iPon Hírek

Emmett Shear: Radikálisan át fognak alakulni a konzolok

Dátum | 2015. 03. 24.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Érdekes kijelentést tett Emmett Shear, a Twitch egyik társalapítója. Az ismert vállalkozó és befektető a Guardiannak adott, több témát is érintőnyilatkozatában nem kevesebbet állít, mint hogy meg van arról győződve, hogy a jelenlegi lesz az utolsó, mai fogalmaink szerinti konzolgeneráció. A később megjelenő masinák inkább a set-top boxokra fognak hasonlítani. Shear szerint az a legfőbb gond a játékgépekkel, hogy bizonyos szempontból eljárt felettük az idő, mert a mai hardvereket nem hét, hanem rendszerint két évre tervezik, aztán jön egy új modell. Ezzel pedig előbb vagy utóbb a konzolgyártóknak is szembe kell nézniük, és alkalmazkodniuk kell a piaci trendekhez. Emiatt alapvetően változik majd meg a konzolpiac, mert az új masináknak, hogy ebben a struktúrában is vonzóak legyenek a vásárlók számára, többet kell nyújtaniuk mint korábban, és át kell hogy alakuljanak multifunkciós szórakoztató központokká.
Búcsút inthetünk a megszokott konzoloknak?
Mindez első olvasásra meglehetősen vadul hangzik, de van benne némi logika, és nem áll messze a valóságtól. A PS4 és az Xbox One promóciójának során ugyanis legalább annyi, ha nem több figyelmet kapott a két konzol a játékhoz nem köthető funkcióinak hangsúlyozása, mint az, hogy milyen exkluzív programok érkeznek majd hozzájuk. Ugyanakkor, józan paraszti ésszel is következtethető, hogy a konzoltulajok aligha örülnének annak, hogy ha sűrűbben kellene a zsebükbe nyúlniuk, amennyiben azt akarják, hogy masinájuk megfelelően futtassa a legújabb játékokat. Ráadásul, mint ahogy az köztudomású, a gyártók eddig a szoros árverseny miatt jellemzően minden eladott gépen pénzt buktak, ez talán a jelen generációra változott, és ugyan nyereségük még nincs rajtuk, de már nem is veszítenek a masinákon. A hasznon most is az értékesített játékprogramok után járó részesedésből származik. Ha gyakrabban jelennének meg a konzolok, feltétlenül ki kellene valamit találniuk, hogy ellensúlyozzák a költségeiket és rávegyék a fogyasztókat a sűrűbb gépcserére. Csakhogy, ez igen kockázatos húzás lenne. Hiszen, a lehetőségeik korlátozottak. Vagy a gépet adják annyival drágábban, hogy tartsák legalább a nullszaldót a gyártási költségekkel, vagy a nekik jutó licenszdíjat emelik, ami pedig esélyesen a játékok árának növekedésével jár majd. A végeredmény azonban ugyanaz: a felhasználóknak többet kell fizetniük, amit egyfelől nem mindenki tehet meg, másfelől pedig esélyesen azok is elgondolkoznak majd azon, hogy PC-re váltsanak, akik megtehetnék, hogy kétévente cseréljék a konzoljukat. Talán az extra szolgáltatások díjának növelése jöhet még szóba, de ebben az esetben valami pluszt is kell adniuk, hogy megérje az előfizetés, ami megint csak költség. Mit gondoltok, igaza lesz Shearnek, és valóban ez a jövő, vagy csupán egy érdekes, de realitásalap nélküli gondolatkísérletről beszélhetünk?
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. i2k010
2015.03.24. 18:05
Remélem, ez az emberke is egy azok közül, akik reggel olyan agyalapi viszketéssel keltek ki az ágyból, hogy valami "nagyot" kell mondaniuk valakiknek, és bezsebeljék érte a tizenöt perc hírnevet.
Mert ez Blikk-szagú kijelentés.
Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. InGen
2015.03.24. 18:21
Az. Ugyanezt mondták a PS2/Xbox korszaknál is, aztán a PS2 lett a világ legkelendőbb konzolja.

Most ugyanezt mondják, és jelenleg éppen mind a PS4, mind az Xbox One sokkal kelendőbb, mint az előző generációban.

