iPon Hírek

Elrajtolt az MSI GeForce GTX 780 Lightning

Dátum | 2013. 08. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ahogy a korábbi információk alapján várható volt, a mai napon hódító útjára indult az MSI legjobban tuningolható, prémiumkategóriás megoldásnak minősülő videokártyája, amely a GeForce GTX 780 Lightning nevet viseli.

Az újdonság számos különleges tulajdonsággal bír - ezeket az alábbiakban alaposan ki is tárgyaljuk. Maga a GeForce GTX 780 Lightning egy speciális, kifejezetten tuningra kihegyezett videokártya, amely minőségi komponensekből építkezik, ütős szolgáltatásokat kínál és a folyékony nitrogén alapú tuningtól sem riad vissza.

A termék egy speciális, saját tervezésű nyomtatott áramköri lapot alkalmaz, amelyen Military Class IV-es komponensek sorakoznak. Ezek között szilárdtest kondenzátorok, DrMOS4 MOSFET-ek, frissített Super Ferrite tekercsek és 93%-os hatásfokkal üzemelő Hi-C kondenzátorok egyaránt jelen vannak. Ezek a komponensek a vállalat felsőkategóriás Z87-es alaplapjáról, a Z87 M-Power modellről már ismerősek lehetnek.

A videokártya komponenseit három PWM vezérlő látja el megfelelő mennyiségű árammal: egy a memóriachipekhez, egy a GPU-hoz, egy pedig a többi komponenshez kapcsolódik. A vállalat mérnökei a GPU és a memóriachipek tápellátását csak és kizárólag PCI Express tápkábelek igénybevételével oldották meg, ami zajmentesebb, stabilabb tápellátást eredményez, sőt, ezáltal a PCI Express x16-os slot tápellátására is kisebb teher nehezül.

A három PWM vezérlővel dolgozó tápellátás nem csak a stabilitásra, de a tuningpotenciálra is pozitívan hat. A GK110-es GPU a referencia megoldásokhoz képest több, mint kétszerannyi, egészen pontosan 16 tápfázissal gazdálkodhat. A stabil, zajmentes tápellátásról a GPU Reactor modul gondoskodik, ami zajszűrőként funkcionálva hozzájárul a minél eredményesebb tuninghoz.

A tuningot segíti, hogy az alap BIOS mellett egy speciális, tuningra kihegyezett BIOS is rendelkezésre áll, ami tágabb mozgásteret engedélyez mind TDP, mind pedig feszültségek tekintetében. A második BIOS a TDP limitet eltávolítja, az áramerősség-limitet pedig 240 amperről 800 amperre növeli. A GPU az LN2-es BIOS segítségével 200 wattos helyett 900 wattos limittel gazdálkodhat. A tuningosok emellett feszültségellenőrző kivezetéseket is kapnak, amelyekkel - egy multiméter használata mellett - valós időben ellenőrizhető a különböző komponensek pillanatnyi üzemi feszültsége.

Érdekesség, hogy a gyártó a fogyasztásról is tájékoztatja a felhasználót: a Lightning felirat 150 watt alatti terhelésnél zölden, 150 watt és 210 watt közötti fogyasztásnál kéken, 210 watt feletti fogyasztás esetén pedig pirosan világít.

Az extra hardverhez extra hűtés is dukál. Az MSI új videokártyája TriFrozr hűtést kapott, ami rengeteg hőcsővel, számos alumínium lamellával és három darab ventilátorral érkezik. A speciális videokártya hűtő hét darab, egyenként 8 milliméteres átmérőjű hőcsövet használ, amelyek alumínium lamellákhoz csatlakoznak. Az alumínium lamellákon barázda is található, ami megakadályozza, hogy a forró levegő a lamellák között rekedjen.

