iPon Hírek

Emberként gondolkodó program

Dátum | 2012. 02. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az intelligencia fogalmának tartalma sokat változott az elmúlt évszázadok során. Az 1800-as években még a jó memória volt a kiemelkedő intellektusú ember fő ismérve, a manapság használatos IQ-tesztek viszont egészen másfajta dolgokat mérnek. Örök vitakérdés persze, hogy mit is mérnek valójában, de abban talán megegyezhetünk, hogy valami olyan (elsősorban logikai-mintafelismerő) készségről nyújtanak információt, amelyet az intelligencia részének ‒ ha nem is egészének ‒ tekintünk. A skálázást úgy dolgozzák ki, hogy egy adott népcsoport, amelynek IQ-tesztjéről van szó, átlagos teljesítménye 100 pont legyen. A Göteborgi Egyetem kutatói egy olyan számítógépes programmal álltak elő, amely 150 pontos eredményre képes.

Az IQ-tesztek alapvetően vizuális, illetve numerikus mintafelismerő feladatokból állnak, vagyis képekben és számsorokban kell valamilyenfajta szabályrendszert felismerni és ez alapján kiegészíteni a hiányzó részeket. A számítógépek ebben általában nem igazán jeleskednek, a vizuális rész különösen nehezen megy nekik, de csak számsoros feladatok esetén is általában 100 pont alatti eredményeket értek el. A kutatók éppen ezért régóta próbálkoznak „okosabb” programokat írni.


„Igyekszünk olyan programokat létrehozni, amelyek az emberi agyhoz hasonlóan ismerik fel a szabályokat” ‒ mondja Claes Strannegård, a kutatás egyik résztvevője. A kutatócsoport hosszas kísérletezgetés után arra a következtetésre jutott, hogy a számsoros problémák megoldásában a matematikán kívül fontos szerepe van a pszichológiának is. Ha a feladatban az 1, 2, … számsor kiegészítésére kérik az alanyt, akkor a legtöbben a 3-at írják be válaszul. De lehetne a sorozat 1, 2, 1 vagy 1, 2, 4 is ‒ a három megoldás közül egyik sem „helyesebb” matematikailag a többinél. Egyszerűen arról van szó, hogy gyermekkorunkban elsőként az 1, 2, 3 sorozatot tanultuk meg, mondja Strannegård.

A kutatók éppen ezért az emberi mintafelismerés pszichológiai aspektusait is igyekeztek beépíteni programjukba. Olyan matematikai modellt hoztak létre, amely az emberi problémamegoldást utánozza. Az eredményül kapott program a képi mintafelismerésben 100 pontot ért el, vagyis magasabbat, mint a korábbi hasonló próbálkozások, és különösen jól teljesített akkor is, amikor nem álltak rendelkezésre válaszlehetőségek. Az igazi áttörés azonban a számsorok kiegészítésekor jelentkezett. Ezen feladatokat olyan hatékonysággal teljesítette a program, amely 150 pontos emberi IQ-nak felelne meg.

Strannegård elmondása szerint abból is látszik, hogy programjuk jól modellezi az emberi gondolkodást, hogy az olyan adatsorok szabályszerűségeinek felismerésében a leghatékonyabb, amelyeknek valamilyen pszichológiai aspektusa van, ilyenek például a pénzügyi adatok. A tudományos adatsorokkal (pl. időjárási) már közel sem boldogul ilyen jól, mivel azok létrejöttét nem befolyásolja az emberi psziché.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. chapwees
2012.02.16. 21:11
Skynet: Begin's
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. iceblade
2012.02.16. 21:15
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. silentfrog
2012.02.16. 21:18
A gépek,programok ugy gondolkoznának mit az emberek?
Ne már akkor el fog fogyni a boltokbol az összes sör ,szivart sem lehet kapni mert felvásárolják a gépek?
Szörnyű jövőkép!
Mi lesz a következő? Ember a holdon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller
2012.02.16. 21:34
Kár hogy ez az emberi intelligencia csak egy parányi része...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. leslie004
2012.02.16. 22:09
Ezeknek a méréseknek nincs sok értelmük...
"Intelligencia az, amit az intelligenciatesztek mérnek."
ha jól tudom az IQ környezeti, társadalmi és kulturális tájékozottságot jelent, ezt az is jelzi, hogy nem csak egy (vagy egyféle) tesztel mérik.
különben is az újabb álláspontok és meghatározások alapján az intelligencia az IQ és az EQ hányadosával adható meg, és arról ne is beszéljünk, hogy mint minden tesztnek, ennek is van mérési határa ami 140-150körül/között van pl.: aki 175-ös IQval büszkélkedik attól nyugodtan meg lehet kérdezni hogy milyen teszten mérte?!


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Sipikee
2012.02.17. 09:03
kiváncsi lennék akkor egy ilyen robotra belőve : DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2012.02.17. 09:39
Mikrobi: +1

Nem zárkózom el a tudománytól, borzasztóan érdekel és sokat olvasok ezen témában, de ez egy picit sántít.

A problémám az:
Bár agyunk egyes részeinek működését értjük, tisztában vagyunk a fizikai ingerek feldolgozásának módszerével, azonban a tudósok még a mai napig nem értik az agy úgynevezett "szoftveres" aspektusait. Nevezzük ezt léleknek, személyiségnek, gondolkodásnak. Hiába az utánzó program, ha nem tud tanulni. Egy MI-nek (Ami mesterséges (gondolkodó) intelligencia) alap követelménye, hogy tudjon következtetéseket levonni, döntéseket hozni.
Bár az emberi elme is bizonyos törvények szerint működik, és azt is tudjuk, hogy gyermekként főleg utánzás alapján tanulunk szüleinktől és másoktól, azonban ez már kis gyermek korban átalakul valami sokkal többé. Nem mondom hatalmas lehetőségek rejlenek az MI kutatásban és veszélyek is, de egyelőre erős túlzásnak tartom a gondolkodó jelzőt.

Az IQ tesztekben én azért nem hiszek teljesen, mert azok egy másik "ember(ek)" gondolkodását tükrözik. Egy olyan előre meghatározott rendszert jelent, amitől eltérni nem igazán lehet, mert létezik egy amolyan "jó" válasz lehetőség, ami korlátozó jellegű. Szerintem az IQ az a gondolkodási képesség amiről már köztudott, hogy nem előre meghatározott, fejleszthető. Mivel egyelőre nem ismerjük saját elménk határait sem, nem tudni, hogy az IQ-nak van-e limitje vagy a mostani állás szerint "végtelennek" tekinthető.
Lehet egyszer erre is megkapjuk a választ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. weri
2012.02.17. 10:19
First droid launch!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. weri
2012.02.17. 10:20
R1-D1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bodomehesz...
2012.02.17. 12:44
Csak, hogy tudják hogy hogy gondolkodik egy ember, amikor a tudomány az emberi agy 0.0000001%-t sem térképezte fel, és nem ismeri....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2012.02.17. 14:19
@bodomeheszet
mire fel ez a 0.000000000000000001%, amikor már többszáz éve kutatják az agyat és egy nagy hányadát már feltérképezték és rengetegen kutatják a működését?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2012.02.17. 14:23
Különben is..szerintem nem az agy felépítését, hanem a működését és a gondolkodásmódját kell leutánozni, amiről már elég sokat tudunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!