28nm-ből és beletömték egy "kompakt" méretbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. xcomman fules...
2016.04.26. 22:57
Haat, ha ez igaz akkor a 490x is csipos lesz. Az a plusz 48 rop eleg nagy kulonbseg. Remeljuk ertelmes arat talalnak ki melle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Ch00ler
2016.04.27. 00:24
1500 euro az 1500 euro. 1000-1200-ert meg megfontolnam, de hat annak kornyekere az 1 gpu-s vga-k fognak jonni majd valamikor...
Mennyivel jobb ez, mintha vennek 2db nano-t? Szoftveresen jobban kezeli a Duo-t, mint egy crossfire rendszert?

Ahogy nezem, azert egy 980 Ti SLI rendszer jobb eredmenyeket ad. UHD-ban valami 8300 koruli eredmenyt talaltam 3D Mark Fire Strike-ra. Es arban is kb. ugyanaz, bar tobbet eszik. De ezt valahogy kifelejtettek
Ami meg felmerult bennem: ha az uj vga-k 14/16 nm-en jonnek, akkor ott egy CF/SLI rendszer joval kevesebbet fog fogyasztani, mint a Duo a 28 nm-en.
Persze meg nem tudjuk, hogy mihez kell egyaltalan hasonlitani. Az 1000 euros talalgatasokat inkabb kihagyom.

Ehhez az AMD vs nVidia temahoz csak annyit: aki azt hiszi, hogy barmelyik cegnek is a szomszedba kell menni egy-egy tulmisztifikalt ficsorert, vagy batorsagert, hogy felinformaciokkal megszopassa a vevoket, hogy ezaltal extra haszonra tegyen szert.... nos, az biztosan nem figyelt az elmult 20 evben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. westlake
2016.04.27. 01:34
Örülök, hogy örültök, de végre valaki magyarázza már el nekem, hogy miért is kell egyeseknek az AMD-t "isteníteni", mert kiadtak egy VGA-t 1500$-ért (amiben egyébként SEMMI mérnöki teljesítmény nincs), holott ugyanazt a teljesítményt két darab Nano is hozza 980$-ért.
Please...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Galdech westl...
2016.04.27. 06:10
Mert FirePro driverral is tudod használni ezt a kártyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. ChoSimba westl...
2016.04.27. 07:30
Nem volt itt szó istenítésről, elég vegyes a fogadtatása. Ami mondjuk érthető is, mert nem egy kompromisszummentes termék.
Én személy szerint ennyi pénzből inkább egy TriCF390X-es rendszert dobnék össze, ha nem gyűlölnék bármiféle SLI/CF rendszert. Teljesítményben az is valahol itt lehet, de legalább 8GB memóriával. És dupla fogyasztással
De ennyi pénz mellett azt már letojnám, kapna egy 1200-as tápot, oszt csók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. 5hR3kY westl...
2016.04.27. 08:11
A két darab Nano még mindig csak consumer játékkártya, de a Pro Duo használható FirePro illesztőprogrammal is professzionális célokra. Nem mellesleg két darab Fury X hozza ugyanezt a teljesítményt, mint amit ez a kártya tud.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. rini
2016.04.27. 09:16
Nos! Ellenérzésem nekem is van ezzel a termékkel kapcsolatban. Nem az erejét vagy tudását kifogásolom, hanem a megjelenésének idejét. Még az árral sincs gondom mert ez szerintem egy presztízs termék kategóriájában játszik. Aki annyira VR-re teker az úgy is megveszi. Mint írtam, a gondom az, hogy későn jelent meg, hiszen nyakunkon az új generáció mindkét oldalról. Ráadásul, gyaníthatóan sokkal jobban fogják kezelni az ilyen dolgokat mint a régi széria.

