iPon Hírek

Elutasította a bíróság a CERN elleni keresetet

Dátum | 2012. 10. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A münsteri bíróság megfelelő bizonyítékok hiányában elutasította azt a keresetet, amelyet egy német nő nyújtott be a svájci Nagy Hadronütköztető (LHC) leállítására. A hölgy azzal vádolta meg a CERN-t, hogy felelőtlen kísérleteivel minden földi élet megsemmisülését okozó fekete lyukakat fog létrehozni.

A bíróság átvizsgálta a CERN biztonsági jelentéseit, és semmiféle nyomát nem találta annak, hogy a részecskegyorsító működése bármiféle veszélyt jelentene a közre. Mivel nem volt ok kételkedni a jelentések igazságtartalmában, a törvényszék úgy ítélte meg, hogy a felperes vádjait semmiféle elfogadható bizonyíték nem támasztja alá.

A nő korábban már a karlsruhei szövetségi alkotmánybíróságon is megpróbálta leállíttatni a CERN tevékenységét, nem sok sikerrel.


A CERN kutatói júliusban jelentették be, hogy rátaláltak egy, az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozon tulajdonságait hordozó szubatomi részecskére, amely létezésének bizonyítása a 2008-ban átadott LHC egyik fő célkitűzése volt. A Genf szomszédságában található létesítményben nagy energiájú protonnyalábokat ütköztetnek egymással, és az ütközések nyomán létrejövő reakciókat vizsgálják.

A mostani per nem az első hasonló jellegű megmozdulás a CERN ellen, néhányan szintén azért szeretnék leállítani a kísérleteket, mert attól félnek, hogy az LHC előbb-utóbb egy megsemmisítő gravitációs erejű fekete lyukat hoz létre, mások pedig attól tartanak, hogy a strangelet néven emlegetett egzotikus kvarkanyag-darabkák önmagukhoz hasonlóvá alakítva „felfalják” bolygónk anyagát.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Avisto
2012.10.17. 20:23
Mintha egyesek még a sötét középkorban tengetnék napjaikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim
2012.10.17. 20:37
Ez hasonló kategória, mikor a sarki dohányárusnál a szakmunkást csak félig megjárt takarítónő politizál. Fingjuk nincs a zajló folyamatok szakmai hátteréről, de reklamálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. tomazolika
2012.10.17. 21:09
Avisto
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. zoleeno1
2012.10.17. 22:07
Asagrim - 2012-10-17 20:37:06
Nem kéne ide keverni szerintem, de ha már itt tartunk: a "magyar politika" és a "szakmai háttér" szavakat nem is volna szabad 1 mondatban említeni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. hordo89
2012.10.17. 22:16
Idiocracy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Cooley
2012.10.17. 22:49
Én annyira nem értek ehhez a témához, de amennyire tudom, nagyon-nagyon-nagyon - és még sok nagyon - kis tömegű részecskék mozognak a gyorsítóban, és az össztömegük is elenyésző. A fekete lyukak meg legjobb tudomásom szerint rendkívül nagy tömegkről híresek. Valamiért nem érzem, hogy egy, a gyorsítóban létrejövő fekete lyuktól kellene tartanom. Valamint amennyire tudom, a legveszélyesebb mellékterméke a gyorsítónak az antihidrogén, de az is olyan elenyésző mennyiségű, hogy kár is veszélyforrásként kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Phantomstr...
2012.10.17. 23:17
Ijesztő, hogy mennyi ilyen hülye szaladgál szabadon a világban. Ez meg ráadásul még szorgalmas is. Az emberiség jövője érdekében remélem, hogy nem szaporodnak el nagyon.

