iPon Hírek

Elrajtolt az ASUS ZenBook UX305-ös ultrabookja

Dátum | 2015. 02. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az ASUS ZenBook sorozatát aligha kell bemutatni: ez a család elegáns és igényes tagokat tartalmaz, amelyek vékonyak és könnyűek. A vállalat tavaly, az IFA 2014 alkalmával rántotta le a leplet a sorozat legújabb tagjáról, a ZenBook UX305-ös modellről, amely a gyártó szerint jelenleg a világ legvékonyabb 13,3 hüvelykes képátlójú noteszgépe.
A ZenBook UX305-ös modellel kapcsolatban akkoriban meglehetősen keveset lehetett tudni, most azonban megtört a jég, ugyanis a vállalat hódító útjára indította különlegességét. A ZenBook UX305 házát egyetlen alumínium tömbből alakították ki, és természetesen szálcsiszolt felülettel látták el, a kijelző fedlapján pedig ezúttal is megtalálhatóak a szokásos koncentrikus körök, amelyek a ZenBook család védjegyéül szolgálnak. Az ultravékony noteszgép meglehetősen kecses és könnyű, hiszen mindössze 12,3 milliméter vastag, tömege pedig 1180 gramm. A készülék háza kétféle kivitelben lesz elérhető: az egyik a szokásos feketés-szürke, úgynevezett obszidián kő szín; a másik pedig a fehér. A 13,3 hüvelykes képátlójú kijelző is kétféle kivitelben érkezik: az egyik Full HD natív felbontással dolgozik, és matt felülettel rendelkezik, míg a másik már 3200 x 1800 pixeles natív felbontást, illetve érintő támogatást is kínál. Természetesen mindkét kijelző IPS technológia köré épül, így a minőségi képi megjelenítés és a széles betekintési szög garantált. A gyártói weboldal szerint a kijelzők maximális fényerőssége 300 cd/m2-es értéket képvisel, betekintési szögeik pedig 170 fokosak. A színhűségre jellemző, hogy a panelek az NTSC színtér 72%-át fedik le.
A Broadwell alapú újdonság fedélzetén Intel Core M 5Y10 vagy 5Y71 típusú központi egység teljesíthet szolgálatot, méghozzá teljesen hangtalanul működő hűtés kíséretében. A passzív hűtés kialakításánál az IceCool technológiát is bevetették a vállalat mérnökei, így a noteszgép csuklótámasza használat közben sem forrósodik fel. Az említett processzorokhoz LPDDR3-1600 MHz-es rendszermemória társítható, méghozzá 4 GB-nyi vagy 8 GB-nyi kapacitásban. Az adatok tárolásáról 128 GB-os, 256 GB-os vagy 512 GB-os SATA 6 Gbps-os SSD gondoskodhat, a videóvezérlő szerepét pedig az adott processzorba integrált Intel HD Graphics 5300-as egység tölti be. A fedélzeten lesz még 802.11 ac WiFi vezérlő, illetve Bluetooth 4.0-s vezérlő is, de a kínálatból az SD/SDHC memóriakártya-olvasót sem felejtették ki. A lehető legjobb hangzásról Bang & Olufsen ICEpower audió rendszer gondoskodik, a webkamera szerepét pedig egy 720p-s példányra osztották.
Az új ultrabook három darab USB 3.0-s porttal, egy kombinált audió csatlakozóval, illetve egy micro-HDMI videó kimenettel érkezik, mobil tápellátásáról pedig egy 45 wattórás akkumulátor gondoskodik. Utóbbi akár tízórányi üzemidőt is kínálhat egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására. Ugyan Gigabites Ethernet port fizikailag nincs a terméken, de egy USB-s külső megoldás segítségével elhárítható a probléma – ez a jelek szerint tartozék. Az operációs rendszer szerepét Windows 8.1-es szoftver töltheti be. A 324 milliméter széles, 226 milliméter mély és 12,3 milliméter vastag notebook 3 év garanciával kerül az üzletek polcaira. A 128 GB-os SSD-vel, 8 GB-nyi rendszermemóriával és Core M5Y10 központi egységgel szerelt példány induló ára 699 dollár, igaz, ezért az összegért "csak" Full HD kijelzőt kapunk. A nagyobb felbontású érintőkijelzővel szerelt példány alapára már 999 dollár lesz, érkezésére azonban majd csak valamikor áprilisban számíthatunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Pityka21
2015.02.17. 10:31
Szerintem egy 1-es lemaradt a két ár előtt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. skarpeas25...
2015.02.17. 10:57
Bőven elég az fhd is ekkora méretben, meg ilyen soc mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pandion Pityk...
2015.02.17. 11:07
Nálunk Euro-ban lesz ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. FaL
2015.02.17. 11:27
Ez miért ultrabook? Ha jól emlékszem, amikor az Intel kitalálta az ultrabook koncepciót, akkor az csak a felsőkategóriás, teljesítmény-orientált konfigurációk köré épültek.
Ez a masina inkább néz ki egy izmosabb tabletnek fix billentyűzettel. Aki használt már ilyesmit az meg tudná mondani mivel tud ez többet egy tabletnál? (értelemszerűen a billentyűzetet leszámítva)
Ennyi pénzért már lehet az új Dell XPS 13-t is kapni, ami azért kicsit izmosabb és még szebb is, bár ez ízlés kérdése. Egyébként az új XPS 13-at mikortól lehet itthon kapni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Edari FaL
2015.02.17. 11:31
Az ultrabook-oknál a méret (és vékonyság) a mérvadó. Tudtommal ez a lényege. Nem a teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet
2015.02.17. 14:22
Már nem azért de ekkora méretben minek 3200*1800-as felbontás? Már 15"-on is sokaknak baja van a 1080p-vel hát még 13"-on ezzel....

