iPon Hírek

Energetikai adatbázis megújuló energiákra

Dátum | 2012. 03. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Számos módszer létezik a vezetéknélküli készülékek energiával való ellátására a végtagok mozgának kihasználásától kezdve a szél erejének kiaknázásig. Mindezek energetikai adatai most elérhetővé válnak a világ tudományos közösségei és az érdeklődők számára egy ebben a hónapban induló kezdeményezésnek köszönhetően.

Az Energy Harvesting Open Access Data Repository lehetőséget ad a kutatóknak világszerte, hogy megosszák eredményeiket egy-egy energiaforrás hatékonyságáról, hozzáférhetőségéről és jellegzetességeiről. Az adatbázist az Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) hozta létre és a Southamptoni Egyetem kezeli a jövőben. A kezdeményezés célja a kutatók és a végfelhasználók összehozása a különféle megújuló energiák hatékonyabb kiaknázása érdekében.

Egy Ford Focus motorjának vibrációs adatai
Számos olyan jelenség van környezetünkben, amelyből elegendő energiát lehetne „kitermelni” egyes készülékeink működtetéséhez: ilyenek a különféle vibrációk, az emberi test kinetikus energiája, a hőmérsékleti különbségek és a fény. Ezek pontos kísérleti adatainak megosztására szolgál az új adatbázis.

A honlapon jelenleg különféle környezeti vibrációkból származó energiaadatok szerepelnek, ezt rövidesen további források követik majd. Minden adat szabadon hozzáférhető bárki számára. Az alapítók remélik, hogy a létrejövő adatbázis megkönnyíti majd a kutatók dolgát, összehasonlíthatják és elbírálhatják saját eredményeiket, megállapíthatják, hogy mennyire hatékony aktuális műszerük az energia „kinyerésében”.

Geoff Merrett, a projekt egyik vezetője elmondta, hogy míg rengeteg új módszerről érkezik hír nap mint nap, nagyon kevés az összehasonlítható adat, mivel semmiféle egységes rendszer nincs érvényben a metódusok hatásfokának megítélésére. Ez az adatbázis alkalmat ad arra, hogy a különféle módszerek összevethetők legyenek, és valós adatokat szolgáltat a kutatók számára. A kezdeményezés sikeressége természetesen a tudományos közösségen múlik: ha használják és tovább bővítik az adatbázist, akkor nagyon hasznos eszköz lehet az eljövendő kutatásokban.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Ronan
2012.03.13. 12:32
Aha persze és mióta is van ingyen energia?Ja,körülbelül mióta az ember az eszét tudja meg létezik... Ne röhögtessetek már..:-/

Kersetek rá Nikloiai Teala-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!