iPon Hírek

Elstartolt a Wolfram Alpha

Dátum | 2009. 05. 18.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Még márciusban számoltunk be Stephen Wolfram, a Wolfram Research alapítójának legújabb kezdeményezéséről, a Wolfram Alpha elnevezetű keresőről. A kereső megnyitását a publikum előtt májusra ígérték a szervezők, amit becsületesen be is tartottak.

Az internetes keresés koncepcióját teljesen más irányból megközelítő Wolfram Alpha azonban nem indult valami zökkenőmentesen. A kitűzött időpontban ugyanis hatalmas vihar tombolt az Illinois-állambeli Champaign városában, ahol a rendszer mérnökei dolgoztak. Többek között ezért is, valamint adatbázis és hálózati hibák miatt hiúsult meg a péntek délután 6-órára (magyar idő szerint hajnal 1-órára) kitűzött indulási időpont.


Mire sikerült a rendszert helyrehozni, és a kezdetben meghívásos bétateszt alatt álló Wolfram Alpha keresőt nyilvánossá tenni, itthon már felkelt a Nap. Az eredmény azonban magáért beszél, ugyanis sikerült egy nagyon hasznos és újszerű keresőt összehozniuk az alkotóknak, ami nem a beírt szót/szavakat keresi meg internetes dokumentumokban, hanem részletes választ közöl, amit saját tudásbázisából állít elő nekünk. Igazából elég nehéz és hosszú lenne leírni mit tudunk csinálni a Wolfram Alpha-val, azért inkább javaslom a példák megtekintését, ahonnan sok mindent megtudhatunk a keresőről. Mint látható, rengeteg területen rendelkezik adatokkal a Wolfram Alpha, azonban ez még tovább fog bővülni a közeljövőben.

Maga Stephen Wolfram és közzétett egy screencast-ot, melyen a keresőt mutatja be.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. FeherZolta...
2009.05.18. 15:24
VISSZA A HIRHEZ

látom a kereső ért a matekhez, egyenleteket old, integrál meg minden
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hunmyke
2009.05.18. 17:33
Analízis 2 zh közben jól jött volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. cousin333
2009.05.18. 19:04
Ez nem csoda, hiszen vagy 20 éve a Wolfram Research fejleszti a Mathematica nevű programot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!