iPon Hírek

Encyclopaedia Britannica a Bingen

Dátum | 2012. 06. 14.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A Bing és az Encyclopaedia Britannica megállapodást írt alá arról, hogy a lexikon vonatkozó szócikkei ezentúl listázódnak a Microsoft keresőmotorján keresztül lefuttatott keresések eredményei között is. A neves brit lexikon illetékesei márciusban jelentették be, hogy 244 évvel az első kiadás megjelenése után leállítják az Encyclopaedia Britannica nyomtatott formában történő terjesztését.

A lexikon online változatban továbbra is elérhető lesz, valamint folyamatosan bővül, és a mostani döntés alapján egyértelmű, hogy ha a nyomtatott változat meg is szűnt, a világhálón nagyon is terjeszkedni kíván az Encyclopaedia Britannica.

A Microsoft szóvivője elmondta, hogy nagyon izgatottak az együttműködés miatt, és remélik, hogy a Britannica Online szócikkeinek megjelenése a keresési eredmények között megkönnyíti majd a felhasználók dolgát abban, hogy gyorsabban és rendezettebb formában jussanak releváns információkhoz.


A Bing az elmúlt hónapokban számos fejlesztést vezetett be, legutóbb például egy, a Google új, Knowledge Graph nevű szolgáltatásához hasonló funkciót. A Google újítása a hagyományos keresési eredményeket intelligensen rendszerezi és a jobb oldali sávban kiegészítő információkkal látja el. (A Google és a Bing új szolgáltatásai hazánkból egyelőre nem érhetők el.)

A Search Engine Land elemzője, Matt McGee összehasonlította a két keresőmotor új funkcióit, és a Bing verzióját egyelőre meglehetősen döcögősnek találta. Míg a Google verziójában a plusz információk világosan elkülönülnek a képernyő jobb oldalán, addig a Bing kis képekkel ellátott összefoglalói a keresési eredmények közé keverednek, és más enciklopédiák, például a Wikipédia eredményei gyakran előrébb sorolódnak, mint a Britannica.com szócikkei. Mindent egybevetve tehát elmondható, hogy a Bing próbálkozik ugyan, most éppen a nagynevű Encyclopaedia Britannica „bedobásával”, de még sokat fejlődnie ahhoz, hogy tényleges veszélyt jelentsen a Google hegemóniájára.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. homeware
2012.06.14. 20:14
Mikrobi: Ez csak akkor igaz, ha magyar nyelven, a magyar változatot akarod használni. Google esetén legalábbis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. madcaptain
2012.06.15. 08:47
a google meg az arcodba nyomja az első 30 találaton a létező összes bolt-ot, kamu reklámsite-ot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!