Arról nem is beszélve, hogy a VR még igazából a fasorban sincs. Sőt, az eddigi információk szerint a legtöbb tesztelő elég sok problémát hozott fel. Abban értettek csak egyet, hogy egyszer érdemes volt megnézni de jelenlegi formájában inkább ne. Ezt én is megerősíthetem. Ha így marad akkor ugyan olyan szinten marad mint a TV-nél a 3D vagy az okos TV tudásának kihasználása. Egyszer láttuk, használtuk, szép és jó volt de ezen kívül csak ennyi. Véleményem szerint nem érett még meg az IT technika ennek a szintnek a használatára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. thestock westl...
2016.04.27. 09:59
Múltkor valaki írta akinek SLI-je van,hogy mivel egymás alatt vannak a kártyák a felső VGA sokkal jobban melegszik mint az alsó. Ez persze kiküszöbölhető, de ez is egy indok. Nem vagyok potenciális vevő, de mivel egy limitált példányszámú kártyáról van szó,így a gyűjtők valószínűleg lecsapnak rá. A másik ami szerintem még benne van, hogy jó pár 2 GPU-s kártyát csináltak, ez tekinthető akár "hagyománynak" is Én nem látok benne semmi kivetnivalót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Raszputyin Meteo...
2016.04.27. 10:00
4K-ra kártyát, pl. ezt?

Én mostanság akartam egy gaming monitort venni a régi 16:10 mellé, és nem 4K-t hanem csak 2560 vagy 3440 X 1440P-t, de szembesülnöm kellett vele, hogy nincs kártya ami kompromisszumképesen kihajtja. CFX / SLI rendszereket meg nincs kedvem szórakozni.

Tehát először meg kell várnom a következő AMD / Nv generációt, megnézni a teszteket, és utána talán már vehetek egy kártyát is a monitorommal együtt.

És akkor még hol van a VR...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. xcomman westl...
2016.04.27. 10:24
Istenítés hun volt? Biztos lemaradtam róla. Mindenesetre, ha valaki rajong érte azt miért is ne tehetné? Van aki egy titánra vágyik van aki meg erre.

Másik, ez egy tervező kártya is egyben (ott a firepro említés) ami bizony nagyon sokat dob az áron. Más kérdés, hogy a 4 gb ram mennyire elég manapság, de gamedev-ben szerintem még belefér. Ez egy újabb csúcskártya ami 1 helyet foglal és végre a watt/teljesítmény arány is a helyére került egy jó hűtéssel. Ennyi Meglátjuk, hogy az nv mit lép rá, mert rég adtak ki 2 magos kártyát.

(Egy gamernek nem feltételnül éri meg, kivéve ha erre kattog az agya. Bármilyen másik kártyából, nano, fury, 980ti jobban megéri kettőt venni, ha kitudod hűteni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Raszputyin
2016.04.27. 10:53
"Másik, ez egy tervező kártya is egyben ..."

Akkor minden R9 Nano tervezőkártya, hiszen ugyanaz a GPU van rajtuk, mint ezen ugyanennyi ram-mal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Derivel 5hR3k...
2016.04.27. 10:59
A Nano-ban lévő GPU maximum frekvenciája 1000MHz, ami csökken, ha a kártya melegedni kezd. A Fury X frekvenciája 1050MHz. A Pro Duo-é pedig újra csak "up to 1000MHz" az AMD szerint, tehát ez is lassulni fog, ha melegszik.
Ezek alapján a Pro Duo ugyanazt hozza, mintha két vízhűtéses Nano lenne a gépben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. xcomman Raszp...
2016.04.27. 11:18
Van hozzá firepro driver?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. ThePoweR Deriv...
2016.04.27. 11:19
Víz miatt nem nagyon fog melegedni. Legalábbis throttlingig biztos nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Raszputyin xcomm...
2016.04.27. 12:14
HW-ről volt szó.

