iPon Hírek

Elrajtoltak az Intel Core M sorozatú 14 nm-es processzorai

Dátum | 2014. 09. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel ma bemutatta Core M sorozatú processzorait, amelyek tulajdonképpen nem mások, mint a korábban már megemlített Broadwell-Y processzorok. A Haswell-Y processzorokat váltó újdonságok az első olyan processzorok, amelyek már az Intel legújabb, 14 nm-es Tri-Gate gyártástechnológiáját alkalmazzák.
Az új központi egységekkel a gyártó célja, hogy segítségükkel alacsony fogyasztás mellett üzemelő, passzív hűtéssel ellátott termékek készülhessenek, amelyek a kompakt felépítés és az energiatakarékos üzemmód ellenére teljes értékű x86-os konfigurációknak minősülnek. A cél érdekében a processzor tokozásának méretét minden irányból csökkentették, így a magasság például 1,5 milliméterről 1,05 milliméterre mérséklődött – a teljes lapka által lefoglalt terület pedig 37%-kal kisebb, mint a Haswell-Y processzorok esetében.
A Broadwell-Y processzorok első hulláma összesen háromféle modellt tartalmaz, amelyek mindannyian Core M sorozatú megoldások. A 4,5 wattos TDP-vel rendelkező processzorok E0-s steppinggel érkeznek, fedélzetükön pedig Intel HD Graphics 5300-as integrált videó vezérlő teljesít szolgálatot, amiről egyelőre túl sokat nem lehet tudni. Az újdonságok legfontosabb ismert tulajdonságait az alábbi táblázat tartalmazza. Íme: Az abszolút csúcsot a fura nevű Core M-5Y70-es modell képviseli. A termék nevéből az 5-ös szám a korábbi i5-ös jelzésnek felel meg, azaz kétmagos, Hyper-Threading támogatással ellátott processzorról van szó. Az Y itt a Broadwell-Y sorozatot jelöli, a 70-es szám pedig a termékcsaládon belül elfoglalt pozíciót mutatja – minél nagyobb ez a szám, az adott processzor annál "gyorsabb". A másik két processzor között a legfontosabb különbség a jelek szerint az, hogy az 5Y10 esetében cTDP támogatás is rendelkezésre áll, így a TDP 4 wattra csökkenthető. Az IGP részleget az alábbi blokkdiagramon lehet megcsodálni. Íme:
A fenti ábra alapján úgy tűnik, az IGP 12 részegységből áll, amelyek egyenként két végrehajtó egységet (EU-t) tartalmaznak. A korábbi ismertető alapján már tudható, hogy a Broadwell esetében minimális kiépítésben három IGP szelet áll rendelkezésre, amelyek egyenként 8 EU-t foglalnak magukban, így összesen 24 EU-val gazdálkodhat a rendszer. Ezzel együtt az L1 cache mérete és a mintavételezők száma is nőtt, így az egy EU-ra jutó mintavételezési teljesítmény 25%-kal magasabb lett. Az architektúra alapvetően nem változott a Haswell óta, csak modernebb csíkszélességre váltott. Az IGP az információk szerint DirectX 11.2, OpenGL 4.2 és OpenCL 2.0 támogatást egyaránt kapott, a HDMI videó kimeneten keresztül pedig UltraHD (3840 x 2160 pixeles felbontású) panelek meghajtására is van mód 24 Hz-es képfrissítési ráta mellett. A bemutató alkalmával előkerült egy diagram, amely megmutatja, milyen teljesítményre van szükség egy ventilátor nélküli tábla esetében.
Egy 7, 8 vagy akár 10 milliméter vastag ház esetén a ház külső felülete 25 Celsius fokos környezeti hőmérséklet esetén maximum 41 Celsius fokos lehet terhelés alatt, ennek fényében az egyes házvastagságoknál a fenti TDP keretek betartására van szükség. Az első Core M processzorok, amelyek ugye 4,5 wattos TDP-vel rendelkeznek, a 11,6 hüvelykes képátlójú, 8 milliméter vastag házzal ellátott táblákat vehetik célba, de ezek mellett a 10,1 hüvelykes, 10 milliméter vastag táblákban is helyet foglalhatnak. Az Intel a Core M sorozat tagjaival minden szükséges TDP értéket le akar fedni, ehhez pedig az órajelekkel próbál majd játszani annak megfelelően, hogy az adott vékony, passzív hűtésű tábla esetében pontosan mire van szükség.
