iPon Hírek

Elrajtolt az Intel Sandy Bridge processzorcsaládja

Dátum | 2011. 01. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ugyan a korábbi információk szerint csak január 5-én mutatkoztak volna be a Sandy Bridge architektúrára alapozó processzorok és a hozzájuk tartozó alaplapok, ám ennek ellenére az Intel már ma lerántotta a leplet az újdonságokról, így az alábbiakban minden szükséges információt megosztunk a friss processzorokkal és a hozzájuk tartozó lapkakészletekkel kapcsolatban, ami rendelkezésre áll.

Sandy Bridge: egy újabb mérföldkő


Az Intel Sandy Bridge architektúrája számos újítást hoz, amelyek még hatékonyabb és még energiatakarékosabb működést kínálnak a rendszer és a felhasználók számára. A Sandy Bridge lapka – négymagos processzorok esetén – 995 millió tranzisztorból épül fel, négy darab processzormagot tartalmaz és egy integrált videó vezérlővel is rendelkezik, így magfelülete 216 négyzetmilliméteres. A lapka köré épülő processzor újdonságok magonként 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhatnak, a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete pedig maximum 8 MB lehet. A processzormagok, az IGP és a magokhoz tartozó harmadszintű gyorsítótár-rész között gyűrű topológiás kapcsolat van, az adatsínen pedig egy 3 GHz-es órajelen üzemelő négymagos processzor esetén 384 GB/s-os adatátviteli sebesség érhető el.


A Sandy Bridge termékek processzormagjai átdolgozott lebegőpontos feldolgozóegységeket tartalmaznak, amelyek egy új, AVX névre keresztelt utasításkészletet is támogatnak. Az új utasításkészlet segítségével akár 256-bites vektorok feldolgozására is lehetőség van, ami a korábbinál jóval nagyobb – elméletben kétszer akkora –  lebegőpontos matematikai számítási teljesítményt kínál. Az AVX jóvoltából a különböző alkalmazások – főleg azok, amelyek nagyfokú párhuzamos adatfeldolgozást igényelnek – észrevehető mértékben gyorsulhatnak, persze csak akkor, ha a programkód tartalmazza az AVX eljárás támogatását.


Az újdonságok esetében – ahogy az egyik korábbi hírünkből is kiderül – először a négymagos modellek válnak elérhetővé. A későbbiekben kétmagos Sandy Bridge processzorok is forgalomba kerülnek, amelyek 149 négyzetmilliméteres magfelülettel bírnak. Az Intel tervei között szerepel az is, hogy a belépő szintű megoldások piacát „karcsúsított” kétmagosokkal lepi el, amelyek 130 négyzetmilliméter körüli magfelülettel bírnak és IGP-jük sebességét lefelezik (de a videó gyorsítás marad).

Asztali CPU-k - 1.Asztali CPU-k - 2.Asztali CPU-k - 3.Mobil CPU-k - 1.Mobil CPU-k - 2.Mobil CPU-k - 3.
Az új processzorok – a mobil változatokkal együtt – összesen 29-en lesznek majd. A teljes listát a fenti táblázatok tartalmazzák.

Nagyfokú rendszerintegráció


A processzormagok és az IGP mellett PCI Express 2.0-s vezérlő (16 csatorna) és memóriavezérlő is helyet kap a processzor tokozásán belül, azaz a Sandy Brige esetében nagyfogú integrációról beszélhetünk. Az egyes összetevők a processzor tokozásán belülre történő integrációjával sokkal kompaktabb rendszerek születhetnek, ezzel együtt a platform energiafelhasználása is alacsonyabb lehet, sőt, ez az integráció az összteljesítményre is jótékonyan hat. A memóriavezérlő esetében hivatalosan DDR3-1333 MHz-es (egyes mobil egységegknél DDR3-1600 MHz-es), kétcsatornás memóriatámogatás kiaknázására van lehetőség, a maximálisan engedélyezett üzemi memória fezsültség pedig a korábbi 1,65V helyett most már 1,5V lett. Ennél magasabb feszültség alkalmazása esetén károsodhat a processzor memória vezérlője.