Egyébként az AMD igen régi szokása, hogy a firepro és a customer szegmens kártyák szinte 1:1 ugyanazok, és csak a firepro driverért fizetnek az emberek súlyos pénzeket.

http://www.tomshardware.com/reviews/firepro-v3900-review-benchmark,3153-2.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6... Raszp...
2016.04.27. 13:01
A firepro driverek mellé, ha jól tudom, jár azért egy csomó support meg drága tanusítványok is és ezek kerülnek olyan állati sokba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. BReal
2016.04.27. 14:29
Azért nem semmi, hogy néhányan most számonkérik az AMD-n a kártya árát, persze a Titan X-nél gondolom egy szót sem szóltak. Meg hogy jobb 2 Nano, 2 980Ti.

Viszont ha ennek lehet hinni:
http://tinypic.com/view.php?pic=21c6vt2&s=9

Akkor bizony mindkettő fogyasztásánál jobb. És ez ugye ebben a szériában nagyon fontos lett egyeseknek, úgyhogy örüljünk együtt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. xcomman BReal
2016.04.27. 14:42
Titan Z-t akartál írni 7 számegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Jakeluhrs xcomm...
2016.04.27. 14:50
Nem hinném hogy Nv kiadna ezért egy 2 gpus kártyát. Úgysem tudja őket megszorongatni senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim BReal
2016.04.27. 14:54
IMG tagek közé csak közvetlen linket lehet rakni a képhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. serioussam...
2016.04.27. 15:01
Szégyen ekkora GPU teljesítményt 4GB Vrammal visszafogni. Már most néhol kevés, jövőre meg meghal! Nem tudom hogy gondolták ezt!??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. BiroAndras Raszp...
2016.04.27. 15:07
2560x1600-ban évekig elvoltam egy GTX590-el. Most a 980ti OC SLI elég szépen viszi a 4K-t is. A legtöbb játékban high-on vagy akár ultrán is megvan a 60 fps.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. fules675 serio...
2016.04.27. 15:22
Tegyél egy 1000mm²-es interposerre 4GB-nál több HBM memória csipet egy 596mm²-es GPU mellett.Ha ezt megcsinálod jogos lehet a felháborodásod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. BReal xcomm...
2016.04.27. 15:38
Titan X-et akartam írni, mint legutóbbi példány. De igazad van, akár azt is lehetett volna írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Raszputyin BiroA...
2016.04.27. 16:33
Annyit azért nem költök már játékra, valamint írtam, hogy az SLI nem szimpatikus. Maximum egy 980-at vagy R9 valamit vettem volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Balika911 fules...
2016.04.27. 18:23
Senki nem mondta nekik, hogy használjanak HBM-et, az az AMD elhibázott döntése, hogy ilyennel szerelik a kártyát. Elhibázott, mert a Fury esetében csúszások voltak miatta, magas az ára, a jelenlegi előnye pedig - a kártya VR-os képességeivel egyetemben - zéró.

