iPon Hírek

Emberi májat növesztettek felnőtt egerekben

Dátum | 2013. 07. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy japán kutatócsoport emberi őssejtekből működőképes májat növesztett egerekben. A miniatűr szervek létrehozásához szükséges prekurzor sejteket a laborban hozták létre, majd ezeket ültették be a kísérleti állatokba, ahol aztán a máj tényleges kifejlődése végbement. A kutatás hosszú távú célja egy olyan, transzplantációt helyettesítő kezelési módszer kidolgozása lenne, amelynek során a károsodott vagy beteg szerv helyére csak be kell juttatni az adott szövetféleség prekurzor sejtjeit, az új, egészséges szerv pedig helyben kifejlődik ezekből. Az úgynevezett indukált pluripotens őssejteket felnőtt szövetekből hozzák létre átprogramozás révén, és gyakorlatilag bármilyen szomatikus sejt prekurzorai létrehozhatók belőlük. A dolog nagy előnye, hogy a páciens saját sejtjeinek felhasználásával, személyre szabott új szövetek és szervek hozhatók létre, így nem kell aggódni a kilökődés miatt. Laborkörülmények között azonban nagy nehézségekbe ütközik egy teljes szerv, illetve bármilyen háromdimenziós szövet létrehozása. A kutatók éppen ezért úgy döntöttek, hogy bár Petri-csészében (in vitro) kezdik meg a szerv növesztését, ezt egy állatba beültetve (in vivo) fejezik be. Többféle „receptet” próbáltak ki, mire rátaláltak az ideális sejtösszeállításra: rájöttek ugyanis, hogy amennyiben az indukált pluripotens őssejtekből létrehozott máj prekurzor sejteket két másik, az embrionális májfejlődésben szerepet játszó sejtvonal tagjaival keverik, a sejtek spontán módon összeállnak egy 4−5 milliméter átmérőjű, térbeli struktúrába, úgynevezett májbimbót hozva létre.

Ezeket a májbimbókat ültették aztán be az egerekbe, amelyek immunrendszerét előzőleg hatástalanították. A beültetett kis sejtcsoportok hamar fejlődésnek indultak, rákapcsolódtak az állatok vérkeringésére, és gyakorlatilag miniatűr, de működőképes májakká nőtték ki magukat. Az apró szervek az emberi májra jellemző proteineket termeltek, és olyan méreganyagok lebontásával is boldogultak, amelyre az egér mája normális esetben nem képes, az emberé viszont igen. A prekurzor sejtek szervezetbe való beültetésével megoldódott a laborbeli szervnövesztés legtöbb problémája, hiszen például nem kellett azzal törődni, hogyan alakítsák a fejlődő szerv struktúráját, vagy hogyan kapcsolják rá később a recipiens szervezet saját rendszereire. Mindezen kérdéseket a fejlődés során a beültetett májbimbó és a szervezetbeli környezete közösen megoldotta. A szakértők szerint ugyanezzel a módszerrel más szervek, például vesék és hasnyálmirigyek is létrehozhatók lehetnek. A projekt következő fázisában főemlősökön szeretnék kipróbálni a technikát, majd ha minden jól megy, idővel embereken is. A kísérlet igazolta, hogy amennyiben biztosítva vannak a megfelelő „alapanyagok”, a felnőtt szervezet is képes primitív szövetekből új szerveket létrehozni. Az emberi kipróbálás azonban még odébb van, és néhány problémát meg kell oldani, mielőtt a májkárosodott betegek új májat növeszthetnek maguknak. Ezek egyike, hogy ahhoz, hogy egy felnőtt emberi máj kifejlődhessen, rendkívül nagy számú májbimbóra van szükség, amihez viszont több milliárd indukált pluripotens őssejtből létrehozott prekurzor sejt kell. Ilyen mennyiségű sejt „legyártására” pedig jelen pillanatban még nem áll rendelkezésre megfelelő technológia. Ha azonban a következő pár évben sikerül ilyet kifejleszteni, a szakértők szerint egy évtized múlva már akár emberekben is alkalmazható lehet a módszer.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. kiskoller
2013.07.04. 20:42
Minden alkesz álma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim
2013.07.04. 20:47
Rendkívüli és fontos előrelépésnek hangzik, a kérdés viszont felmerült bennem, hogy mennyi idő míg szervezeten belül kifejlődik a helyettesítendő szerv, illetve addig hogyan lehet megoldani a funkciója helyettesítését míg az a szerv fejlődik, tehát nem képes ellátni egy teljesen kifejlett szerv feladatát.

További kérdés ami felmerül, hogyha "áthidalják" ennek a növesztendő szervnek a funkcióit hogy addig se haljon bele a beteg a szerv hiányába míg a pót szerv növekszik, az mennyire van negatív hatással a növekedő szervre, mert ezzel gyakorlatilag belenyúlnak a működési folyamatába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 Asagr...
2013.07.04. 21:00
Ameddig fejlődik az új szerv addig speciális tápanyagokat kap a beteg hogy minél kevesebb méreganyag termelődjön így tehermentesítik a májat és megtisztítják a vért vagy egyszerűen cserélik időközönként, megoldható.

kiskollerLátom nem csak a hardverekhez nem értesz, ha csak ennyit fogtál fel az egészből akkor nagyon sajnállak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YellowFlas...
2013.07.04. 21:30
rájöttek ugyanis, hogy amennyiben az indukált pluripotens őssejtekből létrehozott máj prekurzor sejteket két másik, az embrionális májfejlődésben szerepet játszó sejtvonal tagjaival keverik, a sejtek spontán módon összeállnak egy 4−5 milliméter átmérőjű, térbeli struktúrába, úgynevezett májbimbót hozva létre.

Gyönyörű mondat. I just jizzed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Yello...
2013.07.04. 22:00
Mert? Simán érthető!

Nagyon egyszerűen kifejezve:
indukált - gerjesztett
pluripotens - többfelé fejlődhet
prekurzor - elő

... többi meg rendes magyar szó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller
2013.07.04. 22:30
atti2010 ha nem vagy képes felfogni az "ikszdé" smájli jelentését, akkor nagyon sajnállak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. SB
2013.07.04. 23:19
Volt egy egeres klónozós cikk korábban. Ott pár nagyokos pont ezt vizionálta be. Remélem olvassák ezt is, hogy legyen egy kis rálátásuk miért volt b*romság az amivel akkor dobálóztak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror kisko...
2013.07.04. 23:22
Vazz Koller, már a hardware-ekhez sem értesz.


Amúgy mindig a táptalajon múlt a dolog, de ha már ott tartunk, hogy kitenyészti a szervemet egy egér, akkor ohne probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Powerdream
2013.07.05. 07:01
Oszt csernobili egeret használnak hozzá?? Hogy elférjen benne pl: az én májam?!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomazolika
2013.07.05. 09:27
Kérdés , hogy mennyire megterhelő a májsejtek készítése a szervezet számára .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2013.07.05. 13:10
Powerdream: Ha már állatot használnának "petricsészének", akkor az szerintem a disznó lenne.


Hehe most eszembe jutott Garrus az ME1-ből és az ő frankenstein dokija, akit nem tudott egyedül elkapni... Ha nem emlékeztek, az volt az, aki emberekbe ültetett szerveket, hogy ott fejlődjenek, majd eladta azokat a feketepiacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!