iPon Hírek

Ember vagy előember?

Dátum | 2007. 03. 20.
Szerző | Szele Tamás
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A kérdés a legkevésbé sem blőd. Az embertan régészeinek a legtöbb fejfájást az okozza, hogy ha valahol találnak egy emberi-előemberi kövületet, arról hogyan mondják meg, már a mai ember fajához tartozott-e, vagy még egy korábbi állapotban tengette a napjait. A grenoble-i egyetem tudósa, Paul Tafforeau most új módszert talált ki ennek a megállapítására - természetesen a modern technika és számítástechnika segítségével.

Tafforeau abból a kétségbevonhatatlan tételből indult ki, hogy a majmok és az előemberek kicsinyei sokkal hamarabb serdülnek fel, mint az intelligens emberek gyermekei. Ennek nyilvánvaló oka, hogy ki kell fejlődnie annak az értelemnek valamikor. Tehát, ha egy lelőhelyen gyermekkoponyára bukkannak, mondhatni nyert ügye van a régészeknek. Csakhogy mi módon állapíthatjuk meg, mennyi idős korában hunyt el az illető gyermek? Nos, a fogaiból.


A fogak éppúgy rétegesen növekednek, mint a fák, valósággal évgyűrűket találhatunk bennük. Tehát, ha a gyermekkoponya - mondjuk - tízéves, de még gyermeki, akkor itt emberek laktak. Ha nem, akkor az eleik. És ezt nem lehet C-14-es módszerrel sem meghatározni, mert hosszú ideig éltek a bolygón egymással egyidőben emberek és előemberek. Tehát marad a fogászi módszer, melyhez Tafforeau és csoportja a legújabb röntgenszikrotronos mikrotomográfiát használja, hihetetlenül pontos számítógépes képalkotási módszereket igénybe véve.

A csoport első sikerét már el is érte: egy százhatvanezer éves, marokkói, közelebbről Jebel Irhoud-i gyermekkoponyáról állapították meg, hogy bizony ember volt. Homo Sapiens. Annyit legalább biztosan tudunk, hogy a kora kőkori Marokkóban értelmes emberek éltek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.03.20. 15:52
Mi a különbség az ember és az ősei között? Például a foga... A kérdés a legkevésbé sem blőd. Az embertan régészeinek a legtöbb fejfájást az ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!