Turbo Boost 2.0

Az új processzorok esetében a gyártó természetesen nem mondott le a Turbo Boost technológiáról sem: elkészült az eljárás 2.0-s változata, amely elődjénél sokkal komplexebben és hatékonyabban működik. A Turbo Boost 2.0 esetében a technológia lelkét képező algoritmus a korábbinál magasabb órajelek elérését teszi lehetővé Turbo Boost módban és rövid ideig – különböző tényezők figyelembevételével – azt is megengedi, hogy a processzor a névleges TDP-jét túllépje a maximális teljesítmény érdekében. Amennyiben az üresjáratban ketyegő Sandy Bridge rendszeren elindítunk egy alkalmazást, akkor a Turbo Boost 2.0 technológia jóvoltából a processzor egy ideig a névleges TDP értékét túllépi, így extra sebességre tehetünk szert mindaddig, míg a magok hőmérséklete el nem éri az előre meghatározott szintet, ekkor ugyanis a chip védelme érdekében a rendszer visszaveszi a korábban alkalmazott órajelet, hogy a processzor ismét „beleférjen” a meghatározott TDP keretbe és a magok visszahűljenek.


A technológia lényege annyi, hogy azok az alkalmazások, amelyek rövid ideig helyeznek a rendszer vállára extrém terhelést, még tovább gyorsulnak. A hosszabb feladatok elvégzésénél nem lesz látványos javulás. A Turbo Boost 2.0 esetében az IGP órajelének növelésére is lehetőség van, amennyiben a processzormagok nem maximális kihasználtság mellett üzemelnek, azaz a TDP keret lehetőséget ad az IGP órajelének növelésére.

A Turbo Boost 2.0 mellett természetesen a Hyper-Threading eljárás is helyet kap a Sandy Bridge processzorokban, így minden mag több szálon tud dolgozni, de most is lesznek olyan, olcsóbb modellek, amikben ezt a szolgáltatást letiltják.

A tuning kérdése

Az Intel az új lapkakészletek esetében egy jelentős változtatást eszközölt, amellyel tulajdonképpen rendesen keresztbe tett a tuning szerelmeseinek. Az órajeleket egyetlen, a PCH belsejében elhelyezett órajel generátor állítja elő, így az órajel módosítása hatással van a Sata vezérlőtől a PCIe vezérlőn át a Sandy Bridge processzor alap órajeléig minden órajelre, ez pedig aláássa a sikeres tuning lehetőségét.


A Sandy Bridge processzorok 100 MHz-es alap órajelének módosításával az említett összetevők órajelei is növekednek, így 103-105 MHz-nél nagyobb órajel emelésre nem igazán van mód. A legnagyobb „tuning”, amiről eddig hallottunk, egészen pontosan 115 MHz-es volt. Vegyünk alapul egy Core i7-2600-as processzort. Ha a 100 MHz-es BCLK órajelet 105 MHz-re emeljük, akkor a processzor órajele "félelmetes" mértékben, 3,4 GHz-ről egészen 3,57 GHz-ig növekszik, azaz tulajdonképpen nem is beszélhetünk igazi tuningról.

Forrás: AnandTech.com.
A Turbo Boost szorzóját ettől még lehet módosítani, így némi tuningra is van lehetőség, kivéve, ha Core i3-2100-as sorozatú processzorral van dolgunk, ahol a Turbo Boost 2.0-s technológia is le van tiltva. Egyetlen épkézláb lehetőség az, hogy beszerzünk egy „K” sorozatú Sandy Bridge processzort, amelynél a processzor szorzóját könnyedén tudjuk felfelé módosítani, így alaplaptól függően már van esélyünk némi tuningra, sőt, akár még komolyabb órajel-emelés is sikerülhet, ahogy a fenti ábra mutatja.

Megújult az Intel HD Graphics

Az Intel mérnökei komoly fejlesztéseket végeztek a Sandy Bridge processzorok integrált videó vezérlőjén annak érdekében, hogy az egység még versenyképesebb lehessen, és így az átlagfelhasználók számára az előző generációs megoldásoknál még vonzóbbá válhasson. A gyártó az új processzorok esetében kétféle Intel HD Graphics egységet kínál: az egyik, azaz az Intel HD Graphics HD3000-es modell két darab shader tömbbel rendelkezik majd, amelyek egyenként hat, azaz összesen 12 shadert kínálnak a rendszer számára, míg az Intel HD Graphics 2000-es sorozatú megoldás esetében az egyik shader tömböt deaktiválják, így a rendszer összesen 6 shaderrel gazdálkodhat majd. A gyártó a HD Graphics shadereit kissé átalakította, így az új Intel HD Graphics IGP-k a korábbinál akár kétszer nagyobb számítási teljesítmény elérésére is képesek, hála a nyolcutas vektorfeldolgozóknak.


