iPon Hírek

Emberek helyett mikrobák építették Zákinthosz ősi „városát”

Dátum | 2016. 06. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Amikor néhány évvel ezelőtt néhány búvár oszlopmaradványokra emlékeztető struktúrákat fedezett fel Zákinthosz szigete mellett, a régészek a felvételek alapján még úgy hitték, hogy egy újabb ősi görög város nyomaira akadtak rá a sekély vízben. Amikor aztán a helyszínre érkeztek a szakértők, meglepődve tapasztalták, hogy a köveken kívül semmi más nem utal az egykori emberi jelenlétre: a lelőhelyen se cserepeket, se csontokat, se más olyan tárgyi bizonyítékot nem sikerült előásni, ami arra utalt volna, hogy valaha is emberek éltek a területen.
Azóta az is kiderült, hogy ennek mi az oka. A látszólag emberkéz munkálta köveknek semmi közük ókori elődeinkhez, azokat ugyanis nem őseink faragták ki, hanem a metán lebomlásának melléktermékeként jöttek létre. Az „oszloptöveket” nem emberek, hanem mikrobák nemzedékei formálták megtévesztő alakjukra. Az ennek folyamatát ismertető tanulmány nemrég jelent meg. Ebben Julian Andrews, a Kelet-Angliai Egyetem geokémikusa kollégáival azt fejti ki, hogy területen metán szivárgott a felszínre a mélyből, felfelé tartó útja során áthaladva a tengerfenék baktériumok lakta üledékén is. Ezek a mikrobák metánból termeltek energiát saját működéseik számára, megváltoztatva az üledéket átjáró tengervíz kémiai összetételét. Ennek eredményeként karbonátásványok kezdtek kiválni a vízből, a létrejövő dolomit pedig az üledékkel keveredve kemény, sűrű kőzetet, úgynevezett konkréciókat formált. Attól függően, hogy a metán hogyan tört elő a mélyből, ilyen módon változatos alakú formák jöttek létre, pontszerű forrás esetén például oszloptövekre emlékeztető, kerek alakzatok keletkeztek. Andrews és társai eredményei azt sugallják, hogy a konkréciók néhány millió éve keletkezhettek az üledék mélyebb rétegeiben, és ezek a tengerfenék eróziója nyomán csak jóval később bukkantak elő onnan.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. ChoSimba
2016.06.06. 16:18
Ja, persze. Nem logikusabb, hogy földönkívüliek voltak ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ny
2016.06.06. 17:57
"Amikor aztán a helyszínre érkeztek a szakértők, meglepődve tapasztalták, hogy a köveken kívül semmi más nem utal az egykori emberi jelenlétre:"

Régészszakértők akik nem ismerik fel az emberkéz által megmunkált köveket. Komolyan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim ChoSi...
2016.06.07. 09:26
Először jót röhögtem, de aztán ránéztem a képekre, majd a cikkben taglalt magyarázatra, ami után előbb elhinném az idegenes sztorit.

Az nem lehetséges például, hogy mégis ember alkotta dolgok, amiken a mikrobák üledéket képeztek, vagy egy ilyen eshetőséget a túl egyszerű volta miatt nem is vesznek számításba? Komolyan néha úgy tűnik, hogy direkt túlbonyolítanak egy magyarázatot, hogy fényezzék magukat mennyire bonyolult a szakterületük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2016.06.07. 10:01
Az alsó képen az egy mikróba-stadion?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba dzsuz...
2016.06.07. 11:56
Inkább R2D2 behorpadt tetővel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!