iPon Hírek

Emlékező bőrt kaphatnak a robotok

Dátum | 2016. 01. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A táskánk mélyén rejtőző kulcs előbányászása vagy egy puha gyümölcs megragadása az ember számára mindennapos, magától értetődő és könnyen végrehajtható feladat. Azonban amint ugyanezt robotoknak próbáljuk megtanítani, kiderül, hogy nem is olyan egyszerű ezen tevékenységek sikeres végrehajtása. A tárgyak tapintás alapján való felismerése, illetve annak megítélése, hogy milyen erővel kell a különböző objektumokat megragadni, nagyon összetett programokat és komoly számítási kapacitást igényel. A helyzetet egy kicsit azonban leegyszerűsítheti a Nanjangi Műszaki Egyetem kutatóinak új szenzorrendszere, amely a bőrhöz hasonlóan puha és hajlékony, és az érzékelésen kívül tárolni is képes a tapintási információkat. A rendszer működése nagyon hasonlít saját haptikus memóriánk működéséhez, amely szintén képes arra, hogy a stimulus megszűnte után is tárolja az agyban az egyes tapintási élményeket.
Ami a szenzorokat illeti, ezekben egy nyomásérzékeny réteg található, amelynek elektromos ellenállása a rá ható erők függvényében változik. A változást mértéke rögtön rögzítődik is az érzékelőkben, így minden tapintási élmény bekerül az eszköz memóriájába, ahonnan később hasonló külső stimulusra elő is hívható. A szenzorok jelenlegi formájukban egy hétig képesek emlékezni egy-egy tapintásra, de az adatokat ennél korábban is ki lehet törölni. A fejlesztők elmondása szerint ezek az új típusú érzékelők sokat tehetnek annak megvalósítása érdekében, hogy a robotok könnyebben boldoguljanak saját környezetükben, és megfelelő erővel ragadják meg a különböző tárgyakat, érintésükkel nem okozva kárt ezekben. Mivel pedig a tapintási információk a szintetikus bőrben tárolódnak, nem terhelik a robot fő processzorait. Az újfajta szenzorrendszer révén ráadásul új, személyre szabott aktivációs módszerek is kidolgozhatók lehetnek, hiszen robotunkat például saját kézfogásunkkal kapcsolhatjuk be.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Resike
2016.01.15. 15:06
"Mivel pedig a tapintási információk a szintetikus bőrben tárolódnak"

Ezt nem igazán értem hogyan lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hunstree Resik...
2016.01.18. 13:15
Nem szószerint a bőrben tárolódik, hanem ez egy "okos" bőr. "A változást mértéke rögtön rögzítődik is az érzékelőkben, így minden tapintási élmény bekerül az eszköz memóriájába, ahonnan később hasonló külső stimulusra elő is hívható." Szóval a nem a fő CPU-t terheli a méréssel hanem a bőr CPU-ja kiköpi hogy ez egy "A kategóriájú" anyag. Vagy "B". Vagy akármi. A fő CPU meg majd eldönti mit kezd ezzel az infóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!