A DirectX 10.1-es és OpenGL 3.0-s támogatással érkező újdonságok esetében fontos újítás, hogy az InTru 3D technológiának köszönhetően a rendszer most már Blu-ray 3D támogatással is bír. A technológia kiaknázásához természetesen H67-es lapkakészlettel ellátott alaplap kell, hiszen a P67-es megoldásokkal szemben a H67-es termékek tartalmaznak FDI (Flexible Display Interface) interfészt is, ami az alaplap DVI/HDMI/DisplayPort videó kimeneteit összekapcsolja az IGP-vel. Az IGP esetében jelenleg tény, hogy nem támogatja az OpenCL, a DirectCompute és az OpenGL ES 2.0-s technológiákat, de ezek többségének támogatását a későbbiek folyamán igény esetén felveheti a gyártó a repertoárba.

Forrás: AnandTech.com
A másik fontos újítás a Quick Sync Video névre hallgat és tulajdonképpen nem kínál mást, mint hardveres videó transzkódolást. A technológia jóvoltából gyorsabban átkódolhatják majd a a felhasználók különböző videóikat egyik formátumból a másikba, de eközben némi minőségromlásra esetenként számítaniuk kell, mint az a hasonló elven működő videó kódoló technológiák esetében már megszokott. A Quick Sync Video átlagfelhasználók számára, gyors videó kódoláshoz tökéletes megoldás lesz és a hírek szerint több neves gyártó is kínál majd szoftvereket a funkció kiaknázásához. Aki kíváncsi a Quick Sync Video eljárás képminőségére, kattintson ide.

Az új Intel HD Graphics IGP természetesen a különböző videó formátumok hardveres gyorsítás mellett történő lejátszására is képes lesz.

Új processzorok mellé új lapkakészletek is járnak

Az LGA-1155-ös tokozással érkező Sandy Bridge processzorokhoz nem kevesebb, mint tízféle új lapkakészlet érkezik, amelyek közül most csak az átlagfelhasználókat megcélzó modellekkel, azaz a H67-tel és a P67-tel foglalkozunk. Az új processzorok az LGA-1156-os CPU foglalattal ellátott alaplapokkal nem kompatibilisek, viszont az LGA-1156-os processzorhűtőket nyugodtan alkalmazhatjuk majd a Sandy Bridge processzorokhoz, ugyanis az LGA 1155 esetében is ugyanakkora lesz a processzorhűtő rögzítéséhez használt furatok furatközéppont-távolsága, mint az LGA-1156-os megoldások esetében.


A hatos sorozatú lapkakészletek – amelyek egyébkén a Sugar Bay platform alapjául szolgálnak – fontos újítást tartalmaznak ötös sorozatú elődeikhez képest: mostantól nem 2,5 Gbps-os, hanem 5 Gbps-os, PCI Express 2.0-s csatornákat kapunk, amik jótékonyan hatnak majd mind az USB 3.0-s, mind pedig a SATA 6 Gbps-os portok sebességére, ugyanis a rendelkezésre álló sávszélesség pont a duplája lesz annak, mint ami az ötös sorozatú lapkakészleteknél elérhető volt. Ezáltal végre nem fogja majd vissza a lapkakészlet a külső USB 3.0-s és SATA 6 Gbps-os vezérlőket. Az új lapkakészletek közül a H67-es alaplapok egyetlen x16-os, míg P67-es társaik egyetlen x16-os vagy két x8-as sávszélességgel működő PCI Express 2.0 x16-os portot kínálnak majd a felhasználók számára, ahogy az a blokkdiagramon is látszik. A 16 szállal rendelkező vezérlő persze a processzorban van, de szétválasztani két x8-asra csak a P67 esetében lehet. A két lapkakészlet kötött további fontos különbség a már fent említett FDI is, ami az integrált VGA-k kihasználásához kell (a H67-ben megtalálható).


