iPon Hírek

Eltűnnek a piacról a Z sorozatú Atom CPU-k

Dátum | 2009. 08. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel várhatóan szeptember folyamán mutatja be legfrissebb netbookokhoz és nettopokhoz szánt platformjait, amelyek PineTrail-D és PineTrail-M kódnévvel lesznek ellátva. A termékek a jelenlegi megoldásokkal ellentétben már nem három, hanem csak két chipből fognak állni: a processzorba kerül a memóriavezérlő és az integrált grafikus vezérlő, míg az I/O vezérlésről a TigerPoint chip fog gondoskodni, mint arról nem is olyan régen már beszámoltunk.

Intel Atom Z5xx: hamarosan már csak történelem lesz.
Az újdonságok érkezésével elkerülhetetlen, hogy az Atom processzorok piaca is átalakuljon: a gyártó 2009 végétől kezdve nem szállít majd több Z sorozatú Atom processzort a netbook gyártók számára, helyettük kizárólag a régi és az új N sorozatú központi egységek lesznek elérhetőek. Az Acer, ASUS és MSI által leadott rendelések ennek ellenére zökkenőmentesen leszállításra kerülnek. Az Intel ezzel a lépéssel, vagyis a Z sorozatú Atomok nyugdíjazásával egyértelműen el kívánja határolni egymástól a netbook és MID szegmenseket. A Z sorozatú Atom processzorok eredetileg mobil internet-képes készülékekben, vagyis MID konfigurációban kaptak volna helyet, ám az idő múlásával egyes netbookokban is feltűntek. A MID készülékekben helyet foglaló Z sorozatú chipek az újabb, alacsony fogyasztás mellett üzemelő US15W lapkakészlettel karöltve vannak jelen a piacon. Általánosan elmondható, hogy a netbook piac túlnyomó részét az Atom N sorozatú processzorokból és Intel 945-ös lapkakészletekből álló megoldások uralják.

A forgalomban lévő Z sorozatú Atom processzorok specifikációi.
A Z sorozatú Atom processzorok a 10 hüvelykesnél nagyobb kijelzővel ellátott netbookokban népszerűek, mint amilyen az Acer Aspire One 751, az Eee PC 1101HA vagy a Dell Mini 12-ese. Ez valószínűleg azért van így, mert a gyártók a nagyobb képátlójú kijelzőt az alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelő Z sorozatú processzorokkal kívánták kompenzálni, így pedig takarékoskodnak az akkumulátoridővel, legalábbis egy N sorozatú Atom processzorhoz képest mindenképpen.

Méretarányok.
Az Intel döntésével egy füst alatt az Atom processzorral szerelt netbookok kijelzőinek növekedését is megállította, ami azért fontos, mert így a nagyobb kijelzővel ellátott Atom rendszerek nem rontják a drágább processzorral szerelt notebookok forgalmát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. twollah
2009.08.02. 18:08
Valaki latott mar valahol Z550-es CPU-val szerelt gepet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ssanyi2
2009.08.02. 21:21
Ezekkel az új procikkal csak az a baj, hogy 3d lassítót építenek bele. Mivel képtelenek normális teljesítményű video vezérlőt építeni. Ezzel az integráljunk mindenáron szisztémával csak az nvidiával akarnak kiszúrni. És persze azokkal a szerencsétlenekkel, akik ilyet vesznek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2009.08.02. 22:32
Hát nagyon nem. Nem mind1 neki pl. h a vevő a jóval olcsóbb atommal szerelt gépet veszi-e meg, vagy a drágább celeront, mert a kettő tudásban túl közel esett egymáshoz. Nem akarja hogy egyik terméke belső konkurenciát állítson egy másiknak. Amúgy ha a példa nemjó az elején, az azért van mert nagyon nem vagyok otthon atom és netbook téren, de a logika mindenféleképpen vmi ilyesmi, mint amit a példa sejtet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pjszilard
2009.08.02. 22:49
Ra akarjak venni az AMD-t hogy normalis aru netbookot gyartson es kiszoritsa az Nvidiat?
Jo lenne ha nem eroltetnek a hasznalhatatlan integralt videovezerloiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!