iPon Hírek

Emelt díjas szigorítás

Dátum | 2010. 01. 21.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az elmúlt időszakban a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) számos beérkezett panasz alapján mindhárom mobilszolgáltatónál vizsgálta a fogadott emelt díjas sms szolgáltatásról szóló tájékoztatást, az általános szerződési feltételeket, és az ellenőrzés nyomán mindhárom szolgáltatót arra kötelezte, változtasson gyakorlatán. A hatóság előírta: az előfizetésekbe alapbeállításként az kerüljön, hogy ilyen típusú szolgáltatás automatikusan nem vehető igénybe. Előírta továbbá, hogy a harmadik félnél (tartalomszolgáltató) megrendelt fogadott emelt díjas sms-t a mobilszolgáltató csak abban az esetben továbbíthatja, ha a felhasználó a saját mobilszolgáltatójánál előzetesen egyértelműen jelezte és engedélyezte, hogy ilyen típusú szolgáltatásokat igénybe akar venni. A három szolgáltató esetében különböző időben zárultak le az eljárások. Az előzetes regisztrációt viszont jelenleg még csak a T-Mobile-nál vezethették be, a másik két mobiltársaság ugyanis bírósághoz fordult a hatóság döntése ellen. Kereseteik elbírálása még folyamatban van, de az NHH várakozása szerint a közeljövőben náluk is megvalósulhat a hatóság által elvárt gyakorlat.

A szigorítás mellett a mobilozók helyzetét a tájékoztatás is javítja. Már a hírközlési fogyasztói jogok képviselője is csatlakozott a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület kezdeményezéséhez, amely a mobilszolgáltatók támogatásával a tudatos mobiltelefon-használat érdekében internetes oldalt hozott létre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. papus016
2010.01.22. 00:00
Vegre egy ertelmes dolog. Sokan azt sem tudjak hogy amire elkuldik az sms t az edmeldijjas...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. t.atti
2010.01.22. 08:48
Hogy elküldik az egy dolog. De a fogadottért fizetni, mikor - sok esetben azt meg se rendelted - már egy durva lehúzás. Velem megtörtént, azért merem ezt mondani. 2 naponta jött SMS, semmitmondó tartalommal, nem is törődtem vele, kitöröltem. Aztán egyszercsak nem volt egyenleg a kártyámon... és sok "cég" van aki vadássza a netet mobilszámok után és egyszercsak bekerülsz egy rendszerbe de lerázni nagyon nehéz őket. Persze a mobilszolgáltatónak ez egy k*va jó üzlet, nem csodálom hogy bíróságra mennek. De remélem elveszítik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!