iPon Hírek

Energiaoptimizáló chipek a hatékonyságért

Dátum | 2007. 11. 07.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Laptopokhoz és asztali számítógépekhez egyaránt használható a Marvell új alkotása, melynek köszönhetően a gépek jóval kevesebb áramot fogyasztanak majd.

A chipek teljesítményhányados-korrigáló verzérlőként (Power Factor Correction controllers - PFC) váltak ismertté, működési elvük pedig amilyen egyszerű, olyan nagyszerű is egyben: minden egyes alkalmazásról felmérik, hogy annak mennyi energiára van szüksége a feladata ellátáshoz, majd ezek ismeretében úgy optimalizálják a gép energiaellátását, hogy a lehető legkevesebb menjen veszendőbe.

Konkrét számokban mérve ez annyit tesz, hogy míg a számítógépek jelenleg mindössze 50%-át haszonosítják az általuk felhasznált energiának, addig egy, már ezzel az új chippel optimalizált fogyasztású gép esetében ez az érték már 80% - az Energy Star irányvonalainak is megfelelően.

Az áram jelentős hányada általában a váltóáram-egyenáram konverzió során, valamint a hőtermelés következtében megy veszendőbe.

A chip által biztosított hatékonyságnövekedés környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépést jelent, és az igen jelentős energiamegtakarításnak köszönhetően a gazdasági vonatkozásai sem elhanyagolhatóak.

Bár a chipek termelése már megkezdődött, a tömeggyártásuk csak 2008 első negyedévében indul majd be, és így a velük már ellátott első számítógépek piacra kerülése 2008 harmadik negyedévére várható
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.11.07. 17:41
vissza a hírhez

Laptopokhoz és asztali számítógépekhez egyaránt használható a Marvell új alkotása, melynek köszönhetően a gépek jóval kevesebb áramot fogyasztanak ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!