iPon Hírek

Eltérő rendszermemóriával érkezett a két új iPhone

Dátum | 2016. 09. 20.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Nem kellett sokáig várni arra, hogy szó szerint ízekre szedjék az Apple új iPhone modelljeit. A páros tagjairól az iFixit és a Chipworks munkájának köszönhetően már egészen mély információkról is beszámolhatunk. Lássuk, milyen alkatrészek lapulnak azokban a készülékekben, amik a következő egy évben alighanem a világ legnagyobb példányszámban értékesített okostelefonjai lehetnek.
Az iPhone 7 és 7 Plus burkolata alá tekintve az első dolog, ami azonnal feltűnt a szakembereknek, hogy mindenfelé gumírozott tömítések vannak, valamint a korábbinál erősebb ragasztások jellemzik őket. Ezeknek a dolgoknak köszönhető az idei iPhone-ok egyik legjelentősebb újítása, hogy az eszközök már IP67 védettséget élveznek. Ez azt jelenti, hogy por egyáltalán nem tud beleférkőzni a szerkezetekbe, és nedvesség is csak úgy juthat át a „védőgátakon”, ha fél óránál tovább tartózkodik víz alatt, vagy nagyobb nyomással kell szembenéznie, mint ami 1 méteren érheti. Fontos ennek kapcsán, hogy az Apple garanciát nem vállal a beázás miatt keletkezett károkért, ami sajnálatos ugyan, de bevett dolog a gyártók körében. A felhasználó csak a vállalat jóindulatára számíthat, ha az IP fokozatú védettséget élvező gép vízkár miatt megy tönkre. A kamerák és a kijelzők tekintetében lényeges új információra nem derült fény a készülékek szétszedését követően sem.
Az Apple az A10 Fusion központi chipre építette fel az új okostelefonokat, amihez kapcsolódik az M10 segédprocesszor is – ez utóbbi feladata egyebek mellett a szenzorok felügyelete. Az APL1W24 jelölésű lapka a TSMC gyártósorairól érkezik, ennek megfelelően 16 nm-es csíkszélességen készül a FinFET eljárás alkalmazásával egybekötve. A chip ennek ellenére egyáltalán nem apró, kb. 125 mm2-es a területe, vagyis 20,5 mm2-rel rálicitál az Apple A9-re. A Chipworks szerint az A10 Fusionnál már bevetésre kerülhetett a TSMC által fejlesztett InFO (Integrated Fan Out) technika, amellyel állítólag vékonyabb chipeket lehet előállítani. Szintén a Chipworks már át is világította az új központi chipet, ami megerősíti azt, hogy két részre bontva 2-2 processzormag dolgozik benne, a grafikus vezérlője pedig hat feldolgozóból épül fel.
Ahogy arról már korábban hallani lehetett pletykákat, az iPhone 7 és a 7 Plus nem ugyanakkora kapacitású rendszermemóriát vonultat fel. Mindkét okostelefonban Samsung memóriamodulok találhatóak, és egyaránt LPDDR4 egységek fedezhetőek fel bennük, ám a 4,7 colos modellbe csak 2 GB-nyi RAM jutott, míg a „nagyképű” társa már 3 GB-tal fog szolgálni. Ez azt jelenti, hogy az iPhone 7 Plus esetében több alkalmazás maradhat bent a háttérben, mint az iPhone 7 vagy a korábbi készülékek esetében, és az IGP kövérebb bufferrel dolgozhat, ami a nagyobb felbontás miatt jöhet jól. A feltárt 128 GB-os modellekben a tárhelyért felelős NAND Flash modulok a Toshibától érkeztek, de ezeket több helyről kapja az Apple, egy másik, 32 GB-os gépben például már SK Hynix lapka került.
Az iPhone-ok annak függvényében, hogy mely szolgáltatónál kerülnek bevetésre, illetve a világ mely régiójában, eltérő hálózati modemet vonultathatnak fel. A Chipworks és az iFixit kiderítette, hogy az okostelefonokban egyrészről továbbra is Qualcomm LTE modem található, másrészről viszont vannak olyan variánsok, amelyek az Intel termékét alkalmazzák. A Qualcommtól az X12 szériás MDM9645M bizonyíthat, az Inteltől pedig az XMM 7360 lesz jelen, az előbbi Cat.12, az utóbbi pedig Cat.10 besorolású, de az iPhone-okban egyaránt 450 Mbps-os letöltési sebesség elérését fogják lehetővé tenni. A hangzásért Cirrus Logic komponensek felelnek; a DAC szerepét ugyanaz az egység tölti be, mint a korábbi iPhone generációnál, az erősítő pedig az új Cirrus Logic 338S00220 lett. A motortérben megfigyelhető még, hogy a 3,5 milliméteres Jack kimenet helyét nem hagyta kihasználatlanul az Apple, oda került az a haptikus motor, ami a nyomásérzékeny Home gombot szolgálja ki. Az akkumulátorokról már korábban részletesebben beszámoltunk, és az okostelefonok szétszedése sem hozott újdonságot ezen a téren.
Végül érdekességképpen arra is érdemes kitérnünk, hogy az iFixittől viszonylag jó osztályzatot kaptak a masinák. Az iFixit mindig pontozza egy tízes skálán, hogy mennyire egyszerű javítani egy adott eszközt, és mind az iPhone 7, mind pedig az iPhone 7 Plus hetest kapott.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. RealDreamQ
2016.09.20. 18:15
Úgy tűnik, az Apple új iPhone-jával nincs minden rendben: fura zajok (sziszegés) jönnek belőle, és a Lightning fülhallgató is érdekes dolgokat művel.

Akik már az első körös országokban megvásárolták az iPhone 7-et furcsa hangokra panaszkodnak...

A jelenséget "hissgate" néven emlegetik a netezők. Korábban "antennagate"-nek hívták azt, amikor az iPhone 4-nél elment a térerő, ha valaki rosszul fogta a telefont. Az iPhone 6-nál pedig ott volt a "bendgate", amikor meghajolt a telefon fém külseje.
A sziszegés általában nagyobb terhelés esetén hallatszódik az iPhone 7-ből a felhasználók észrevételei szerint. A Lightning csatlakozós Earpodra is többen panaszkodtak. Ha a fülhallgató túl sokáig van bedugva a telefonba, a vezérlőgombos rész sokszor nem működik, vagyis nem lehet szabályozni a hangerőt, vagy kezelni Sirit és a hívásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba RealD...
2016.09.20. 20:42
De legalább nem gyullad ki !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. xilence ChoSi...
2016.09.21. 08:37
Te viszont égsz az ilyen buta megjegyzésektől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba xilen...
2016.09.21. 13:00
Igen, rettentően égek, reggel óta fújom magam poroltóval !
Ja, nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!