Az újdonságoknál kibővített dokkoló támogatás is rendelkezésre áll majd, így a termékek WiGig funkciót éppúgy kínálhatnak, mint extra csatlakozókat. Az Intel emellett egy új 802.11ac WiFI vezérlőt is készített, amely az AC 7265-ös típusjelzést viseli – ez tulajdonképpen a 7260-as megoldás táblákba szánt, alacsonyabb fogyasztású változatának tekinthető. Az új vezérlő WiDi 5.0-s támogatást is kínál, a teljes platform pedig mintegy 1,7 órával hosszabb akkumulátoros üzemidővel rendelkezhet, mint egy alacsony órajelen ketyegő Haswell-Y alapú platform.
A fenti diáról az is kiderül, milyen fogyasztásra lehet számítani HD videók lejátszásakor az audió részleg esetében. Az Intel a Core M sorozat esetében a korábbi, 100 milliwattokban mérhető fogyasztást egyszámjegyű fogyasztásra csökkentette, hála a lapkába integrált DSP-nek, ami csak pár milliwattot fogyaszt. Ez az egység áll a Smart Sound Technológia mögött, feladata pedig az, hogy az audió feldolgozással kapcsolatos feladatok oroszlánrészét alacsony fogyasztás mellett végezze el. Ez a megoldás mind implementációjában, mind pedig tálalásában hasonlít az AMD TrueAudio technológiájához, igaz, az nem derült ki, hogy az új DSP a TrueAudio-hoz hasonlóan rendelkezik-e konfigurálható API-val. A Broadwell-Y processzorral közös lapkán maga a platformvezérlő hub is jelen van, amelynek legfontosabb tulajdonságait az alábbi diagram összegzi.
A fentiek alapján jól látszik, hogy mind SATA 6 Gbps-os, mind pedig USB 3.0-s vezérlő jelen van a kínálatban – a négy PCIe sávot kínáló PCI Express vezérlő mellett. A PCH szintén dinamikusan bánik a tápellátással, azaz szükség esetén bizonyos szolgáltatások lekapcsolásával segít az akkumulátoridővel való spórolásban. A repertoárban NFC támogatás ugyancsak jelen lesz, azt viszont feltétlenül érdemes kiemelni, hogy a négyből két darab USB 3.0-s port mux kiépítésben üzemel, ami limitálhatja a rendelkezésre álló sávszélességet. A Core M platform köré többféle táblagép, konvertibilis notebook, illetve ultravékony noteszgép is épül, amelyek közül az elsők várhatóan az idei év októberének végétől kezdve lesznek elérhetőek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Fada
2014.09.06. 09:03
Még a végén tabletekben is lesz versenyképes (teleseítmény és fogyasztás szempontjából) x86-os processzor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Cooley
2014.09.06. 09:24
Ha a Mullins kapható lenne, akkor lenne... Kíváncsi lennék egy 5Y70 vs 6700T-re!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibaimp
2014.09.06. 09:54
Fasza, az Intel megint letett az asztalra valamit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sanyix Fada
2014.09.06. 12:47
Ez kb 4 éve minden évben elhangzik De mindig csak a kifutó armokat tudja elkapni, ráadásul áron alul adva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Phantomstr... sanyi...
2014.09.06. 13:14
Majd meglátjuk, mit mutatnak ezek. Ha tudják, amit mesélnek róla, akkor a passzív Windowsos tableteknek már lesz értelme. Ha meg passzív lesz, csak gyenge, ugyanúgy megbukik, mint a korábbi surface.