A valóság nagyon mást mutat, mint amit ezek sokszor kigondolnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Bzsolt
2015.03.24. 18:42
2 évente új konzol generáció? lol! És a fejlesztőkkel mi lesz? Mennyi idő szerinte elkészíteni egy játékot? (most nem egy facebookos összedobott valamire gondoltam, hanem rendes AA, AAA, AAA+ kategória.)
Konzolt azért vesznek az emberek, mert lusták összerakni és karbantartani egy PC-t, de többet akarnak egy mobilos játéknál.
A programozók is lassan tanulnak, mire megtanulnák az aktuális konzolra megírni a programot, kijönne a következő és így tovább. Mindig nehezen állnak át az új hardverre, lásd dx8 ->9, dx9-> 10.1, most 11, és ez lesz a DX12-vel is, min 1-2 év mire érdemben elkezdik használni.
Badarság az egész, 5 perc hírnév.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Kerty
2015.03.24. 19:15
Erre csak azt tudom mondani, hogy előbb hódol be a játékipar az 5-6-7 éves ciklusoknak, mint fordítva. Ahogy eddig is történt. Azt meg mindenki döntse el maga, hogy ez jó-e így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gajdarcsab...
2015.03.24. 19:36
Még szerencse hogy sokan vannak akik játszanak a jelenlegi konzol generációval (köztük én is) és nem foglalkoznak másnak a rémálmaival
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bruce_prin... InGen
2015.03.24. 20:54
Pedig igaza van.
Neked meg nincs.
Azt az aprosagot ne felejtsd el, hogy nincs masfel eve, hogy kijottek.
Es mar butitani meg anti optimalizalni kell a multi platform cimeket nehogy jobbak legyenek egy kozepes pc-n is mint ezeken a szarokon.
Szerintem is el fognak tunni a kozolok.
De szerintem inkabb egy konnyen hasznalhato hulyebarat pc-k lesznek.
Kb mint amilyen a steam machine akarna lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. predike07
2015.03.24. 21:20
A PS 2 korszak az nagyon jó volt minden tekintetben.Már csak azért is mert a PS ONE -hoz képest hatlamas előrelépést mutatot teknikailag meg minden téren.Rengeteg játék jött ki abban az időben.Nagy nevek születtek.Az újdonság varázsa meg vonzotta a népet.
Ma meg már a nagy nevek gyalázása, és egykori fényükre alapozott pénzlehuzás megy.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Steadywarp
2015.03.24. 23:43
Miért nem csinálják cserélhetőre a fő komponenst... azt csak venne bele a paraszt két évente...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Whysper Stead...
2015.03.25. 08:01
Azért mert most ugye ddr 3 azonos foglalat és vga aztán már most piacon a ddr4/úgye 4gb+-os Vram VGA-k meg az ehhez társuló CPU.. na most ami van APU-s rész az nem elég azokhoz amikor a end gamer gépek 50-70 FPS között mozognak egy Dragon age 3-ban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2015.03.25. 08:11
Ez egy hatalmas baromság amiből abszolút semmi nem fog megvalósulni azon kívül hogy idővel valóban bővülnek a funkciók és több feladatot is ellát egy konzol, de a 2-3 éves csere az merő baromság mind a felhasználó-gyártó-játékfejlesztő csak buknának rajta, a játékok pedig nem fejlődnek akkora ütemben hogy erre szükség legyen, a jelenlegi konzolok ugyan nem a leg acélosabbak de erre a DX12 és az új játékmotorok megoldást nyújthatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. szsan Stead...
2015.03.25. 09:26
Olyan már van, úgy hívják PC.
