iPon Hírek

Emlősöket is fertőz egy moszatokat támadó vírus

Dátum | 2014. 11. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Amikor bizonyos betegségek fajok közti átugrásáról beszélünk, általában egymással közeli rokonságban álló állatokra gondolunk, az emberekre is veszélyes kórok esetén például elsősorban emlősökre. Az ebola vélhetően majmokról, a 2009-ben világjárványt okozó H1N1-altörzs pedig sertésekről került át az emberre. Bár az esetek többségében valóban igaz, hogy a kórokozók a hasonló élettani sajátosságokat rendelkező fajokra terjednek át − de legalábbis ezekben tudnak jelentősebb károkat okozni −, akadnak olyan fertőzések is, amelyek nem rokon fajokat érintenek. A Johns Hopkins Egyetem kutatói például nemrégiben azonosítottak egy moszatokat fertőző vírust, amely az emlősökre is képes átterjedni. Bár a kórokozó legjobb tudomásunk szerint nem okoz különösebb gondot az ember vagy az egér szervezetében, kimutathatóan lassítja bizonyos agyi működések sebességét. Az ATCV−1 nevű vírus jelenlétét először néhány éve azonosították az emberi agyszövetben, kezdetben azonban még senki sem tudta, hogy a kórokozó a halál beállta előtt vagy azt követően került-e be az agyba. Azóta kiderült, hogy egyes pszichiátriai betegségekben szenvedők torokmintáiban is jelen van a vírus. Robert Yolken és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy játszik-e bármilyen szerepet a patogén a kórképek kialakulásában. Először azt sem tudták, hogy mi lehet ez a vírus, az alaposabb vizsgálatok azonban kiderítették, hogy a kórokozó elsődlegesen a zöldmoszatok egyik faját fertőzi, mégpedig az alábbi képeken látható módon.
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy az egészséges népességben milyen arányban van jelen a vírus. A kutatásba bevont 92 egészséges ember 43 százalékában tudták kimutatni a patogén jelenlétét. Ami még érdekesebb, a fertőzöttek 10 százalékkal rosszabbul teljesítettek a kognitív képességeiket felmérő vizsgálat vizuális feldolgozást mérő részén, mint a vírust nem hordozó társaik. Vagyis kimutathatóan lassabban kötötték össze a számokkal ellátott pöttyöket, és rövidebb ideig voltak képesek koncentrálni az egyes feladatokra. Az agyműködés lelassulása a vizsgálat alapján semmilyen más faktorhoz (nem, életkor, társadalmi helyzet, iskolázottság, dohányzás) nem köthető. Egyelőre úgy tűnik, hogy a mérsékelt, ám kimutatható kognitív lassulás csak a vírus jelenlétének tulajdonítható. Ettől persze lehetséges, hogy más okok is állnak a háttérben, a kórokozó azonban szinte biztosan szerepet játszik az agyi folyamatok megváltozásában, mondják a szakértők.
A kutatók a jelenség alaposabb kivizsgálása érdekében fertőzött, illetve nem fertőzött zöldmoszatot juttattak néhány kísérleti egér szervezetébe. Az antitestek jelenlétéből kiderült, hogy az egerek egy csoportja valóban megfertőződött a vírussal. Ez a csoport a későbbi tesztek során a legtöbb dologban egy szinten teljesített a nem fertőzött egerekkel, néhány feladatnál azonban lassabbnak bizonyultak. Átlagosan 10 százalékkal hosszabb időbe telt, amíg kitaláltak a labirintusból, és 20 százalékkal rövidebb időt töltöttek az útjukba kerülő új objektumok felfedezésével, ami az összpontosítási idő lerövidülésére utal. A kutatók az emlékezet és a helymeghatározás agyi központjaként szolgáló hippokampusz sejtjeinek génaktivitását is megvizsgálták az állatokban. A fertőzött egerekben közel 1300 gén működésében detektáltak eltéréseket. Ezek némelyike a sejtek dopaminra való reakciójában, mások fontos immunműködésekben játszottak szerepet. Yolken szerint a vírus vélhetően az immunrendszeren keresztül fejti ki hatását az agyra, és egyes immunreakciók révén befolyásolja a sejtek génaktivitását. Egyelőre nem világos, hogy az embereket hogyan fertőzi meg a vírus, annyi azonban már kiderült, néhányan antitesteket hordoznak ellene. Bár az ATCV−1 hatásai jelenlegi ismereteink szerint valóban minimálisak az agyra, mindenképp érdemes tovább vizsgálni, hogyan fejti ki hatását a központi idegrendszerre, és hogy esetleg léteznek-e más hasonló kórokozók, amelyek veszélyesebbek lehetnek az emlősökre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. gabesz7630
2014.11.03. 20:01
"Emlősöket is fertőz egy moszatokat támadó vírus."
Hat a moszados is csak ember...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!