Ha az MS-nek lett volna esze, akkor eleve nem visz három oprendszert mobil vonalra (WP, Win RT, Win 8(.x )), hanem megvárja, amíg odáig jut a hardver. Az RT-t a mai napig nem értem. Mehetett volna oda is WP, ahogy az almások csinálják a tablet ÉS telefon operációs rendszereikkel. Így a két rendszer valamennyire biztos kifogta a szelet egymás vitorlájából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. djgeg Phant...
2014.09.06. 19:35
Ha próbáltatok volna mai normális( pl Dell venue 8-11) passzív hűtésű win tabot, akkor tudnátok, hogy már most használhatóak! Ha most ezek befutnak akkor már tényleg átlépjük a használható-normálisan használható passzív hűtésű tabokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. somakb Phant...
2014.09.06. 20:52
A Z3740-el szerelt tabok már bőven tökéletesen használhatók, zsírul pörög rajta a Win8.1. Látszik nem használtál még ilyet. Mivel egy asztali C2D E6400 teljesítményét tudja 4 watton, eléggé nagy csoda lenne, ha nem lenne tökéletesen használható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Nirvanus
2014.09.06. 21:43
Mit villantana ez egy 5"-os Nokia-ban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Philo
2014.09.06. 22:19
Én azt várom hogy a win 9-cel vagy akármelyik következő generációs windows-zal eltűnjenek a határok a mobil és asztali között.
Hogy a zsebemben lévő 5 colos eszközön fussanak rendesen az irodai és egyéb alap szoftverek és azt használhassam monitorral, plusz egyéb perifériával teljes értékű asztaliként a nappaliban.
Egy eszköz mind felett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer
2014.09.07. 15:59
Én is Atomos Win8-as táblát használok, és teljesen jó. (Attól most tekintsünk el, hogy a Win8 egy katasztrófa). Nem lassú, nem laggol, nem gáz a 2 giga RAM sem, 8-10 internetoldallal (többet meg nem próbáltam) lazán elboldogul, semmivel sem lassabb, mint az asztali gépem, az egyetlen terület, ahol nem domborít, az a játék. Bár a Halo-t, Hitman 4-et, Cod4-et tökéletesen viszi, viszont az ennél újabb játékok már megfekszik a gyomrát. Igaz lapvetően nem játékra vettem, ahhoz kicsi is, inkább csak próba gyanánt játszadoztam rajta. Viszont egy 12 colos talbet, egy Core-M-mel szerintem már mindenre tökéletesen elég lenne nekem. Jövőre lehet veszek is egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Deszka
2014.09.07. 20:05
Nekem eddig csak asztali gépem volt, és az okos telefonokban csalódtam. Erős a gyanúm viszont, hogy legközelebb én is inkább ilyesmit veszek PC helyett. Ha gördülékenyen működik egyszerre az excel, word és a net is, akkor nálam ez a befutó. Pláne mivel hordozható, de az sem mindegy, hogy lényegesen kisebb a fogyasztása, mint egy asztali gépnek. Majd a tesztek, vélemények és a konkrét ár eldönti a kérdést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer Deszk...
2014.09.07. 20:11
Nem helyettesítő termékek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan
2014.09.07. 23:33
Aha, hiszem, ha látom.

Még csak most jött ki, de már drivertámogatás sincs.
Eszméletlen vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Magyar88
2014.09.08. 07:57
Nem tűnik rossz processzornak az biztos.
Majd pár év múlva befektetek egy ilyenbe is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ByrDer
2014.09.08. 12:18
Nem tudom hogy azonos órajelen van-e javulás a teljesítményben a haswellekhez képest, de a rendelkezésre álló adatokból kiindulva, ez passzívan, 4,5 wattos tdp-vel tudja majdnem azt a teljesítményszintet mint a 15 wattos i5 4200U.

Ez utóbbi már több mint használható. Dedikált gpu-val a mai játékokhoz is simán elég. De az IGP-n is elröcögnek a pár éves játékok kompromisszumokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Deszka j.pan...
2014.09.08. 18:54
Pedig a te leírásod alapján remekül helyettesítené az én közel 10 éves P4 konfigomat az 1 giga DDR rammjával együtt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!