iPon Hírek

Emberi bőrt nyomtatna a L’Oréal

Dátum | 2015. 05. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Hogy egy kozmetikai cégnek sok emberi bőrre van szüksége, az nem jelent különösebb meglepetést. A L’Oréal az 1980-as évek óta foglalkozik emberi bőrminták növesztésével, hogy hatékonyabbá tegye saját termékeinek tesztelését. A francia kozmetikai vállalat most új lépésre készül, és közös projektbe kezdett a Forgács Gábor által alapított, Organovo nevű, bionyomtatásal foglalkozó amerikai startuppal, hogy együttesen megfejtsék, hogyan lehet élő, lélegző bőrt nyomtatni. Ahogy már említettük, a L’Oréal nem számít újnak a bőrgyártásban. Az állati tesztek visszaszorítása érdekében a cég az több mint harminc éve foglalkozik bőrnövesztéssel. Lyoni laboratóriumukban évente több mint 60 ezer emberi bőrmintát hoznak létre, ami összesen nagyjából 5 négyzetméternyi bőrt jelent. A minták egyenként fél négyzetcentiméteresek, és a legvastagabbak körülbelül 1 milliméteresek.
A jelenleg használt bőrnövesztési módszer azonban meglehetősen hosszadalmas, és költséges is. A bőrmintákat olyan szövetekből hozzák létre, amelyeket plasztikai műtéteken átesett betegek adományoznak a célra. A piciny bőrdarabokat vékony szeletekre vágják, majd sejtekre szedik szét. Ezeket a sejteket aztán megfelelő táptalajra helyezik, amely az élő testi környezetet igyekszik imitálni. Egy-egy minta nagyjából egy hét alatt készül el. A kész bőrdarabkák felét a L’Oréal használja saját termékei tesztelésére, az éves „termés” másik felét pedig más kozmetikai cégeknek adják el hasonló célokra. Jelenleg kilenc különböző bőrtípus mintáit állítják elő, és a darabkákat egyenként körülbelül 70 dolláros áron kínálták 2011-ben. Az Organovo bevonásával azt remélik a L’Oréal mérnökei, hogy a bőrnövesztés felgyorsulhat és automatizálódhat a következő öt évben. Az Organovo emberi szövetek háromdimenziós nyomtatásával foglalkozik, a bőrrel azonban eddig nem különösebben foglalkoztak. A test más részein kifejezetten otthon vannak, hiszen például a Merck munkatársaival közösen máj- és veseszövetek létrehozásán dolgoznak. A bőrnyomatás legfontosabb momentuma a „biotinta” létrehozás lesz, amely a kívánt bőrtípus több sejtből álló építőköveiből áll össze. A nyomtatás során ezeket helyezi majd egymás mellé az Organovo NovoGen Bioprinting Platformja. Bár a kész mintákat egyelőre csak tesztelésre szánják, a szakértők abban reménykednek, hogy a módszerrel egy napon személyre szabott, beültethető szöveteket is létre lehet majd hozni, így hozva helyre például a súlyos égési sérülésekből eredő károkat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Terror
2015.05.26. 23:04
Lassan tényleg eljutunk arra a pontra, hogy ránézel egy nőre, és lövésed nincs, mit látsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2015.05.27. 00:57
Nem hinném hogy szépségápolásban lenne jelentősége mivel a bőr folyamatosan cserélődik azaz hámlik még észrevétlenül is. Gyógyászatban sem hinném hogy forradalmi lenne mert eddig is tudták helyettesíteni az égési sérültek bőrét ilyen vagy olyan megoldásokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. peti198706...
2015.05.27. 06:55
Spoiler: Kara Automatized - L’Oréal is erre fog jutni, s hozzájárulni a végén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.27. 15:08
De legalább hülyeséget ne írnál, ha már mindenképpen minden egyes tudományos cikkhez oda kell böfögj valamit.

Egy ilyen eljárásnak épp hogy a gyógyászat látná legnagyobb hasznát. A legtöbb égési sérült esetében a teljes testfelület 50% feletti égése esetén 40% feletti a halálozási arány. Még ha túl is élik, meséld már el, hogy mégis ki lenne olyan jó, hogy egy másik embernek a teste 50%-ra átültetendő bőrt ad? A legtöbb súlyos égési sérültnek sem lehetősége, sem pénze, sem donora nincs kiterjedt bőrfelületek cseréjére. Erre tökéletes megoldás lenne, ha egyén-specifikus bőrt tudnánk 'gyártani', de végülis persze, én sem hinném, hogy forradalmi lenne... komolyan mondom Te már görbíted a teret a butaságoddal!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!