És most kezdem a buzgálkodást:
"megpróbálta leállíttatni a CERN tevékenységét, de tevékenységét ott sem koronázta siker"

Egy kissé zavaró itt ez a sok tevékenység. Bár lehet, hogy csak nekem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. raiden
2012.10.17. 23:20
gyötrelmes kínok közt halunk meg mind! igen, a cicád is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Jools
2012.10.17. 23:24
Phantomstranger: javítva, kösz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim raide...
2012.10.17. 23:32
Jajj nee, csak a cicám nee!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Hidalgo91
2012.10.18. 00:38
Sok itt az atomfizikus!
A kísérletekről meg annyit:
hogy rengeteg tudós ellenzi azokat világszerte, akik valószínűleg konyítanak valamit a dolgokhoz, és amit a kísérletezés is jelent fogalmuk sincs a végeredményről, még az be nem következik, ezért kísérlet.
Azon hogy a biztonsági jelentések nem tartalmaznak mindent, nem lepődnék meg hiszen rengeteg nagy találmány a néphez több év - évtized után jut el (vagy soha), erre pedig ugye volt már jó pár példa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Smoke
2012.10.18. 01:04
Hidalgo91

Link?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Hidalgo91
2012.10.18. 01:39
Smoke
mire kell link?!

Az eltitkolt találmányokra?
Keres rá Teslára
És a halálának a körülményére valamint miért foglalta le az összes kutatásának az eredményét valamelyik amcsi hatóság, ja aztán eltűnt minden belőle, tudom csak én képzelem bele a dolgokat.
itt van ez, nem tudom h igaz vagy sem de elgondolkodtató:
http://www.youtube.com/watch?v=D5RCABeNeP4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Padrepapp
2012.10.18. 05:45
A CERN potenciálisan létrehozhat fekete lyukatkat, ha a részecskefizikában érvényesül az ADD modell. Ám ezek úgynevezett "mikro fekete lyukak", amik a Hawking sugárzás miatt a másodperc töredék része alatt "elpárolognak".

Ha a CERN képes létrehozni mikrofeketelyukat, akkor annak inkább örülni kéne, mint félni tőle, hiszen "laboratóriumi" körülmények között vizsgálni ezeket az objektumokat, rendkívül fontos információval bővítheti a fizika sok területét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Parano1d
2012.10.18. 06:13
Tényleg közeleg a vég, de nem kell ide fekete lyuk, hogy kipusztuljunk, elég csak a jelenlegi életformánkat fenntartani, hamar leamortizáljuk a bolygónkat, vagy túlnépesedünk, stb... Azért az is gáz, hogy egy ilyen dolognak van hírértéke, ez a "tudományos bulvár".
Magamon is elcsodálkozom, hogy képes voltam venni a fáradságot, és hozzászólni :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. SuhiTomi
2012.10.18. 07:39
Phantomstranger
Az egyik "tevékenységét" szót nyeli majd el a fekete lyuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr... Hidal...
2012.10.18. 09:58
"A kísérletekről meg annyit:
hogy rengeteg tudós ellenzi azokat világszerte, akik valószínűleg konyítanak valamit a dolgokhoz"


Tudod, rengetegszer hallottam már ezt az érvet más vitákban. Az eredmény mindig az lett, hogy azok a rejtélyes tudósak valójában egy törpekisebbség a tudósok között. Arányosan még annál is kevesebben vannak, mint amennyi a skizofrénia aránya a társadalomban. Ráadásul még ők sem olyan szakirányú tudósok.

Ezen kívül ez egy ismert érvelési hiba, a tekintélyre hivatkozás, amikor az a lényeg, hogy ki mond valamit, nem az, hogy mi is amit állít.

"Azon hogy a biztonsági jelentések nem tartalmaznak mindent, nem lepődnék meg"

Ez pedig a személyeskedést súrolja. Szintén érvelési hiba. Ahelyett, hogy az álláspontodat bizonyítanád vagy az ellenfélét cáfolnád, az ellenfeled támadod és hiteltelennek állítod be a szavát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. SuhiTomi
2012.10.18. 10:16
A Steins;Gate című anime-ben is szó van a CERN-ről, meg a fekete lyuk kísérletről. Ott is az van, hogy a hivatalos jelentésekben nincs szó arról, hogy létrehoztak egy fekete lyukat, de miután feltörik a rendszerüket találnak belsős levelezést a fekete lyuk programról. Persze ez csak fikció, vagy mégsem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KristofK94
2012.10.18. 13:01
SuhiTomi FB már a nyomodba van, én kerülném a mikrókat...

