iPon Hírek

Energiát a szemétből!

Dátum | 2009. 01. 20.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Az IST Energy cég GEM nevezetű új terméke egyszerre két problémát old meg.

A Green Energy Machine (GEM) elnevezésű forradalmi termék képes bármilyen létesítmény hulladékát elektromossággá és hővé alakítani. A konténer-méretű gép azonban nem a megszokott módon, azaz a szemét elégetésével nyeri az energiát, hanem az úgynevezett "gázosítással", így még inkább "tisztább" technológiának nevezhetjük (A folyamatról több információ: angol Wikipedia). Ezáltal kevésbé szennyezi a környezetet mintha csak elégetné a hulladékot és a hőből állítaná elő energiát.


A GEM ráadásul mindössze három parkolóhelyet foglal el, így például irodák és kórházak hulladék-feldolgozását és energiává alakítását könnyedén meg lehet vele valósítani. A megspórolt hulladékkezelési díjról nem is beszélve. Hogy milyen szemetet tud feldolgozni? A fémek és az üvegek nem alkalmasak az átalakításra mivel nincs energiatartalmuk, ezért őket újra kell hasznosítani - de minden más, étel, kartonpapír, műanyag tökéletesen alkalmas az energiaátalakításra.


Az IST Energy állítása szerint termékük a hulladék 95 százalékát képes ilyen módon energiává átalakítani (a maradékból pedig hamu képződik). Napi három tonna szemétből az egység elég hőt és elektromosságot képes előállítani egy 200 000 négyzetméter területű épületnek amiben körülbelül 500 ember tartózkodik (ez szám szerint 120 kW elektromos energia és 240 kW hőenergia) - áll a cég sajtóközleményében. Egyetlen gond van csak, ez pedig az eszköz ára, ami 850 000 dollár.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Svindler
2009.01.20. 10:09
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Multitask
2009.01.20. 10:49
Jó kis cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Atocha
2009.01.20. 10:51
Hát igen... az örök probléma! Javítsuk a környezetet, segítsük az embereket, de közben degeszre akarják magukat keresni.
M.országon ebből egy darab sem lesz! 850 e dollár jelenlegi árfolyamon 170 millió! Melyik magyar cég az aki megengedhet magának egy ilyet és vajon mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

Elkeserítő, hogy ezen ennyire nyerészkednek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2009.01.20. 11:25
Atocha: a cég számításai szerint, ha ki tudják használni rendesen a készüléket és egy fent említett méretű hely energiaellátását megoldani vele, akkor 3-5 év alatt megtérülhet, ami nem egy óriási idő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. emmm84
2009.01.20. 11:49
Végre egy előrelépés ebben a témában, csak legyen is, aki használja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomboy1986
2009.01.20. 11:54
Nagyon érdekelne pár kutató véleménye erről, mert félek, hogy a valóságban ez korántsem olyan hatékony, mint ahogy a laikusok gondolják.

Erre egy élő példa a napelem, amire ráírnak 80-90-95%-os hatékonyságokat, csak éppen azt nem teszik hozzá, hogy ez az elméleti maximumhoz van viszonyítva, ami a kisugárzott energiának mindössze 25-30%-át takarja.


És mégis hatékony maradna a technológia szerintük is, akkor is megbukik a gazdaságossági próbán a 850000$-os árával, hiszen ennyi pénzből biztosra veszem, hogy rengeteg - kevésbé zöld - alternatíva is van a háztartások áramellátására - lásd atomenergia - amellyel semmilyen más erőműtípus sem versenyképes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leehegyi
2009.01.20. 12:02
"Hát igen... az örök probléma! Javítsuk a környezetet, segítsük az embereket, de közben degeszre akarják magukat keresni.

Elkeserítő, hogy ezen ennyire nyerészkednek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Atocha
2009.01.20. 13:19
"Hol élsz te, már ne is haragudj. Mi az hogy nyerészkedni? Vannak akik 170.000.000 ót lopnak, ezek legalább adnak érte egy ilyen gépet. Te sok pénzért , vagy kevés pénzért szeretnél dolgozni? Elképesztő."

Nem kell személyeskedni! Oké? Én csak azt mondom, hogy ha olcsóbban adnák, többen vennék meg. Jobb a sürű fillér, mint a ritka forint! tartja a mondás is. Hosszútávon bőven meggazdagodnának még így is.

Tipikus magyar szokás, hogy ha nem értek egyet a másikkal egyből lehurrogom, lehülyézem "hól élsz te" stab.!

Grat a modorodhoz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. charpy
2009.01.20. 13:27
Nyílván szabadalommal védett termékről van szó, így megtehetik, hogy ők diktálják az árakat. Az idő során természetesen lejjebb fog ez menni. Nem is várom el egy ilyen forradalmi géptől, hogy rögtön a kezdetek kezdetén mindenki meg tudja venni. Valószínűleg nincs is még sorozatgyártásban, csak egyedi darabokat állítanak össze és hosszú idő alatt. De ha egyszer beindul a futószalag, tuti meglátszik majd az árán is.

Az első vevők amúgy is a támogató rétegek. Szinte mondhatni szívesen fizetnek egy ilyen fejlesztésért, hogy utána még több még jobb hasonló termék legyen. Ugyanez van amúgy a PC piacon is, meg ha továbbmegyek szinte akárhol ezt tapasztalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leehegyi
2009.01.20. 17:46
Atocha, én egy szóval nem mondtam, hogy te hülye vagy. Az viszont elkeserítő, hogy pont azoktól várod hogy ne keressenek sok pénzt a munkával, akik ilyen szintű fejlesztéseket visznek véghez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!