iPon Hírek

Elrejti az ujjlenyomat-olvasót az LG

Dátum | 2016. 05. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG Innotek meglehetősen érdekes fejlesztésekkel szokott előrukkolni, és ezúttal is egy különleges megoldás érkezéséről számolhatunk be. A dél-koreai gárda szakemberei olyan ujjlenyomat-olvasót lepleztek le, ami nagyon kicsi helyre beépíthető, és szinte bármilyen formaterv mellett alkalmazható. Az ujjlenyomat-olvasót napjainkban majdnem minden okostelefonon messziről ki lehet szúrni. A mobilgyártók ezt a szenzort általában az előlapon elhelyezett fizikai nyomógombba építik bele, vagy a hátoldalon alakítanak ki neki külön helyet valahol a kamera környékén. Az érzékelő leplezésével többen is próbálkoztak már természetesen, a legjobban eddig a Sonynak sikerült elrejtenie a szóban forgó biometrikus szenzort. A japán fejlesztők nagyon ügyesen az okostelefon oldalán található bekapcsoló gombba integrálták az ultrahangos elven működő ujjlenyomat-olvasót. Ez a megoldás nagyon praktikus, mert így nem vesz el helyet a mobilon az érzékelő, ráadásul a tolvaj azt sem fogja felismerni, hogy ez egy ujjlenyomat-olvasóval felszerelt eszköz, mert igazából semmilyen külső jegy nem utal arra, hogy az a billentyű különleges lenne.
Az LG Innotek újdonsága a riválisokkal szemben mindössze egy 0,3 milliméteres (0,01 hüvelyk!) sávot foglal el a kijelző alatt, és láthatatlan marad a bámészkodó szemek számára. A tervezők jól tudták persze, hogy a kompaktság semmit nem ér akkor, ha nem párosul pontossággal, éppen ezért a fejlesztéskor ez is fontos szerepet kapott. A sajtóközlemény szerint az üveg alá rejtett egység hamis elfogadási aránya (FAR) mindössze 0,002 százalék (!), ez azt jelenti, hogy ötvenezer alkalomból egyszer téved. Az, hogy az érzékelő gyakorlatilag nem vesz el hasznos felületet a mobil előlapján, nagyon jó dolog. Ennek köszönhetően a dizájnereknek nem kell kompromisszumot kötniük, mikor papírra vetik a terméket, akár egészen vékony keretek mellett is lehet használni. Még a strapabíróságra is kitért a vállalat, egy 130 grammos acélgolyót dobtak rá 20 cm-es magasságból, és persze épségben megúszta a kalandot az egység.
Nem az LG Innotek egyébként az egyetlen, aki ilyennel próbálkozik. Korábban például a Qualcommtól is láthattunk már arra példát, hogy a megjelenítővel kombinálták az ujjlenyomat-olvasót. A Qualcomm megoldása ultrahangos hullámokkal térképezi fel annak az ujjbegyét, aki megpróbálja használatba venni az okostelefont. Ez azért jó, mert így nem jelent problémát, ha piszkos az ember keze, mert az ultrahang áthatol mindenféle szennyeződésen. Arról sajnos nem beszélt az LG, hogy milyen elven működteti a saját fejlesztését. Úgy fest egyébként, hogy az LG innovációs részlege nagyon kedveli a keskeny helyre bezsúfolható biometrikus alkotóelemeket, hiszen az év elején meg egy olyan szenzort mutatott be, ami a pulzusmérésre nyújt lehetőséget nagyjából egy milliméter széles felületen. Az új ujjlenyomat-olvasó nem tudni, hogy mely okostelefonnal kerülhet először bevetésre, de az LG Innotek azt nyilatkozta, hogy egy éven belül meg fog jelenni a modul a piacon. Az LG sok más gyártónak szállít alkatrészeket, és egy ilyen megoldásra például potenciális vásárló lehet az Apple. Az iPhone-ok kapcsán régóta fel-felbukkanó pletyka, hogy kijelzővel kombinált ujjlenyomat-olvasót kaphatnak, és így például az LG Innotek már lehetőséget biztosít erre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. foldvari13
2016.05.03. 23:17
" Az iPhone-ok kapcsán régóta fel-felbukkanó pletyka, hogy kijelzővel kombinált ujjlenyomat-olvasót kaphatnak, és így például az LG Innotek már lehetőséget biztosít erre." én úgy tudom hogy az Apple-nek van erre saját megoldása http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2015/02/apple-introduces-an-alternative-touch-id-method-using-full-display-fingerprint-sensors.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hympyke
2016.05.04. 06:18
Végre meglesz a titkosszolgálatoknak a lenyomat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vorosokt
2016.05.04. 10:57
vagy a G6 vagy csinálnak egy külön telefont aminek ez lesz a különlegessége, mint a V10 "anno"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!