az egészre annyit tudok mondani hogy mindenhol vannak emberek akik túlzottan unatkoznak. Inkább a fekete lyukba haljunk bele minthogy mi tegyük tönkre a földet.
Fejlődés és a technika mindenek felett. Tüttürüü
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dj
2012.10.19. 11:06
A pokol útja jószándékkal van kikövezve. Ismerős? Azért az elhallgatott kísérletek és biztonsági problémák nem csak az oroszokra jellemző. Vagy gondoljunk Teller Edére, Szilárd Leóra akik az atombomba bevetése után meghasonultal, mert ők nem ezt szerették volna. Ők csak elrettentésül és a németeket megelőzendő akarták az atombombát létrehozni. De voltak ott politikusok és katonák is, akiket a mérnöki naívitás és a tudósi alázat nem nagyon hat meg. Mint most is. Remélem, hogy itt ez nem fog bekövetkezni, de hogy titkos katonai projektek itt is vannak az is biztos. Persze nem attól kell félni, hogy egy fekete lyuk elnyeli a földet. Én inkább a katonai tömegpusztító fegyverek miatt aggódom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. agyturbini...
2012.10.19. 12:03
Hol kezdjem...mar nem is tudom...talan az elso mi az a fekete lyuk...ha ezt egy picit is fel tudjuk terkepezni maris rajohetunk koze sincs ahhoz amit csinalnak marmint napi rendszerreseggel. Persze amint irtak elottem letre tudjak hoznai annak makroszkopikus es Veszelytelen testveret(aki egyaltalan latott mar fizika orat ami elmagyarazza a Tomeg szo jelenteset talan megerti). A masodik problemam akkor mirtnem a kormanyt perelte be hiszen azok a semmire kellok hagyjak hogy ilyen csufsagokat az O hozza nem ertesukbol elkovessenek...(ha mar abszurdum akkor legyen nagy nem de). Es igen a legveszelyesebb a hulyeseg szorgalommal es kitartassal parosul(lasd hova vezette eddigi eletunket a Nagy gazdasagi "ZSENIK" vezetese(nem politikara gondoltam). Ergo Ilyen embereknek kellene perelni az osszes orvost hiszen munkalyuk miatt egyre sullyosabb problema a tulnepesedes a es a sok ember egyszer csak fekete lyukka all ossze es elnyeli a vilagot... Szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. VAjZY
2012.10.24. 04:17
Azért az nonszensz, hogy az ilyeneket egyáltalán figyelembe veszik az ottani bíróságok. De ami értelmes per lenne a világban, azt nem - egyből idiótának kiáltják ki vagy rosszabb esetben le is csukják az ilyeneket. A tudományos részéhez hozzászólva pedig ahogy Asagrim írta a második komentben, aki nem ért hozzá, miért gondolja, hogy igen? Legalább nézett volna előtte utána, hogy mivel is foglalkoznak ott, mielőtt hisztizik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6...
2012.10.24. 08:07
dj - Már most is olyan tömegpusztító fegyverekkel rendelkeznek a nagyhatalmak, hogy ezen semmi nem múlik, 1 gombnyomással az egész bolygót meg lehetne semmisíteni. Ma már a fő katonai kutatások nem a fegyverek erejéről szólnak, hanem az észlelésről és a titkos célba juttatásról. Az erejének már a hidegháború óta nincs ami ellenálljon.

VAjZY - Még szerencse, hogy utánanéznek és nem egyből lehülyézik a polgárt akinek az adójából ezt csinálják. Szép is lenne a világ ahol ha a panaszossal nem értenek egyet, akkor a hivatalok lehülyéznék. Nem értek egyet a pereskedéssel, de ami ennél is rosszabb lenne, ha nem lenne rá lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nextman
2012.10.24. 13:15
Makroszkopikus? ?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.24. 15:35
Persze, ez természetes, de egy bíróság nem tudja alapból, hogy ott mivel foglalkoznak (csak ennyire). Berohanok a bíróságra random, hogy szerintem a kormány már 20 éve lopja a pénzünket, mennyire fognak komolyan venni? Nem hiszem, hogy egyáltalán tárgyalásra kerülne sor. Nem úgy értettem, hogy alapból el kell küldeni mindenkit, aki kételkedik, de azért ilyen szinten...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MeTrIkUsTe... Smoke
2013.04.06. 20:38
Jajj, ne! Egy újabb Tesla-hívő.
Ti mind hülyék vagytok?
Könyörgöm: miéééééééééééért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!