iPon Hírek

Eltűnt fajt utánoz a korallsikló

Dátum | 2014. 06. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Amerikában honos vörös királysikló, másik nevén korallsikló érdekes evolúciós stratégiát folytat: a faj tagjai egy olyan mérgező kígyó kinézetét imitálják. Ez még önmagában talán nem is lenne meglepő, az utóbbi évek kutatásai azonban kiderítették, hogy a siklók észak-karolinai populációja azt követően is folytatta a halálos korallkígyók utánzását, hogy azok több mint fél évszázada kivesztek a régióból. Sőt: a környék mai korallsiklói jobban hasonlítanak a korallkígyókra, mint elődeik. A helyi néphagyomány szerint a csíkos hüllők közt úgy lehet különbséget tenni, hogy a színek sorrendjét figyeljük: ha a vörös szomszédságában sárga van, a mérges változattal, ha fekete, az ártalmatlan siklóval van dolgunk. A mimikri célja egyébként a ragadozók, például a rőtfarkú ölyv megtévesztése, amely messziről elkerüli a rá is veszélyes mérges kígyókat.
A mérges korallkígyó
Az észak-karolinai Sandhills erdejében egykor együtt élt mindkét kígyófaj, a korallkígyók azonban a hatvanas években végleg eltűntek a környékről, mondja Chris Akcali evolúciós biológus. A szakértő és kollégája, David Pfennig a biológiai mimikri kialakulásának és fejlődésének kutatói, és a korallsiklók kapcsán arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja a mintázat alakulását az általuk utánzott faj eltűnése. Ennek kiderítése érdekében begyűjtöttek néhány helyi korallsiklót, a korallkígyókból pedig egy ma is lakott floridai élőhelyről szedtek össze egy pár példányt. Előzetes elképzelésük az volt, hogy a mimikri tárgyának eltűnésével a mintázat lassan szétesik, a siklók egyre kevésbé kezdenek hasonlítani mérges társaikra, és esetleg egy másik, az új helyzetben sikeresebbnek bizonyuló mintázat kezd elterjedni a populációban. Legnagyobb meglepetésükre azonban ennek szöges ellentéte történt: a napjainkban begyűjtött siklók jobban hasonlítanak a korallkígyókra, mint a hetvenes években vizsgált példányok. Egyre hasonlóbb például a vörös és a fekete sávok szélessége a két fajban, holott korábban a sikló fekete sávjai jól láthatóan szélesebbek voltak a kígyókon lévőknél. A floridai élőhelyen, ahol továbbra is együtt él a két faj, ugyanakkor nem figyelhető meg hasonló változás a korallsiklók körében.
A korallsikló általánosan elterjedt és észak-karolinai változata
Akcali szerint az lehet a magyarázat, hogy egy olyan élőhelyen, ahol mindkét faj tagjai megtalálhatók, a ragadozók messziről elkerülik a riasztó mintát, így kevésbé hasonló sávokkal is esély van a túlélésre. Ha viszont a mérges faj tagjai kihalnak, vagy nagyon ritkává válnak, a siklókra vadászóknak megéri megkockáztatni, hogy lecsapjanak a vörös-fekete sávos állatokra, hiszen jó eséllyel az ártalmatlan változatot támadják meg. Így tehát jelenleg Sandhills erdejében azok a korallsiklók boldogulnak a legjobban, amelyek leginkább hasonlítanak a mérgező kígyókra. Hosszabb távon azonban nem fog működni ez a stratégia, mivel a ragadozók idővel elfelejtik, hogy a korallkígyók valaha is léteztek, és a mintázat hatását veszti, mondja Akcali. Tom Sheratt, a Carleton Egyetem biológusa ugyanakkor nem biztos abban, hogy így lesz. Amíg ugyanis nem túl nagy távolságokban léteznek mérges korallkígyók, a nagy területeket bejáró, szárnyas észak-karolinai ragadozók jó eséllyel összefutnak ezekkel pályafutásuk során. A mintázat tehát még hosszú ideig betöltheti hivatását, és megőrződhet a helyi a siklókon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Gamedavid
2014.06.12. 14:23
"ugyanakkor nem biztos, hogy abban, hogy így lesz. "

Köszi, a cikket. Érdekes volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.12. 14:39
Thx, javítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. coolpet
2014.06.12. 14:56
Szerintem egyik kigyoharapas sem kellemes, es jobb mind elkerulni.

Miert is konfrontalodnak veluk? Kigyopecsenye vegett vagy miert is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemeth04
2014.06.12. 15:08
"Így tehát jelenleg Sandhills eredjében azok a korallsiklók boldogulnak a legjobban"

Nem tudok mit írni tényleg érdekes és meglepő ez az evolúció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TamasHUN
2014.06.12. 16:37
"Vörösre sárga, mehetsz a halálba. Vörösre fekete, megúsztad, hiszed-e?"

Bear Grylls - A túlélés törvényei
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.12. 18:00
Fel sem merült bennem, hogy ennek lehet magyar megfelelője köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandamoniu...
2014.06.12. 18:01
Akkor követhetnék a példájukat és eltűnhetnének ők is.
Viccet félretéve, érdekes cikk, köszönet érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2014.06.12. 18:58
Az ember is azért lett sikeres faj, mert fokozatosan Chuck Norris-ra kezdett hasonlítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!