Egyébként a konzolpártiak sztem nem örülnének kicsit sem ehhez hasonló elképzelésnek. Ráadásul a játékokkal való visszafelé kompatibilitás hiánya már egyébként is bosszantó, úgyhogy ez sokak számára további negatívum lenne. Persze mi (Mo.) kicsit más szemmel nézünk a konzolokra, és hát a buxa vastagsága sem épp a legmegfelelőbb (főként a hazai játékárak miatt) ezért aligha lesz a mi véleményünk mérvadó bármikor is (és nem csak e témában).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Capricorn
2015.03.25. 10:22
Most mondjam azt, hogy konzolnak úgy van értelme ahogy a Nintendo csinálja? Nem fanboykodásból mondom mert PC user vagyok, de mit látunk PS4/XBOX One fronton? Megy a 900p meg a medium/low grafika a multiplatform játékoknál ami meg konzol exclusive az baromi jól néz ki ellenben eddig 0 tartalommal jött ki. (pl. Order 5 órás gameplay, vagy a boxon az a római játék hirtelen nem tudom a nevét.) Igen lehet szidni a Nintendo-t is, hogy több bőrt lehúzott a mario-ról meg zeldáról mint a többiek a COD-ról vagy BF-ről, de nem tagadták sosem, és nem is mondták, hogy ők itt tömérdek új ip bevezetését tervezik. (legalábbis én még nem hallottam tőlük ezt, de nyugodtan javítsatok ki ha tévedek.) Arról nem is beszélve, hogy ami kijön a kis Wii-U-ra az 1080p-ben fut 60 fps-el a grafika meg teljesen passzol ahhoz a játékhoz amit készítenek mert tudják, hogy egy Mario, Zelda, Pokemon, stb-re nem kell több így is tök jól néz ki, plusz játékmenetben is viszik a prímet mindenhol csak ezt olvasni. Van nekik is hibájuk nem mondom, de a konzol létezését így tudom csak elképzelni. Legyen olcsóbb mint egy PC, legyen csak konzol exclusive játékbázisa ami ha rókabőr is de mindig tud újat mutatni (Pl. Mario Kart, Smash Bros) és legyen meg a támogatottság hosszabb ideig. Mondom mindezt úgy, hogy PC-s vagyok és PS3-am van mint konzol.
És igen lehet dobálózni azzal, hogy "De valakit érdekel a multiplatform játék is és szeretne csúcsgrafikán játszani vele" Nos erre azt tudom mondani, hogy akinek az az elvárása, hogy egy 100e-ft-os gép tudjon csúcsgrafikát egy olyan játéknál amit 2 konzolra+pc-re optimalizálnak meg portolnak az nagyot fog csalódni. Konzolnak a saját játékai voltak mindig is a lényegek. Erre kéne rámenni meg elfogadni. A csapda ott van hogy megint mindenkinek akarunk megfelelni nem pedig egy célzott közösségnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kihaennem
2015.03.25. 10:55
A veszteség az tévedés, PS3 XBOX360 nál volt egyedül ez. Nintendónál még soha nem fordult elő veszteséges értékelés. PS4 XONE nál nem veszteséges az értékesitési ár. Mivel ezek már rég nem hagyományos konzolok (instant play teljes hiánya, telepiteni kell a programokat stb.) ezért csak a programokat kell feldobni rá és máris megy minden ami kell. A jelenlegi konzolok csak a pcsek szemében gyenge hardware, tehát nincs szükség 2 évente cserélni uj konzolra. Nem is tenné meg senki. A másik meg hogy aki konzolos és tudja hogy a PC az munkaeszköz, az sose fog 450E forintos gépeket összerakni innen onna arock hulladékokból. Maga az élmény soha nem lesz olyan pcn mint konzolokon. LEgyen szó Atari2600 ról vagy PS4 ről, teljesen ugyanaz. Célhardware Mindig vezetni goja a piacot és a felhasználoi élményt. Erre van kitalálva nem virusos warezolásra meg a görnyegésre egy asztal elött... Twitcht tulajdonosa meg ahelyett hogy osztaná az észt olyan dolgoról amiről fogalma sincs inkább csináljanak 2015ben smileykat a szolgáltatásukhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller atti2...
2015.03.25. 11:09
", a jelenlegi konzolok ugyan nem a leg acélosabbak de erre a DX12 és az új játékmotorok megoldást nyújthatnak."