A hűtőtömb felett három darab ventilátor dolgozik: a két fekete példány 90 milliméteres, a középső sárga pedig 80 milliméteres átmérővel bír. Természetesen mindannyian az MSI szabadalmaztatott PowerBlade technológiájára támaszkodnak. A ventilátorok külön ventilátorfordulatszám-vezérlőkhöz kapcsolódnak. A bal szélső ventilátort a GPU hőmérséklete, a jobb szélsőt a VRM áramkör hőmérséklete, a középsőt pedig a PWM hőmérséklete alapján vezérli a rendszer.

A fekete légkeverők azonos vezérlőre kapcsolódnak, így ha az egyik területen melegedés mutatkozik, mindkét ventilátor fordulatszáma megnő. Maga a TriFrozr videokártya hűtő egyébként 550 wattos hűtőteljesítményt kínál. Az újdonság hátoldalán egy hűtőlap segít a hő hatékony elosztásában, de hasonló hűtőlap ezúttal a GPU felőli oldalon is jelen van. A gyártó még egy extra hűtőlapot is mellékelt, ami utólag szerelhető fel a termékre: a kiegészítő a PWM modul hűtését próbálja hatékonyan javítani.

Az újdonsághoz az Afterburner tuningprogram is jár, ami a feszültségek és órajelek módosítására, illetve ellenőrzésére egyaránt használható. Az alkalmazás egyebek mellett még a különböző területek aktuális hőmérsékletéről is tájékoztatást ad.

Maga a GeForce GTX 780 Lightning egy GK110-es GPU-t alkalmaz, ami ezúttal 980 MHz-es alap órajelen ketyeg, de ezt az értéket a GPU Boost 2.0-s technológia az aktuális helyzettől függően akár 1033 MHz-es átlagértékre is megemelheti. A GPU 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 3072 MB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához, amely ezúttal a referenciának megfelelően 6008 MHz-es effektív órajelen üzemel.

A 295 x 128,6 x 51,33 milliméteres mérettel rendelkező GeForce GTX 780 Lightning két dual-link DVI, egy DisplayPort 1.2, valamint egy HDMI 1.4a típusú videó kimenettel rendelkezik.

A különleges videokártya hamarosan elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 749 dollár lesz, ami egy százassal több, mint amit a referencia GeForce GTX 780-as videokártyák esetében megszokhattunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. SzAdamAndy
2013.08.28. 18:53
Tetszik ahogy leszedik a képeket az MSI honlapjáról és lefordítanak onnan egy kis szöveget magyarra és késszen is van egy új poszt 0 erőből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NovaTerra SzAda...
2013.08.28. 19:01
Egy új vga hírnél mégis mi mást lehetne csinálni? A gyártó közli a specifikációkat, néhány képet. Ezt a híroldalak továbbadják. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. SoulEater7...
2013.08.28. 19:05
ocsabi +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Csoki88
2013.08.28. 19:20
Tetszetős, kíváncsi lennék mit tud egy Gigabyte 780 windforce "ellen". VGA választás előtt állok, de valami azt súgja érdemes megvárni az új AMD kártyákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bikadi Csoki...
2013.08.28. 20:02
Sziasztok!
Ez a kérdés engem is foglalkoztat, eddig ATI 7970-es GHz Edition-ben gondolkodtam, de nyáron nem jött össze. Kérdés, hogy ebben a nagyságrendben mi lenne a jó választás illetve időzítés? Annyit még hozzátennék, hogy multimonitoros (3 db) környezet is terítéken van...
Eddig nVidia (GTX285) volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. just
2013.08.28. 21:28
bikadi én azt javaslom neked h a gtx titánban gondolkodj ha multimonitoros megoldáson szeretnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2013.08.29. 06:49
Teszt angolul tudóknak, TTL stílusban!

http://www.youtube.com/watch?v=9jcCuREk5dY
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SzAdamAndy
2013.08.29. 12:19
@NovaTerra

Semmit, csak ökörködtem egy agymenős pillanatomban.

@Asagrim

Köszi, leginkább LinusTechTips review-t várom nagyon, majd kiderül mit mond róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!