Amúgy az a core M turbó órajelen hozza a kisebb i3-ok szintjét, úgyhogy általános felhasználásban SSD mellett nem hinném hogy gond lesz vele. Bár az árcédula tényleg sok egy ilyenért, aki ennyit kiad szerintem sokkal inkább MB Air-t fog venni, mert az ultraportable gépek körében tényleg az a legjobb (mondom ezt úgy hogy apple hater vagyok és szívből gyűlölöm)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2015.02.17. 17:06
FaL Edari.

Igazából mind a ketten tévedtek, és igazatok is van. Az eredeti ulrabook követelmények meghatározták a maximális vastagságot, súlyt, képátlót, és azt is, hogy a gépnek kellően erősnek kell lennie. (Természetesen csak Intel procival). Itt sosem csúcsteljesítményről volt szó, hiszen azt nem lehet vékony házban kihűteni, de egy i5-s szintű teljesítményt elvártak a laptoptól. Tehát hogy irodai munkára és multimédiára kompromisszumok nélkül alkalmas legyen. Jah meg a hosszú üzemidő, és a maximum 1000 dolláros ár is alapkövetelmény volt.

Ezeket a követelményeket nem igazán sikerült teljesíteni. Ami kellően erős, könnyű és vékony volt, az mocsok drága lett, ami olcsó volt az vagy vastag, vagy gyenge.
Ezért elsőnek az ár korlátot törölte el az intel, majd a maximális vastagság nőtt egy nagyot, végül a 13 colos maximum képátlót is kiengedték 15 colig. 1-2 éve meg követelmény az a nyomoronc (és laptopba teljesen felesleges) érintőkijelző is.
Hogy éppen most mi a követelmény, nem tudom, kb. havonta változtatja az Intel.

Jah és eredetileg úgy tervezték, hogy a koncepció start után 1-2 évvel az eladások 40--50%-át már ultrabookok adják. Ennek a harmada sem teljesült, ekkor kezdte puhítani az intel a követelményeket. Pl egy időben lehettek a gépek 2 cm-nél vastagabbak. Asszem 21mm volt max engedélyezett vastagság, de mégy így sem lódultak meg az eladások.
Akár hogy kozmetikázták a statisztikákat, az UB eladások a béka feneke alatt vannak. Amúgy leginkább a brutális árazásuk miatt.

Szerk: amúgy én is inkább az XPS-t vinném. Sokkal combosabb. Csak van benne aktív hűtés is. Azt meg nem szeressem. De a Dell az Dell. Imádom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.17. 21:39
Abszolút nem túlzás szerintem. A Macbook pro-n sem érzem túlzásnak a retina felbontást. Erre lehet el is cserélem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mtrx220
2015.03.02. 20:07
lehetne majd egy teszt erről meg a yoga 3-ról. és ha még jön vmi addig, akkor egy summázó.
csak hogy kb mit érdemes venni ilyen kategóriában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!