iPon Hírek

Emelte az alkalmazások árát az Apple

Dátum | 2017. 05. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple nem először emelte az App Store-ban található alkalmazások árait az elmúlt években, és valószínűleg nem is utoljára számolhatunk be ilyen lépésről. A mostani áremelést megelőzően például januárban is volt egy drágulás és 2015 elején is emelkedtek az appok árai – a januári emelés csak a briteket és a fontot érintette, ezt a lépést a Brexittel magyarázta az vállalat, a 2015-ös minket is érintett. Az áremelés túlnyomórészt olyan országokra terjed ki, ahol az Apple az euró árfolyama alapján árazza a programjait. Egyebek mellett ilyen Magyarország is, tehát a hazai felhasználók is tapasztalhatják, hogy drágábbak lettek a fizetős programok az App Store kínálatában. De nemcsak az euró érintett az ügyben, a mostani áremelésből részesül a dán korona, a mexikói peso és a tajvani dollár is, szóval világszerte vannak olyan területek, ahol fentebb tornászta a fizetős applikációk árait a cupertinói alakulat. Konkrét, hivatalos magyarázattal nem szolgált az Apple a lépésre, de vélhetően az infláció állhat a döntés hátterében. A 99 eurócentes, vagyis egy eurósnak nevezett applikációk mostantól 1,09 euróba fognak kerülni. A nyilvánosságra hozott árlistából kiolvasható, hogy az Apple minimum 10 százalékkal tolta fentebb az alkalmazásárakat, és nem egységes az emelés, akadnak sajnos ennél jóval nagyobb arányú drágulások is. A legdrasztikusabb mértékben azoknak az applikációknak növekedett a vételára, amelyek korábban például 3 vagy 6 euróba kerültek, itt a drágulás mértéke csaknem 17 százalékos (16,6%). Érdekesség, hogy eddig 999 euróba kerültek az App Store legdrágább programjai, az emelés nyomán viszont már 1099 eurós összeget kell kifizetni az ide sorolható szélsőséges alkalmazásokért.
Mi a helyzet a rendszeresen megújuló előfizetésekkel és az alkalmazásokban végbemenő kifizetésekkel? Öröm az ürömben, hogy jelen állás szerint ezeknek az árait az Apple nem emeli, szóval csak azokra a programokra terjed ki a drágulás, amelyekért egyetlen alkalommal kell fizetnie az embereknek az App Store-ban.
Az áremelés mellett meg kell még azt említeni, hogy már Európára is kiterjesztik a cupertinóiak azt az alternatív árkategóriát, amit korábban még csak Ázsiában, azon belül is Kínában és Indiában alkalmaztak. Az alternatív árazást vélhetően azok a program használhatják majd ki elsősorban, melyeken mindenképpen szeretne valamennyi pénzt keresni eladás útján a fejlesztő, de úgy véli, hogy az 1,09 eurós összeget nem sokan fizetnék ki az adott programért. Az alternatív ársávoknál 0,49 euró az induló lépcsőfok. Talán olyan programok is kaphatnak majd alternatív árakat, amik ingyenesek, de reklámokkal tűzdeltek, ezeknél csak a reklám eltüntetése céljából biztosan lenne, aki leszurkolná a féleurós vételárat a zavartalanabb élményért.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Avisto
2017.05.05. 11:06
Szeretném egyszer megélni azt hogy leszokjanak már erről a marhaságról hogy mindennek ...99.9999999re kell hogy végződjön az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Busterftw
2017.05.05. 11:11
Kis hiba a cikkben, bár isheepből kinézem, hogy 999 és 1099 eurót kiadnának egy appért :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Busterftw Avist...
2017.05.05. 11:16
Ez bevett marketing cucc. Ugyanis az első szám amolyan "szuperinger" az agynak, 9est meglátod, hiába 1 cent híján 10, neked az 9 lesz. :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Avisto Buste...
2017.05.05. 17:58
Értem az elméletet, csak nem igen hiszek benne.
Legalábbis Én mielőtt vennék valamit belegondolok hogy az ér e nekem annyit. És ha már belegondolok akkor nem 24999 ft-ra gondolok, pláne nem 24000re hanem 25k-ra.
Kifejezetten zavar is hogy hülyének néznek.

Itt az iponon pl. hál' istennek nincs ez, mégse mentek még csődbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Avist...
2017.05.05. 19:18
Az is elég szuper, hogy alig végződik ár 0-ra vagy 5-re, de az 1 meg 2 forintosokat már régen kivonták a forgalomból, így eleve kerekített összeget fizetsz.

Emögött meg állítólag az a befolyásolás, hogy inkább veszel +1 cuccot, amivel "kevesebbet fizetsz 2 forinttal", vagy pontosan 0-ra vagy 5-re végződő összeget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Busterftw Asagr...
2017.05.05. 20:54
Így van, teszkóban stb is így volt(van?), minden .9-re végződött, az első szám meg 2x akkora volt mint a többi. Itt UK-ban/Spanyolban ugyanez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kogeru
2017.05.07. 17:03
Nyugi nem is azok miatt kerül ki akik elgondolkodnak ilyeneken. Ügyfélszolgálatosként tapasztalatból mondom, siralom milyen emberek vannak, egyszerűen borzalom, 3x4x elmondod a tartalmat és az árat, és megkérdezi azt amit 3 másodperce mondtál el. Ezeknek csak az jut el az agyáig hogy 1990 olcsóbb mint 2000, sőt mi több az 1 fele annyi mint a 2 szóval mindjárt veszünk kettőt belőle.

Konkrétan van aki naponta megveszi harmadannyiért a tizedannyi mobilnetet, merhátmer az olcsóbb. De aztán fészen meg haverok között lehet tolni mekkora lehúzás az egész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!