A két lapkakészlet ettől eltekintve nagyjából azonos lesz: mindkettő rendelkezik HD audió vezérlővel, Gigabites Ethernet vezérlővel, valamint kínálnak SATA 6 Gbps-os és 3 Gbps-os portokat és USB 2.0-s csatlakozókat is. Natív USB 3.0-s támogatás természetesen ezúttal sincs

A hatos sorozatú lapkakészletek természetesen a mobil szegmensben is feltűnnek, ahol a Huron River platform részeként lesznek jelen. A platform a friss lapkakészletek mellett új vezeték nélküli vezérlőkkel és természetesen a fentebb már bemutatott Sandy Bridge alapú mobil processzorokkal alkot majd komplett, teljes értékű rendszert.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. myckie2
2011.01.03. 16:58
jeeeeee! úgysem fogok venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. kiskoller
2011.01.03. 16:59
végre. Intel rajongók, bevásárlókocsikat feltankolni, irány a boltok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. thspo
2011.01.03. 16:59
az első teszteket elnézve ismét komoly anyagot tett le az intel az asztalra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. REGStyle
2011.01.03. 16:59
Remélem ennek köszönhetően egy-két proci ára le fog menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Zeratuldan...
2011.01.03. 17:07
Nekem megfelel az előző generációs i3-540. Nem vagyok nagyigényű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. skrisz79
2011.01.03. 17:51
Core2duóról most éri meg váltani!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kiskoller
2011.01.03. 17:53
egyrészt: wtf ez az antituning hozzállás?
másrészt: hatmagosok, merre vagytok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Blase19
2011.01.03. 18:01
2011 q4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. arkman kisko...
2011.01.03. 18:04
Hatmagos a felső és a felső-közép kategóriában lesz majd néhány hónap múlva. Tuningolni meg nem mindenki akar, így olcsóbban lehet adni a sima CPU-kat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. gameplusz
2011.01.03. 18:05
980X teljesítmény 80 ezerért? 5GHz körülire lehet húzni léggel? Deszar...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. jozsefm
2011.01.03. 18:50
Itt csak a DDR-3 1333MHz-es RAM lesz támogatva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kiskoller
2011.01.03. 19:04
már nem azért de a 980x pont hogy rosszabbul teljesít játékoknál, mint egy jó 4magos i7. Ugyanis nem is erre lett tervezve. Nah teszteket várjuk sok szeretettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Joachim21 jozse...
2011.01.03. 19:04
Nem mintha lelassítaná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. ThePoweR
2011.01.03. 19:04
józsef m.? Most is az összes procinál hivatalosan az 1333 van támogatva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. arkman kisko...
2011.01.03. 19:13
Mire akarsz várni?
Anandtech asztali
Anandtech laptop
Bit tech
Techreport
TomsHardware
Techspot
Még több

1333-as memóriához meg annyit, hogy a P67 lapok támogatják bőven fölötte is, aki meg H67-et vesz annak meg mindegy szinte. (aki tuningol annak is, de legalább a látszatra adnak.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ITEM00
2011.01.03. 19:17
Méghogy nem lehet tuningolni...
Sandy 5Ghz-en léghűtéssel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. comegetsom...
2011.01.03. 20:28
imtel hd3000 közel van az amd hd5470 vgahoz játékokban.

http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-3000.37948.0.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tibaimp
2011.01.03. 20:31
kíváncsi vagyok erre mit lép az amd, mindenesetre a gatyát felkötheti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ByrDer
2011.01.03. 20:40
Nem rossz. Ha most vennék cpu-t a 2500K lenne a tuti befutó (persze kell hozzá az új alaplap is...) Nagyon derék ár / teljesítmény / fogyasztás / tuning arányokkal büszkélkedik.

De asszem még elleszek egy darabig az i5 750-emmel... minden top tech játék gpu limites vele, inkább már azon gondolkoztam hogy downgradelem egy olcsóbb kétmagos i5 procira és veszek egy jobb gpu-t. BFBC2 az egyetlen játék ami miatt érdemes 4 magos procit venni gamer gépbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. psylocke
2011.01.03. 21:09
kiskoller te hol láttál olyat, hogy a 980x alulmarad valamelyik 4 magossal szemben? alapórajelen már csak az +L3 miatt is jobban teljesít. Tuningolva is jobb, nem egy helyen 4.4re lőtték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tibaimp
2011.01.03. 21:16
az egyik tesztben hozta, hogy video átkódolásban (valami 4 perces 1080i anyagot kódoltattak vele 1024x768-ra ipad formátumra) egy 6870-es vga-nak kellett kb. 1perc 20mp, míg ennek 22mp, na ez nem semmi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Turai
2011.01.03. 21:21
tibaimp-nek

Hogy az AMD mit fog erre lépni..?
Na az jó kérdés...