A beszélgetés egy korábbi szálára visszautalva szerintem a legtöbben pontosan az ilyen hülye döntések/marketing miatt fikázzák egyébként teljesen jogosan az AMD-t, és nem azért, mert utálják a márkát. Megkockáztatom, hogy jobb eredményeik lettek volna, ha ebben a generációban hagyják a fenébe a HBM-et meg a VR-t, és inkább raknak a kártyáikra egy HDMI 2.0-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Terror
2016.04.28. 00:04
Szóval végül is mégsem teljesen fölösleges a HBM, ha egyszer valaki képes csak ezért egy kártyát megvenni. Ráírjuk, hogy HBM, vagy 8 mag, vagy 5 GHz, vagy next gen, vagy Dx 10.1, a usernek úgysincs lövése sem arról, hogy ez így önmagában mit jelent, de már tejel is a látványtól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. BReal
2016.04.28. 00:25
Az AMD is ugyanúgy csak a csúcskártyájára szerel HBM-et a következő generiációban. Nem értem, mire gondolsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba
2016.04.28. 07:25
És mennyivel lesz neked jobb a HBM-től az életed ? Egy GDDR5X szerinted milyen viszonyban van a HBM-mel ?
Szerintem van nálad némi homály a GPU és a memória kapcsolatában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. serioussam...
2016.04.28. 07:42
HBM ide-vagy oda, logikátlan ez az egész! Ahogyan már korában is írtam, amire ez a kártya lett "tervezve" vagyis VR, 4K, stb, mert ennyi pénzért, és ilyen GPU nyers erő mellett az ember el is várja, arra használhatatlan lesz, és már most az, elavult! Hiába a két erős mag- még ha tegyük fel jól működik a CF- akkor is a GPU-t visszafogja a 2x4GB VRAM, mivel mellé nyugodtan odaképzelhetünk egy 2es osztót és megkapjuk a valós és használható értéket! Hiába HBM, az 4GB és nem több! A baromi kevés, főleg egy ilyen kártyára???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 5hR3kY
2016.04.28. 08:29
VR-re meg profi munkára szánták ezt a kártyát. VR alatt szerinted 1-1 GPU 4GB VRAM-mal kevés egy-egy 1080x1200 felbontású képre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gibdj
2016.04.28. 08:34
Már megint úgy csinálnak sokan, mintha az AMD mérnökei az utcáról estek volna be tervezni. Nyilván gondoltak mindenre, az olyan kijelentések, hogy "kevés a 4GB HBM", "minek az oda?" felesleges karakterpocsékolás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror gibdj
2016.04.28. 09:02
...vagy ez nem ilyen egyszerű, hanem terveznek valamit, a gyártásnak lesz egy költsége, valaki fentről szól, hogy ez így nem éri meg, nyírjátok meg a kártyát, és rögtön repül róla a memória, a vezérlő vagy a fázis, aztán olyan a kártya amilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Raszputyin gibdj
2016.04.28. 09:19
Ennyi a határa a HBM1-nek, több nem rakható egy chipre, ezért 4Gbyte. HBM2-ből már lehet több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Raszputyin 5hR3k...
2016.04.28. 10:00
Ezt drágán eladni szánták, és azt gondolták, hogy jobban veszik az ára ellenére, ha odaírják, hogy VR meg Firepro. Vagyis sima marketing, lévén erre a két dologra fogja az user a legkevésbé használni - VR még nincs, aki meg firepro-t akar, az vesz egy valós firepro-t sok rammal.

Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.04.28. 10:36
Nyilván vannak korlátai a technológiának, de az én elképzelésem szerint ezt is számításba vették a tervezéskor. A tervezési folyamatok elején megvizsgálják a kompromisszumokat, ennek megfelelően készítik el a terveket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jakeluhrs gibdj
2016.04.28. 10:51
Manapság már igen csak betelik a 4 gb vram is akkor szerinted idén és a következő évben meg pont elég lesz? A vr játékok sem mindig lesznek ilyen csúnya grafikájúak arra mérget vehetsz.

A mérnökök azt csinálják meg amit a vezetőség akar. A vezetőséget meg nem érdekli, hogy 1 év múlva kevés lesz a 4 gb vram és ezért pistike sírni fog, őket az érdekli, hogy MOST vegyék meg a kártyát jó drágán. Aztán hátradőlnek és számolják a sok zöldhasút (a sok alatt persze azt a pár ezer embert értem aki erre pénzt kiad.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY Raszp...
2016.04.28. 11:04
Nem mindenkinek kell a sok VRAM, például a FirePro S9300 X2 kártyára ugyanígy 2x4GB HBM került, és azt direkt geotudományos számításokra készítették 13.9 TFLOP/s teljesítménnyel. Amúgy molekuláris dinamika számításra, adatanalízisre, vagy gépi tanulásra nem kell sok VRAM. Aki más célra használja annak ott a FirePro S9170 32GB VRAM-mal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Raszputyin gibdj
2016.04.28. 11:06
De érted, ha nincs más lehetőség, akkor nincs mit számításba venni sem. 4Gb és kész. Nem azt mondom, hogy ez kevés, hanem hogy ez van fizikailag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!