Mi köze a DX12-ek a konzolokhoz? Semmi. PS4-nek / Wii U-nak semmi köze a DirectX API-hoz, és az XBOX se fog sokat nyerni az új DX verzióval.

Új játékmotorok? 2 és fél éve jelent meg a konzol! Most már ideje mutatnia valamit. A kövi években ugyan javulni fog a grafika, de nem olyan mértékben, ahogy azt várjuk. A PS2 - PS3 korszakban is a konzolváltással javult a grafika. Összehasonlítasz egy PS2 késői vs korai PS 3 játékot, meg egy PS3 korai vs PS3 késői játékot, látszik, mikor volt igazi fejlődés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. i2k010 kihae...
2015.03.25. 12:06
Gondolom, még nem hallottál a vezetékes és vezetnék nélküli kontrollerekről, amik PC-re is köthetők...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Gorgonka kihae...
2015.03.25. 12:11
Ez egy vérbeli konzolos játékos hozzászólása volt
Annyit azért hozzátennék, hogy nagyon sok játékot nem lehet konzolon játszani, mert vagy meg sem jelennek vagy csapnivaló a kontrolleres irányítás (lásd FPS-ek, RTS-ek). Én személy szerint sokat játszottam X360-on is, mert van az is, de sok játékot messze elkerültem konzolon, inkább a PC-n játszottam. Verekedős játékokhoz, autóversenyhez, egyszerűbb mászkálós játékokhoz jó a konzol szerintem (lásd előttem valaki super mario-s hozzászólását). Szóval célhardware ide vagy oda, sztem a PC az igazi gamer platformja. Grafikailag is vezetnek a személyi számítógépek (nem, nem kell 450 000 Ft-os gép hozzá), és az irányítás, játszhatóság szempontjából is.
A warezolást pedig el kell kerülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2015.03.25. 18:07
Ezek a konzolok is lehet hogy csak 5 évet bírnak majd talpon, míg jön a köv generáció. A másik oldalon viszont ott van az is, hogy lassan eljuthatunk egy olyan ponthoz, ami után már nem kell két évente hardvert cserélni PC-n sem, meg a stúdiók sem lesznek képesek annyi erőforrást beleölni a játékokba.
(Igazából most is simán el lehet lenni egy 3 éves konfiggal (pl. Sandy+HD 7XXX), meg mondjuk a telefonoknál is olyan hardvereket raknak a kínaiak középkategóriás telefonokba is, hogy innen már nehéz lényegileg továbbfejlődni.)

Az sem elképzelhetetlen, hogy simán kiadnak 3-4 évente egy upgradelt konzolt. Sima x86 konfig mindkét gép, elvi akadályát nem látom, hogy miért ne lehetne ugyanolyan felépítéssel belerakni frissített hardvereket. (kisebb csíkszélesség, több feldolgozó, magasabb órajel, több memória, stb.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim asdsa
2015.03.25. 18:53
Mobil szegmensnél már sikeresen átnevelték a népet a tengerentúlon, hogy egy újabb szoftver érdekében érdemes lecserélni a hardvert (Wozniakot idéztem), ez a módszer szerintem át fog szivárogni erre a piacra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gajdarcsab...
2015.03.26. 12:49
A PS4 és az XO tökéletes gépek és jó pár olyan játék készült már rájuk, amivel érdemes leülni játszani Csak sajnos a digitális népbutítás eredményként már csak az eladási számokat és a hardver gyorsaságát nézik az emberek, ha ez nem múlja felül a konkurenciát , akkor KUDARC! JAJJ! MICSODA TRAGÉDIA És állandóan FPS meg 4K szavakkal dobálóznak. LOL!

UI: Carpe diem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Eskimo
2015.03.27. 15:48
Én úgy gondolom, hogy ez egyéni ízlés kérdése. Mint mindent a világon ezt is érdemes több szempontból vizsgálni. Van aki PC párti és a jobb grafikát és a több FPS-t preferálja. Van akit ez nem annyira izgat és inkább a játék élmény izgatja és az, hogy ha bekapcsolja müködjön egyből.
Én ez útóbbiak közé tartozom. Egy PS4 büszke tulajdonosa vagyok, de mellette itt duruzsol a 2 éves gamer PC, ami játszi könnyedséggel viszi az összes mai játékot. Mégis a PS4-en játszom a legtöbbet, mivel amikor az ember hazajön a munkából és játszani szeretne, akkor nem driverek és programok frissitésével szeretne foglalkozni (persze ez nem sűrű PC-n se, habár a steam az rendszeresen frissíti magát...), hanem, hogy minden flottul menjen és induljon a játék. Beteszem a lemezt és már megy is.
Ha kedvem szottyan bátyámmal játszani, aki külföldön él messze tőlem, akkor nem azzal akarunk foglalkozni, hogy most már megint mi a baja a gépnek??? DRIVER? PROGRAM? hanem hogy játszunk!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!