Minden esetre az INTEL lépése, hogy hamarabb és tőle szokatlanul értelmes árral adja ki az új processzorait igen csak meg fogja érezni az AMD.
Ez leginkább majd a piaci részesedésekben lehet majd érezni ami nagyon valószínű, hogy tekintélyes százalékokban lehet majd mérni.
Ráadásul ha az AMD kihozza az új processzorai akkor is lehet arra számolni, hogy mint a legutóbb is a HIGH-END verziókhoz ismételten késve fognak a piacra kerülni a HIGH-END alaplapok ami igencsak negatívum.
Az FX kategóriával ráadásul lesz egy komoly probléma még pedig, hogy előzetes információk szerint a 800-1000 dolláros/1000db áron fogják értékesíteni.
Minden esetre az AMD-re nehéz idők fognak köszönteni amit a későbbiekben megjelenő 2011-es tokozású INTEL processzorai következtében további csapásokat is kénytelen lesz elszenvedni.

Mondom mindezt annak ellenére, hogy mindig is AMD párti voltam.
Annak ellenére, hogy mit művelt az AMD az elmúlt években...
DE NAGYON VALÓSZÍNŰ, HOGY CSAK VOLTAM...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gezu1025
2011.01.03. 21:23
Attól félek erre az AMD nem fog tudni válaszolni, de majd jön a hype, hogy az AMD a nyerő a jobb grafikus teljesítmény miatt.


Az viszont a másik tény, hogy egy átlagos felhasználó többet is profitál egy kis plusz grafikus teljesítményből, mint egy bika cpu-ból. (bár nethez, már elég az intel is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ITEM00
2011.01.03. 21:27
@tibaimp: Valószínüleg AVX támogatás már benne van abban a programban. De egy GPU-nál,ahogy egyre jobban fejlődik a stream alapú feldolgozás,nem igen fog labdába rúgni egy CPU. Ezt egyébként az intel is tudja. Nem véletlen,hogy az AMD a fusion felé megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gezu1025 ITEM0...
2011.01.03. 21:31
ITEM00 Azért megy az AMD a fusion felé, mert szerintem már nem tudja utolérni az intelt, a jobb kérdés, hogy utol kell-e már egyeltalán érni, vagy a jövő más irányba mutat..... hiszen a mostani középkategóriás CPU-k teljesítménye is elég mindenre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tibaimp
2011.01.03. 21:36
Soha nem tudtam megérteni, hogy egy átlag emberke/felhasználó vesz egy alaplapra/prociba épített vga-s gépet, és akkor crysis 4-et akar rajta játszani 1920*1080-ban!!!!!!! erre a célra kell venni egy 5870-es és passz, nekem is az van

nem értem, hogy miért kell egyes emberek szerint az alaplapi vga-nak olyan bazi bivaly erősnek lenni, mikor az amd alaplapi vga-n is csak szüttyög nagyjából minden game 10-15fps-el?

viszont, szerintem, itt most az intel jó tábort célzott meg ezzel a video kódolás hardveres gyorsításával, mert olvastam korábban hogy jönnek a tabletek, meg az iphone, ipad, meg a pöcsöm tudja milyen apple szarok, de a népek ezt értékelni fogják, mert átkonvertálják majd a videóikat a vonaton utazás közben nézhessék...

persze lehet, hogy ez csak az én hülyeségem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gezu1025
2011.01.03. 21:45
tibaimp Azt az átlag emberke nem azért veszi, hanem hogy full HD videot nézhessen, és ne kelljen külön pénzt kiadni a vga-ra. Aki pedig azért veszi amit irtál, az más kategória (bár a jövő az integrált cucc)


Szerintem viszont a fusion jobb választás az ilyen hordozható szarokba mivel ott pont, hogy a több grafikus teljesítmény kell, szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tibaimp
2011.01.03. 21:55
gezu1025: igazad van, de akkor miért tesztelik az igp-ket játékokkal, és fikázzák le ha csak 5 fps-t tud? (jó persze, akkor hogyan és mivel teszteljenek...)

ITEM00: igazad lehet abban is, hogy benne van az a AVX, de gondolom, hogy emiatt ontani fogják a hasonló támogatással bíró programokat.

Mikrobi: én úgy tudom, hogy ennek a sendynek jön 2012 év elején a 22nm-es változata, az amd meg kb ekkorra, vagy 2011 év végére tervezi a buldózert 32nm-en, vagyis megint egy gyártástechnológia lépéssel le lesz maradva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. szemerelas...
2011.01.03. 22:19
Sziasztok!
Valaki világosítson fel a témában. Van egy pár dolog amit nem értek.

1. Felső kategóriás processzorba minek az integrált videóvezérlő? Nem igazán látom a piacot... Esetleg úgy tudnám elképzelni, hogy átkapcsol terheléstől függően, s akkor irodai alkalmazásokhoz, lekapcsolna a videókártya. De ügye ahhoz a kábelek nem stimmelnek.


2. Integrálva van egy csomó dolog. S hirdetik, hogy így mennyivel energiatakarékosabb. De én valahogy soha nem látom azokat az alaplapokat, amikkel ez kihasználható is lenne. Vagy, hogy mit is ért energiatakarékosságon...

Értsd. Hirdetés: Itt ez az alaplap, szinte egy csupasz nyák, annyit tesz, hogy portokat meg vinyót aggat a procira. Kell neki egy (nem 850W-os chieftec) 100W-os táp. Tökéletesen megfelel az irodádba, eszik 25W-ot. + monitor, és kész.

Vagy energiatakarékosság alatt azt értsem, hogy nem 700W-ot eszik a Gamer gép, hanem csak 640-et? Mert visszafogja a fogyasztást, amikor nem kell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. arkman szeme...
2011.01.03. 22:29
1. Hol látsz te felső kategóriás procit? A felső kategóriás Sandy Bridge majd később jön.
2. Mondjuk, hogy kisebb fogyasztással tud nagyobb teljesítményt leadni, de ez most hogy jött?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Tirexi
2011.01.03. 23:06
Hi all.

Bevallom nem olvastam el az egészet.
De valaki le tudná nekem sűríteni pár mondatban hogy ez mivel tud többet mint átlagos 1366-os i7?
Vagy csak kell megint pénz az Intel-nek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Turai
2011.01.03. 23:07
szemerelaszlo-nak

Ajánlom figyelmedbe a következőt...
http://prohardver.hu/hir/ismet_villant_a_lucidlogix.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21 szeme...
2011.01.03. 23:08
Azért hiheted h felsőkategóriás, mert a Core i7-980X teljesítményét hozza sok helyen a 2600-as.

Ha nincs külön VGA, akkor a 2600-assal szerelt H67-es PCH-ra épülő rendszer 120W körül eszik. Ezért energiatakarékosabb. No meg mert a legerősebb Phenomnál 2x gyorsabban konvertál, és így adott feladatot feleannyi energiával és gyorsabban is végez el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThePoweR
2011.01.04. 00:07
Hát ja. Mondjuk hogy a csúcskategória jön később.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Joachim21
2011.01.04. 00:19
Mi lehet, de az intel kőkeményen felső-középkategóriába sorolja a 2600K-t is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sheldon
2011.01.04. 00:19
Én végigolvastam a tomshardware cikkét az új procikról, és csomó mindenben csalódást kelt az új CPU-k. Laptopba nagyon jó lesz, de az új asztali gépembe megvárom a Bulldozert. Ezt eldöntöttem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2011.01.04. 00:33
Játéknál apszolúte semmit sem hozna ez az új processzorcsalád számomra. Egyszerüen nincs az a játék, amivel fullHD-n de akár annál nagyobb felbontáson, akkora CPU limitbe ütköznék, hogy 60 FPS alá menne. Márpedig afelett igazán fölösleges.
Mondjuk másra is használom a gépemet, ahol viszont kell a CPU ereje, de most inkább VGA-ra koncentrálok (meg a vizsgákra kéne )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. A0X
2011.01.05. 10:53
Én is megvárom a Bulldozert!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. berner
2011.01.06. 09:41
Turai - 2011-01-03 21:21:39 - végre egy ember aki túllátott azon amin túl kellett látni. Sokan még mindig maradiak, pl a0x.... nem baj nyugodtan használjátok azt ami selejt drága, sokat eszik, és nem tud semmit....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mihaly.her...
2011.01.08. 19:44
Tudja valaki, hogy mikor lesznek kaphatóak a procik? Elég érdekes ez az új platform
Kíváncsi vagyok, hogy milyen ára lesz Ft-ban... Amiket olvastam teszteket, ott az i5-2300-as SB az i7-920 szintjét hozta, kb. Így már érdekes a felállás A 2500-as is remélhetőleg olyan 50 körül lesz, és szerintem elég jó ár/teljesítmény...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!